Zeman vyzval Hřiba k nápravě dopravy v Praze, primátor to má za součást kampaně

Prezident Miloš Zeman vyzval pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) k nápravě situace v pražské dopravě. Měl by podle něj zvážit vyhlášení stavu nebezpečí i svou rezignaci a lidem se omluvit. Zeman to napsal v otevřeném dopise, který Hrad zveřejnil na webu. Hřib sdělil, že prezident se o Prahu dosud nezajímal, proto vnímá jeho vyjádření jako zapojení do předvolební kampaně.

Zároveň Hřib řekl, že současné vedení hlavního města zdědilo stav silnic po minulém vedení v čele s ANO a že by podle stejné logiky měl Zeman vyzvat k rezignaci ministra dopravy, protože na D1 jsou uzavírky a kolony.

Zeman Hřiba v dopise vyzval, „k okamžité nápravě dramatické situace v pražské dopravě a vyvození patřičných důsledků z pochybení, které v české komunální politice nemá obdoby“. Podle prezidenta je hlavní město v důsledku „amatérského přístupu“ i „záměrného diletantství“ dopravně paralyzované.

Hřibovi vyčítá, že řidiče automobilů považuje za někoho, kdo své vozy využívá jen pro své pohodlí. „Automobil slouží především těm lidem, kteří jej využívají k dopravě do zaměstnání, přepravě zboží, objemných nákupů, transportu dětí do škol či k vyšetřením v nemocnici,“ napsal Hřibovi. MHD podle prezidenta ne vždy a pro všechny vychází jako nejvýhodnější varianta.

„Za poslední roky, co si pamatuji, pan prezident o Pražany neprojevil žádný zájem. V rámci svých výjezdů za občany se Praze vyhýbal a ani nikdy nenavštívil ve své funkci magistrát. Výzvu k rezignaci tak vnímám jako pouhé zapojení pana prezidenta do předvolební kampaně a doufám, že si jej pan premiér Andrej Babiš (ANO) i vykáže ve své kampani, která už dávno přesáhla hranice slušnosti i vkusu,“ uvedl Hřib.