Bilance programového prohlášení: Většinu jsme splnili, říká Babiš. Opozice má výhrady

Události: Vláda a opozice bilancují splnění programového prohlášení (zdroj: ČT24)

Do říjnových voleb zbývá zhruba měsíc a končící volební období vede k bilancování, co stávající vláda ze svého programového prohlášení splnila. Koaliční lídři přiznávají, že ne všechny priority se podařilo dokončit, obecně jsou ale spokojení. Jednou z největších výhrad opozice je prohlubující se zadlužování státu.

Programové prohlášení, které vláda hnutí ANO a ČSSD schválila 27. června 2018, má čtyřicet stran a sedmnáct tematických oblastí. Hned v úvodu si kabinet stanovuje šest hlavních cílů, mimo jiné digitální Česko, strategický investiční plán nebo důchodovou reformu.

Kde je důchodová reforma?

Neplnění posledního jmenovaného bodu kritizuje opozice i koaliční ČSSD. „Zeptejte se u našeho koaličního partnera, protože důchodová reforma je napsaná, připravená, akorát není vůle ze strany ANO o ní diskutovat,“ tvrdí šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

„Tam není řeč o tom, že bychom realizovali důchodovou reformu, tam by musel být nějaký konsensus. Je potřeba si přečíst, co je tam napsané. Já myslím, že většinu věcí jsme splnili,“ říká ke splnění programových cílů premiér Andrej Babiš (ANO).

Piráti se ptají na boj proti korupci, ODS na důchody a digitalizaci

Podle opozice ale kabinet naopak řadu svých priorit nestihl. Nejčastěji opoziční politici mluví o zadlužování, protože vláda chtěla vyrovnané rozpočty, jenže s přebytkem hospodařila pouze v roce 2018. Další roky už byly schodkové, ten loňský kvůli koronaviru dokonce rekordní, když hospodaření státu skončilo ve schodku více než 367 miliard.

„Vládě se nepodařilo udělat žádnou podstatnou změnu, kterou slibovala. Kde máme nějakou rozumnou důchodovou reformu? Žádná není. Kde je digitalizace státu? Utratilo se 56 miliard korun, ale vidíme, že by stát nějak fungoval digitálně? No nefunguje,“ kritizuje předseda ODS Petr Fiala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Piráti zase upozorňují na nedostatečný boj proti korupci. „Zákon o lobbingu, státních zástupcích a další zákony v podstatě spadly pod stůl,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Je skutečně otázka, jestli vláda, která je vedená trestně stíhaným premiérem, má jako svoji prioritu boj proti korupci,“ dodává zároveň vlastní vysvětlení.

SPD chybí referendum, komunistům vadí státní dluh

Hnutí SPD postrádá zákon o referendu. Ve sněmovně přitom už měsíce čeká návrh ANO, ČSSD a opozičních Pirátů. Vlastní napsali i komunisté a právě hnutí SPD – ani tyto verze ale už legislativním procesem neprojdou. „Vláda dala populisticky do vládního prohlášení něco, co ve skutečnosti vůbec splnit nechtěla,“ je přesvědčen předseda SPD Tomio Okamura.

Spokojení nejsou ani komunisté, kteří menšinovou vládu tolerovali. Kabinetu vyčítají, že nezajistil snižování státního dluhu. „Skutečně jsme se ocitli v krizi,“ obává se šéf KSČ Vojtěch Filip. „Tím druhým důvodem je, že vláda přestala mít svou dynamiku a neřešila některé věci, zhoršila se situace v zahraniční politice, nebyli jsme schopni zvládnout situaci okolo Vrbětic,“ připomíná mimo jiné také události kolem exploze muničního areálu, do níž byli podle české bezpečnostní složky velmi pravděpodobně zapojeni příslušníci ruské tajné služby.

Splněno: e-recepty či plán investic

Naopak jako splněné si z programového prohlášení může vláda odškrtnout například spuštění e-receptů nebo elektronických dálničních známek. Schválila také národní plán investic, který počítá s výstavbou nových objektů i rekonstrukcí stávajících, a prosadila stavební zákon i zvyšování platů ve státní správě.