Vyvarujme se někomu říkat, jak má žít, hodnotí intervenci v Afghánistánu bývalý šéf armády Šedivý

Události, komentáře: Jiří Šedivý o intervenci v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Taliban převzal moc v Afghánistánu. Radikálové obsadili devadesát procent vládních budov a válku prohlásili za skončenou. Ze země se snaží utéct tisíce lidí, západní státy evakuují svoje občany a spolupracovníky. Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Jiřího Šedivého situaci napomohlo tříštění spojeneckých sil nebo afghánská morálka. Do budoucna by se vyhnul demokratickému přetváření země. Byl hostem pořadu Události, komentáře.

„Bylo to velké zklamání, ačkoliv bylo známo, že Afghánští vojáci nejsou zrovna ti nejlepší, které můžeme potkat. Ta rychlost rozkladu afghánské armády a kolaps v závěru překvapily všechny vojenské odborníky,“ hodnotí Šedivý.

V druhé fázi působení v Afghánistánu se podle něj nepodařilo vybudovat státní správu, která by nebyla zkorumpovaná a starala se o své občany. „Pokud v armádě velí někdo jen proto, že má známého, který ho do dobře placené pozice dosadil, to pochopitelně velmi špatně působí na vojáky a vycítí, že velitelé nejsou ti praví, kdo by je měl posílat do války,“ myslí si Šedivý.

Afghánci podle něj mají odlišný pohled na to, za co se má bojovat. „Náboženská ideologie je mnohem výš než státní systém, který představovala vláda v Kábulu,“ shrnuje Šedivý.

Tříštění pozornosti

Situaci v Afghánistánu podle generála nepomohlo ani to, že poměrně brzy po intervenci přesunuly Spojené státy svoji pozornost na Irák a poté řešily aktivity takzvaného Islámského státu, není to ale hlavní důvod neúspěchu. „Spouštěčem bylo, když se uzavřela smlouva mezi Spojenými státy a Talibanem a nebyla tam povinnost, že předtím, než se vojska stáhnou, tak musí být dosaženo vzájemné dohody, jak bude Taliban s vládou spolupracovat,“ analyzuje Šedivý.

Toho Taliban využil. Z Afghánistánu Západ odcházel už od roku 2015, a celkový kontingent byl tak podle Šedivého poměrně malý. „Nebyli bychom schopni bránit Kábul bez toho, že by přišly další posily. Ten krok odchodu se musel učinit, otázkou je, jestli teď, nebo za půl roku, ale ten kritický okamžik by přišel,“ předpokládá Šedivý.

Avizuje ale, že musíme před hodnocením situace v Afghánistánu počkat, až se uklidní. „Chci věřit tomu, že se afghánská společnost posune nějaký krok vpřed, že lidské životy, které tam byly utraceny, nebyly zbytečné,“ doufá Šedivý. Předpokládá, že Taliban se nebude chovat stejně jako před intervencí v roce 2001.

„Je potřeba vyvarovat se toho, že budeme do budoucna někomu říkat, jak má žít. Přestaňme prosazovat naše demokratické ideje do společností, které tak žít nechtějí, měli bychom lidi nechat, ať si žijí podle sebe a řešit jen věci, které ohrožují nás a naše spojence,“ argumentuje Šedivý. Likvidaci Usámy bin Ládina a al-Káidy hodnotí kladně, přetváření společnosti již nikoliv.