Legislativa je příliš komplikovaná, potřebuje změnu, shodli se v otázce justice Válková a Hrnčíř

Události, komentáře: Spravedlnost v době pandemie (zdroj: ČT24)

Délka soudních řízení se v loňském roce prodloužila, vlivem epidemických opatření ale ubylo kriminality i nových případů. Vyplývá to ze zveřejněné výroční zprávy českého soudnictví. Právní předpisy v České republice jsou příliš komplikované, obsahují řadu kliček a musí se změnit, reagovali na stav tuzemské justice bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a opoziční poslanec Jan Hrnčíř (SPD). Neobávají se, že po pandemii budou soudy přetížené. Uvedli to v Událostech, komentářích.

„Chtělo by to reformu v oblasti legislativy. Ušetřit pět až deset soudců nic neřeší, to není strategický tah,“ prohlásila Válková.

Myslí si, že Česká republika má velmi komplikované právní předpisy, a to jak trestní řád, tak i občanský soudní řád. V prvním případě předpokládá, že nová sněmovna, která vzejde z řijnových voleb, už nový trestní řád schválí. „A to výrazně může zrychlit,“ podotkla Válková.

„Samozřejmě, u nás je problém i zaplevelení právního řádu. Máme dva miliony platných právních předpisů, což je neuvěřitelné množství a málokdo se v tom orientuje, takže pak všechno dlouho trvá,“ konstatoval Hrnčíř. 

Zároveň upozornil, že například zveřejňování soudních rozsudků na internetu stále v Česku nefunguje. „Deset let se tady ten systém rozbíhá. To by také samozřejmě velmi pomohlo a zrychlilo to,“ dodal Hrnčíř.

Soudy on-line

Právě v loňském roce během pandemie soudy začaly mnohem více používat moderní technologie. Velmi rychle se naučily podle současné ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) s videokonferencemi, a to nejen soudy, ale i Vězeňská služba.

Posun k digitalizaci justice uvítala i Válková. Na druhé straně coby bývalá šéfka resortu spravedlnosti uznala, že v otázce modernizace pokulhává stále za ostatními úřady. 

„To, že budeme mít digitalizovaný systém, nezvýší důvěrů v nestrannost a nezávislost české justice a právní jistotu,“ podotkla Válková. Dodala, že pokud někteří lidé čekají na výsledek soudního řízení pět až deset let, tak to není dobrá vizitka.

Opoziční poslanec Hrnčíř kromě modernizace soudů vzpomenul i personální otázku. Upozornil na fakt, že například soudní asistenti podle něj nepobírají ani průměrnou mzdu.