Šéfem BIS má být Koudelka nebo někdo lepší. Ale takového neznám, uvedl Bělobrádek

Interview ČT24: Pavel Bělobrádek (zdroj: ČT24)

Když se najde někdo lepší, než je šéf BIS Michal Koudelka, nechť ho vláda nahradí, řekl v Interview ČT24 poslanec KDU-ČSL a předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek. Dodal však, že o nikom lepším neví a ani neví, že by se v bezpečnostní komunitě o nějakém takovém jménu mluvilo. Zároveň si myslí, že mediální známost Koudelky není dobrá.

V pátek se sejde k výběru ředitele BIS sněmovní bezpečnostní výbor. Poslanci by se měli na jednání podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vyjádřit k tomu, zda má v čele civilní kontrarozvědky pokračovat nynější ředitel Koudelka, nebo zda má jeho nástupce vybrat až příští vláda. Koudelkovo funkční období končí v polovině srpna. Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání právě v bezpečnostním výboru.

Pro setrvání Koudelky ve funkci se již dříve vyslovila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) i Pirátů a STAN. Stejný názor vyjadřují i vládní strany ANO a ČSSD. Proti vystupují z parlamentních stran SPD a KSČM.

  • Ředitele BIS Michala Koudelku dlouhodobě kritizuje prezident republiky Miloš Zeman. Letos v květnu ani pošesté nevyhověl návrhu vlády, aby ho povýšil do generálské hodnosti. Loni koncem roku předal premiéru Andreji Babišovi (ANO) materiál, který to odůvodňoval. Podle časopisu Respekt v dokumentu Hrad uvádí, že Koudelka „neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem“.
  • Zdroj: ČTK

Na poslední chvíli

Skutečnost, že se o věci rozhoduje až nyní na poslední chvíi, považuje Bělobrádek za nestandardní. „Takové věcí mají být řešeny dlouhodobě,“ řekl s tím, že všichni vědí, kdy končí mandát (ředitele), a pokud je vláda kompetentní a myslí vážně kontinuitu BIS, tak už měla být tato věc vyřešena.

Nyní poslanec vidí pouze dvě možnosti. Buď je Koudelka ředitelem, kterého vláda chce, a pak ať ho potvrdí, nebo ho nechce, odvolá ho a jmenuje někoho jiného. Bělobrádek však o nikom lepším neví a ani neví, že by se v bezpečnostní komunitě o nějakém takovém jménu hovořilo. Doplnil, že zákon nepočítá se zastupováním ředitele, o čemž se nyní v politických kruzích také uvažuje. Považoval by za vyloučené, pokud by zastupování mělo trvat řádově měsíce. 

Jako svůj osobní názor Bělobrádek uvedl, že se takové věci, jako jsou spory o jmenování ředitele BIS, vůbec nemají dostat do médií a „vůbec se nemají probírat“.

Za nestandardní také považuje, že disharmonie mezi prezidentem republiky a šéfem BIS se dostává na veřejnost. „Tajné služby mají být ze své podstaty tajné.“ Vše se již mělo podle něho řešit na úrovni soukromých osobních jednání hlavních aktérů (prezidenta, premiéra, šéfa BIS).

Kladné hodnocení

Činnost BIS považuje Bělobrádek za velmi dobrou. A to ať už při řešení hospodářské kriminality velkého rozsahu, či v boji proti terorismu a agentům cizích mocností. Zdůraznil, že česká kontrarozvědka je dobře vnímána i v zahraničí. Mediální probírání neshod mezi hlavou státu a šéfem BIS podle něj škodí její důvěryhodnosti.  

Bělobrádek také soudí, že není příliš dobré, že je Koudelka často v médiích. Považuje to však za výsledek některých kauz či přístupu některých ústavních činitelů k řediteli. „Vytýkat bych mu to mohl, ale je otázka, do jaké míry je to příčina a do jaké následek.“ Řadový občan by si podle poslance ani neměl vzpomenout na příjmení ředitele BIS.