Vznik drive-in volebních stanovišť je jistý. V každém okrese bude nejméně jedno, nejvíce ve středních Čechách

UDÁLOSTI: V koronavirovém režimu se budou konat i říjnové volby do sněmovny (zdroj: ČT24)

Již je jisté, že poslance budou moci volit i lidé s nařízenou karanténou či izolací kvůli nákaze covidem-19 či podezřením na ni. Podmínkou pro to bylo, aby do 15. září setrval stav pandemické pohotovosti, a ten platí dál. Stejně jako při loňských senátních a krajských volbách budou moci lidé v karanténě přijet autem na speciální volební místa a hlasovat z okénka. Alternativou je i žádost o přenosnou volební schránku, s níž přijdou komisaři k voliči domů. Drive-in stanovišť by mělo být více než loni – osm desítek.

Kdo se kvůli povinnosti dodržet karanténu nebo izolaci kvůli koronaviru rozhodne vyrazit autem na speciální volební místo – a zároveň bude v takovém zdravotním stavu, že tam dokáže dojet – bude hlasovat dříve než všichni ostatní. Hlas odevzdá již ve středu 6. října od 8 do 17 hodin.

Podle náměstka ministra vnitra pro řízení legislativní sekce Petra Vokáče je k hlasování kromě občanského průkazu nebo pasu potřeba i potvrzení o nařízené karanténě či izolaci. Navíc ten, kdo nepřijede hlasovat v okrese, kde je přihlášen k trvalému pobytu, bude potřebovat i voličský průkaz.

Speciální stanoviště mají být ve všech okresech. Ne vždy bude cesta pohodlná a krátká. Například lidé z Černošic, kteří by chtěli na drive-in volební místo, ujedou tam a zpět padesát kilometrů, protože budou hlasovat až v Hostivicích.

Krajské úřady budou mít povinnost předem zveřejnit seznamy speciálních míst. Zatím je dokončují. Již je zřejmé, že nejvíce stanovišť bude ve Středočeském kraji (12) a nejméně ve Zlínském a Libereckém (4). O konkrétním umístění drive-in stanovišť samosprávy ještě vyjednávají. Zřejmé je, že bude drive-in například v Krnově, ale přesné místo ještě stanoveno není. „Nevíme přesné místo, s největší pravděpodobností to bude krnovská nemocnice,“ uvedl vedoucí organizačního odboru městského úřadu Igor Kozelek. 

Stejně jako loni při krajských volbách, i letos pomůže s přípravou volebních míst armáda.  To ale bude tentokrát z její strany všechno. „Nebudeme chodit s urnami po voličích, nebudeme ve volebních komisích,“ avizoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Kdo se rozhodne, že hlasy odevzdá do přenosné schránky – třeba protože nemá auto, protože mu to nedovolí zdravotní stav nebo i proto, že nemá vyřízený voličský průkaz a karanténu tráví jinde než na své trvalé adrese – bude hlasovat v obou volebních dnech, tedy v pátek 8. října nebo v sobotu 9. října. V pátek se ale mohou komisaři objevit již dříve než ve dvě odpoledne, kdy se otevřou volební místnosti.

Návštěvu komisařů je potřeba předem objednat. „Volič žádá krajský úřad, může to udělat telefonicky do čtvrtka volebního týdne do 20 hodin,“ upřesnil náměstek Vokáč.

Volit se bude i v sociálních zařízeních, která případně hygienici nařídí uzavřít. Tam ovšem komisaři vyrazí již ve čtvrtek a v pátek.

  • drive-in stanoviště:
    6. října, 8:00–17:00
  • uzavřená pobytová zařízení:
    7. října, 8:00–22:00
    8. října, 8:00–18:00
  • přenosná schránka (objednávky do 7. října, 20:00):
    8. října, 8:00–22:00
    9. října, 8:00–14:00