Rakušan obhájil funkci předsedy STAN. Hnutí označil za nejpodceňovanější politickou sílu

Projev Víta Rakušana na volebním republikovém sněmu hnutí STAN (zdroj: ČT24)

Vít Rakušan obhájil funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí. Na republikovém sněmu v Praze ho podpořilo 95,7 procenta delegátů. V úvodním projevu uvedl, že hnutí je dlouhodobě nejvíc podceňovanou silou na politické scéně. Koaliční spolupráce hnutí s Piráty podle něj funguje, projekt má Česku vrátit budoucnost. Kromě Rakušana obhájil také funkci prvního místopředsedy Jan Farský, pro něhož hlasovalo 94 procent delegátů. Ani on neměl protikandidáta. Místopředsedy zůstávají bývalý šéf hnutí Petr Gazdík a poslankyně Věra Kovářová. V nové čtyřčlenné sestavě řadových místopředsedů je doplnili europoslanec Stanislav Polčák a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.

Rakušan delegátům řekl, že STAN podle něj v preferencích poroste. „Nejsme na vrcholu trajektorie, neočekávám uspokojení z deseti nebo třinácti procent. STAN bychom měli směřovat, aby rostl ke dvaceti procentům,“ uvedl.

Delegáti podle Rakušana při hlasování nehodnotili jen projekt koalice Pirátů a STAN, ale celé dvouleté fungování vedení hnutí. „A k těm dvěma letům patří i to, že Starostové ukázali odvahu,“ řekl ke vzniku koalice. V projevu považoval za nutné přihlásit se k povolební spolupráci s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). „Věřím slovům koalice Spolu, že neuvažují o jiné variantě, pro nás ANO není možný koaliční partner,“ doplnil Rakušan.

Opoziční koalice podle něj musí nabízet změnu, která je možná. „Vláda (Pirátů, STAN a Spolu) by se skládala z pěti stran, vyžadovalo by to velké nároky a míru schopnosti ke kompromisu,“ připustil Rakušan. Sněmovní volby v říjnu podle něj budou o tom, zda se podaří ukončit éru „bezbřehého populismu a lhaní“. „Nemyslím si, že by kompromis nebyl k nalezení. Ta vláda sestavit půjde, musí to být náš závazek, jinak bychom lidi zklamali,“ doplnil.

Studio ČT24 - Vít Rakušan obhájil funkci předsedy hnutí STAN (zdroj: ČT24)

V úvodním projevu Rakušan zmínil úspěch v loňských krajských volbách. „Stali jsme se jednou z nejvýraznějších sil na krajské politické scéně,“ zdůraznil. Také popsal, že s koaličními Piráty sice má STAN rozdílnou kulturu rozhodování, ale ocenil, že koaliční partner nikdy nelhal a na čem se subjekty dohodly, to platilo: „(Předseda Pirátů) Ivan Bartoš, se kterým jsme se blíže seznámili během posledního roku, je člověk, kterého si lidsky vážím a budu vždy vážit. Jde do všeho s plným nasazením a chce vyhrát. Nenechme si vsugerovat jakoukoli poraženeckou náladu.“

Nálada v hnutí podle něj nemůže být formulována průzkumy veřejného mínění. Piráti a STAN před několika měsíci průzkumy ovládali, nyní se často nacházejí na druhém až třetím místě. „Šli jsme do tohoto společného koaličního projektu proto, abychom změnili Českou republiku. Na tom se nic nezměnilo a nemůže na tom nic změnit průzkum,“ poznamenal Rakušan.

V kampani podle něj oba subjekty pracují dohromady, týmově a v dobré náladě. Podle Rakušana je projekt dobře nadefinovaný a koalice má kvalitní program v oblastech školství, inovací, průmyslu, životního prostředí nebo bezpečnosti. „K tomu máme jednu obrovskou hodnotu, my v kampani nelžeme,“ řekl Rakušan. V koalici vidí kombinaci pirátské mladé energie a velkých zkušeností starostů. 

Zároveň ale podle Rakušana STAN zůstává i samostatnou entitou, bude mít ve sněmovně samostatný poslanecký klub. Kampaň Starostů by podle něj měla být založena na blízkosti lidem, členové by měli vystupovat sebejistě, ale vždy s pokorou.

Vít Rakušan obhájil funkci předsedy STAN (zdroj: ČT24)

V duchu kritickém vůči nynější vládě ANO a ČSSD a zejména vůči premiéru Andreji Babišovi (ANO) se kromě Rakušanova projevu nesl celý sněm STAN. Potvrdil to i jeho závěr, kdy delegáti přinesli usnesení, jímž Babiše vyzvali, aby si v souvislosti s evropskými penězi přestal brát Česko jako rukojmí svého střetu zájmů.

Starostové ovšem na sněmu schválili i změnu struktury svého hnutí. Podle nově zvoleného místopředsedy Stanislava Polčáka vznikne klasická třístupňová struktura, jejímž základem budou oblastní organizace.

Projevy Bartoše a lídrů Spolu

Na sněmu vystoupili i předseda Pirátů Ivan Bartoš a lídři koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Marian Jurečka z KDU-ČSL. Bartoš řekl, že Piráti ani Starostové před podobnou výzvou, jako jsou říjnové sněmovné volby, dosud nestáli. „Je jí vítězství ve volbách, podíl na budoucí vládě,“ uvedl. Koalice podle něj chce vrátit Česku budoucnost bez masivního zadlužování, korupce či populismu. „Piráti a Starostové chtějí budoucnost, kde země bude prospívat, bude se zlepšovat kvalita života,“ doplnil.

Česko má podle něj vládu, pro kterou je zájem premiéra Babiše víc než zájem občanů. Stát je zprivatizován a strádá, zatímco firmy z holdingu Agrofert bobtnají, doplnil. „Korupce se stala systémovým prvkem řízení tohoto státu. Máme reálné obavy, že dalším cílem premiéra a jeho firem je české zdravotnictví,“ řekl Bartoš. Piráty a Starosty vyzval k tomu, aby čelili tlaku, který na ně vyvíjí ANO od doby, kdy koaliční uskupení vedlo předvolební průzkumy.

UDÁLOSTI: Hnutí Starostové a nezávislí i v dalších dvou letech povede Vít Rakušan (zdroj: ČT24)

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová počítá s tím, že koalice Spolu bude po volbách spolupracovat s Piráty a STAN. Oběma subjektům jde podle ní o konec Babišovy vlády. Kritizovala, že se Česko zadlužuje nejrychlejším tempem v historii. „Vláda nedělá absolutně nic pro to, aby dluhy začala kočírovat, začala někde spořit, šetřit. Tohle jsou dědictví, která bude příští vláda mít, která bude řešit, a nebude to vůbec jednoduché. Příští volební období bude jen o několika základních prioritách,“ řekla. Je podle ní nutné budovat pevnou spolupráci mezi koalicemi jako protiváhu spojenectví mezi Babišem a Pražským hradem.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že Piráti a Starostové jsou blízkými spojenci jeho strany. „A pak máme společné nepřátele, což je vláda chaosu a zla. Toho, co dopadá naše občany, kdy ztrácíme životy, zdraví, finance a prestiž,“ řekl delegátům. Problém vidí v tom, že ANO chápe politiku jen jako dobrý marketing. Vyzval k tomu, aby političtí lídři po volbách odložili svá ega a udělali něco dobrého pro budoucnost Česka a svých dětí.

Na výroky, které na jeho adresu zazněly, reagoval i premiér Babiš. Obvinil STAN mimo jiné ze lží. „Pokud jde o lži v kampani, tam by mohli začít u sebe, protože zatím o mně a hnutí ANO lžou dnes a denně. Já ani hnutí ANO o nich nelžeme, jen Pirátostanu připomínáme jejich výroky, které by nejraději vymazali,“ sdělil Babiš České televizi.

Sněm se odkládal kvůli tornádu

Sněm se měl původně konat 26. června, den předtím však hnutí oznámilo, že akci odkládá. Reagovalo tak na tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku, které za sebou zanechalo šest obětí a dvanáct set poničených domů. Starostové v koalici s Piráty tehdy rovněž dočasně přerušili kampaň. Později rozhodli o tom, že se republikový sněm uskuteční na konci srpna.

S ohledem na zlepšenou situaci onemocnění covidu-19 oproti červnu ustoupili Starostové od plánu, že delegáti budou mít možnost připojit se on-line. Nyní se počítá s účastí všech více než dvou stovek delegátů na místě.

V platnosti zůstávají přísné hygienické požadavky na účastníky i novináře, hnutí také vyžaduje dodržování rozestupů v celém pražském hotelu Clarion, kde se sněm koná.