Sněmovní komise pro kontrolu BIS se sejde kvůli prezidentovým výrokům ve čtvrtek

Události: Sněmovní komise pro kontrolu BIS projedná Zemanovy výroky na adresu civilní kontrarozvědky (zdroj: ČT24)

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) se kvůli nedělním výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu civilní kontrarozvědky sejde ve čtvrtek. Předseda komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) potvrdil, že přijde i ředitel BIS Michal Koudelka.

„Chceme znát pozici ředitele služby,“ řekl Bělobrádek. Předpokládá, že poslancům může Koudelka na uzavřeném jednání říct víc, než do médií. Že se šéf BIS jednání zúčastní potvrdil také mluvčí tajné služby Ladislav Šticha. „O obsahu zatím určitě nemůžeme mluvit,“ dodal.

Miloš Zeman v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že Koudelka nařídil před několika lety odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí včetně ekonomického poradce Martina Nejedlého. Prezident uvedl, že vzhledem k tomu, že sám nemá mobilní ani pevný telefon, týkají se odposlechy i jeho.

„Stanovisko této služby bylo, že vždy postupuje podle zákona, čemuž rozumím, nicméně myslím, že stojí za to, aby si komise vyslechla názor ředitele trochu podrobněji,“ řekl Bělobrádek. Podotkl, že na rozdíl od orgánu pro kontrolu tajných služeb, který už je několik let ukotven v zákoně, ale není naplněn, nemůže komise vstupovat do živých svazků.

BIS: Postupujeme vždy podle zákona

BIS v nedělní reakci uvedla, že postupuje vždy podle zákona a že konkrétní Zemanovy výroky komentovat nebude. Prezident navíc řekl, že kvůli záležitosti kontaktoval premiéra Andreje Babiše (ANO), který mu posléze sdělil, že odposlechy zastavil. „Ale nebyla to pravda, z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ uvedl Zeman.

Prezident prohlásil, že informace se rozhodl zveřejnit, protože Koudelka neskončil v polovině srpna v čele kontrarozvědky, ale vláda ho pověřila dalším vedením služby do doby, než bude jmenován nový ředitel. Babiš zdůraznil, že on ani vláda nemají žádnou kompetenci k povolování a zastavování odposlechů. Nemá informace o tom, koho BIS odposlouchává, a zásadně odmítl, že by se kdykoliv zajímal o to, koho se odposlechy týkají. 

Podle místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) Zeman nemá důvod lhát. „Toto by měl pan Koudelka vysvětlit a měl by zvážit rezignaci,“ okomentoval. Místopředseda Stálé komise pro kontrolu BIS Robert Králíček (ANO) podotkl, že od prezidenta zatím neviděl žádné podklady. „Pro mě jsou zatím ta slova pana prezidenta prázdná,“ řekl.

Schillerová: Babiš o odposleších a BIS mluvil vždy pouze se Zemanem

Zemanovy víkendové výroky projednal Babiš s ministry, oznámila vicepremiérka a šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO). Dodala, že o věci nehovořil přímo na jednání vlády, ale během přípravné části, kde seděli ministři za ANO.

Premiér podle ní trvá na tom, že záležitost vždy probíral pouze mezi čtyřma očima s prezidentem. Podle Zemanova nedělního vyjádření pro Blesk.cz byl však přítomný i hradní kancléř Vratislav Mynář. „Pan premiér nás informoval, že pokud na to téma někdy s prezidentem mluvil, nikdy u toho nebyl přítomen nikdo jiný, než oni dva,“ řekla Schillerová. Kabinet podle ní věc dále neřešil, protože na ni nemá vliv a je to mimo její kompetenci.