Lidé z dětských domovů mohou mít do samostatného života průvodce, pomáhá jim charita

Události: Pomoc dětem z dětských domovů (zdroj: ČT24)

Charita nově poskytuje pomoc pro mladé, kteří odcházejí z dětského domova. Často nemají komu zavolat, když se dostanou do úzkých. Třeba potřebují poprvé jednat s úřady nebo nakoupit potraviny během karantény. Charitativní projekt se jim snaží zajistit průvodce na první roky samostatného života.

Tereza nedávno odešla z dětského domova. Andrea jí chodí fandit na fotbal. Tráví spolu i Vánoce „Vždycky je to lehčí, když víte, že tady někdo pro vás je,“ říká Tereza. Když se stěhovala, uklízely spolu její nový byt.

„Celý jsme ho daly do pucu, to jsou takové praktické věci, o které třeba mnohdy žádáme maminku, která pomůže,“ popisuje průvodkyně z Nadačního fondu Veroniky Kašákové Andrea Kuruczová.

Průvodce využívají i v dětském domově na Teplicku. Mladí se prý často bojí zavolat vychovatelům o pomoc. „Mají někdy pocit, že zklamali, a proto se stydí přijít a říct, že mají trable,“ vysvětluje ředitel Dětského domova Tuchlov Jan Blažek.

Psychotesty a školení

Průvodci jsou částečně placení z charitativní sbírky. Zatím je jich čtyřicet. Třeba Andrea Kuruczová se stará o šest mladých lidí. Budoucí průvodci ale musí nejdříve projít psychologickými testy a také školením. „Ty děti mají za sebou zneužívání, zanedbání, týrání. Nesou ohromnou zátěž, se kterou ne každý dobrovolník nebo parťák umí pracovat,“ říká ředitel Blažek.

Tomáš Dandáš je v dětském domově od tří let. Teď se připravuje na samostatnost ve startovacím bytě. Průvodce by měl rád. „Začátky jsou dost těžké, když člověk odejde úplně mimo dětský domov, protože začíná úplně znovu,“ přibližuje. Průvodci mají pomáhat dva roky. Andrea už teď ví, že se svými svěřenci bude v kontaktu i později.