Příští rok nemůže mít rozpočet vyšší schodek než v krizovém 2020, kritizuje návrh Ferjenčík

Mikuláš Ferjenčík o rozpočtu v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Schodek státního rozpočtu dosahuje rekordních hodnot. Ministerstvo financí ho v návrhu na příští rok snížilo, ale i tak se na něj především z opozičních řad snáší kritika, že je málo úsporný a že by mělo jít víc peněz do investic. Poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti) by šetřil na zemědělských dotacích nebo provozních výdajích ministerstev. Více peněz do rozpočtu by podle něj mohla přinést podpora práce na částečný úvazek. Daně zvyšovat nechce. Byl hostem Interview ČT24.

„Nekritizovali jsme zas tak výši schodků v roce 2020 a 2021, kdy ekonomika byla výrazně zasažena koronavirovou krizí, ale nedává smysl, aby příští rok byl plánovaný schodek vyšší, než v roce 2020, kdy čtvrt roku všechno stálo,“ shrnuje Ferjenčík postoj Pirátů k hospodaření současné vlády. Nerozumí tomu, proč ministerstvo financí plánuje rozpočet, jako by byl další lockdown, když má ekonomická krize odeznít.

Na hospodaření vlády v době koronaviru se Ferjenčíkovi nelíbilo, že některé podpůrné programy podle něj působily, že jsou ušity na míru konkrétním firmám. Kritizuje také skokové rozdíly v podpoře, kdy lidé, kteří se snažili, aby jejich podnikání padalo co nejmíň, mohli dostat paradoxně menší podporu než ti, co zavřeli úplně.

„Vždycky nás štvalo, že se pod pandemii schovávají věci, které s koronavirem nesouvisely, třeba dotace Lesům České republiky kvůli kůrovci nebo oddlužení nemocnic,“ říká Ferjenčík. Naopak kompenzační bonus nebo Antivirus C měl podle něj pirátskou podporu. „Vláda měla naši podporu, aby opatření dělala a aby když všechno stojí, tak stát zasáhl a výdaje se navýšily. Ale nejde to dělat dlouhodobě,“ myslí si poslanec.

Příliš velký schodek

„Současné tempo zadlužování je asi 240 miliard za rok, ale vláda navrhuje schodek přes 370 miliard, což je víc, než by odpovídalo současnému ekonomickému stavu země,“ kritizuje Ferjenčík. „Máme nejmenší nezaměstnanost v Evropské unii, máme odhad růstu přes čtyři procenta, deficit by měl naopak razantně klesat,“ předpokládá.

Národní rozpočtová rada ve čtvrtek oddálila katastrofický scénář, kdy bude nutno zatáhnout za dluhovou brzdu. Sama ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) předpokládá, že vyrovnaný rozpočet by mohl být v roce 2028. „Bohužel ta čísla, která si píše paní Schillerová do programu, neodpovídají tomu, co schvaluje vláda v rámci rozpočtového výhledu,“ reaguje Ferjenčík.

Podle něj je potřeba se dostat se schodkem co nejrychleji pod tři procenta hrubého domácího produktu, aby stát ušetřil na úrocích za splácení dluhu. Prostor pro úspory vidí třeba v zemědělských dotacích, vyhodnotil by i prostředky plynoucí do resortu životního prostředí, jestli jsou vynakládány efektivně v rámci obnovitelných zdrojů.

Pomoci přinést peníze do rozpočtu by podle něj zase mohlo zdanění internetových firem. „Zásadní úloha této daně je, aby české firmy byly ve férovém prostředí vůči zahraničním nadnárodním společnostem a jednotky miliard do rozpočtu jsou příjemný bonus,“ hodnotí Ferjenčík.

Rozpočet do pořádku

„Chceme zmrazit provozní výdaje na některých ministerstvech, chceme dostat víc lidí na trh práce, těm v exekucích se dnes nevyplatí pracovat,“ přibližuje poslanec. Práci by chtěl usnadnit například rodičům malých dětí nebo lidem s částečnými úvazky. „Zvyšování DPH se chceme vyhnout těmito kroky, růst bychom podpořili investicemi,“ doufá Ferjenčík. Mluví třeba o odpisech firmám pro robotizaci, které by zvýšily produktivitu firem.

„Zahraniční společnosti účelově přenášejí náklady mateřských firem do české republiky a tím snižují daňový základ. Máme za to, že se jedná až o 30 miliard korun ročně, které by se podařilo získat do rozpočtu,“ avizuje Ferjenčík plán na lepší výběr daní. Apeluje, aby zahraniční firmy dodržovaly stejná pravidla v Česku, jaké musí dodržovat u sebe doma.

Českým podnikatelům by pak chtěl zase pomoci třeba tím, aby na začátku podnikání platili odvody jen z toho, co skutečně vydělají. Inspiroval by se i Jihomoravským inovačním centrem, které pomáhá podnikatelům v rámci startupů a propojuje je.