Pražské školy kvůli covidu začaly s testováním vzorků z kanalizace. Odborníci zjistí, zda se u nich šíří virus

Události: Zkoumání kanálů pod školami kvůli covidu (zdroj: ČT24)

Školy se snaží zabránit rozšíření covidu různými metodami. U devíti pražských zařízení začali odebírat vzorky z kanalizace. Nakažení totiž koronavirus vylučují z těla i týden předtím, než se u nich projeví příznaky. Díky tomu mohou školy zjistit, jestli se v nich nemoc šíří a včas přijmout potřebná opatření.

Vzorky z kanalizace pražských škol odebírají technici. Používají k tomu speciální zařízení. „Odběr bude probíhat pomocí automatického vzorkovače, který v nastaveném časovém intervalu bude v průběhu dne sbírat takzvaný směsný vzorek,“ upřesnil ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

Vzorek pak technici odešlou do laboratoře, kde ho podrobí analýze. Výsledky by měly být k dispozici do druhého dne. „V boxu se to musí dělat proto, že pracujeme s potenciálně toxickým materiálem,“ popsala způsob práce vedoucí laboratoře Veolia Veronika Tomi.    

Takový způsob je levnější než testování žáků

Pokud se v odpadní vodě objeví koronavirus, škola bude muset udělat PCR testy všem zaměstnancům i žákům. Právě u dětí do 17 let je proočkovanost minimální, je zhruba jedenáct procent. Riziko nákazy je tak u nich vyšší.

„Takže to zjistíme včas, abychom stihli přijmout určitá opatření a abychom byli vlastně ve škole pokud možno po celý rok,“ dodala ředitelka školy Novoborská z Prahy 9 Tereza Štaubrová.

„Jeden odběr z kanalizace stojí deset tisíc korun a provádí se dvakrát týdně. Pokud má škola třeba tisíc žáků, je to výrazně levnější než antigenní testování,“ podotkl starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Za dva měsíce školy vyhodnotí výsledky. Pokud se metoda osvědčí, začnou ji využívat i další pražské základní školy a postupně i ty mateřské nebo domovy důchodců.