Pro případ zapomenutého respirátoru budou mít v řadě volebních místností připravené náhradní

Lidé, kteří si během voleb zapomenou vzít respirátor, budou moct v řadě volebních místností požádat o náhradní. Vyplývá to z vyjádření měst, která oslovila Česká televize. Ve většině z nich plánují dodat komisím ochranné prostředky i pro voliče. Ti smějí hlasovat i bez roušky, může je ale pokutovat policie, která bude dodržování opatření kontrolovat. Zvláštní postup chystají pro podobné případy v Jihlavě – lidi bez ochrany dýchacích cest nechají odvolit buď samotně bez ostatních voličů, nebo jim před volební místnost donesou přenosnou schránku.

Právě Jihlava je jedním z mála měst oslovených ČT, které pro voliče nebude mít náhradní respirátory. „Předpokládá se, že si každý volič ochranu dýchacích cest zajistí sám,“ informuje mluvčí města Radovan Daněk s tím, že člověk, který si odmítne nasadit roušku nebo respirátor, bude moct odvolit za zvláštních podmínek.

„Volební komise buď vyzve ostatní čekající voliče, aby opustili místnost, a nechá odvolit voliče bez ochrany (dýchacích cest),“ vysvětluje Daněk, „nebo vyzve dotyčného, aby vyšel před volební místnost společně s komisí a s úřední obálkou a nechá občana odvolit do přenosné hlasovací schránky.“

Podle mluvčího ministerstva vnitra Adama Rözlera je hlavním úkolem volebních komisí zajistit řádný průběh hlasování. „V případě nerespektování hygienických pravidel má být prioritou komise, aby takový volič co nejrychleji odhlasoval a opustil volební místnost, tedy aby se zbytečně nezvyšovalo potenciální riziko nákazy dalších osob v místnosti.“

Lidem bez ochrany dýchacích cest podle něj nelze zabránit v odhlasování. Za porušení opatření je však může pokutovat policie. Ta bude podle svého mluvčího Davida Schöna kromě pořádku a bezpečnosti kontrolovat právě dodržování protiepidemických opatření.

„Kontrola mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví je již řadu měsíců běžnou součástí výkonu služby a tak tomu bude i v průběhu konání voleb,“ upřesnil Schön, podle kterého policie při loňských krajských volbách nezaznamenala výrazné nedodržování opatření.

Většina měst bude mít pro voliče náhradní respirátory

Ministerstvo vnitra na začátku září poslalo obecním a městským úřadům směrnici, podle níž mají zajistit pro členy volebních komisí respirátory, rukavice a dezinfekci. Na rozdíl od loňských voleb už ale nemusejí mít náhradní roušky pro voliče, což mluvčí resortu odůvodňuje tím, že jejich nošení už není novinkou. „V tomto směru je tedy ponecháno na uvážení obecních úřadů, zda komisím připraví rezervní ochranné prostředky,“ dodává Rözler.

Většina měst, která ČT oslovila, bude komisím distribuovat náhradní roušky a respirátory i pro voliče. „V případě, že volič nebude mít vlastní ochranu dýchacích cest, mu komise vydá respirátor,“ potvrzuje mluvčí Karlových Varů Helena Kyselá. Stejný postup uvádí i Ostrava. „V případě potřeby, jako je poškození respirátoru či jeho zapomenutí, budeme připraveni tyto pomůcky vydat,“ informuje Marek Skřipský z ostravského magistrátu. „Komise bude mít i náhradní roušky či rukavice pro voliče, pokud si zapomenou vlastní,“ přidává se mluvčí Hradce Králové Petr Vinklář.

Náhradní ochranné pomůcky chystají pro voliče také v Litvínově, Pardubicích, Českých Budějovicích nebo v městském obvodě Plzeň 4. Naopak ve zmiňované Jihlavě a Liberci budou voliči muset mít vlastní ochranu dýchacích cest. Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman podrobnosti k opatřením v hlavním městě nesdělil. V Brně si bude postup určovat každá městská část zvlášť.

Konkrétní opatření týkající se nošení roušek a respirátorů ve volebních místnostech ministerstvo zdravotnictví ještě nevydalo. Podle mluvčího resortu Kryštofa Berky jej ale brzy představí. „Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ministerstvem vnitra vychází ze zkušeností nabytých v loňském roce.“ Nastínil, že bude podobné jako během krajských voleb, při nichž lidé museli kromě nošení roušek také dodržovat rozestupy.