U Mirošovic končí oprava dálnice D1. Na dokončení celé modernizace má ŘSD termín 3. října

Končí omezení dopravy na dálnici D1 u Mirošovic. Ve směru na Prahu již se jezdí bez omezení, na Brno zmizí poslední zpomalení v pondělí dopoledne. Při slavnostním ukončení modernizace uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl, že do konce srpna skončí i na zbylých úsecích obousměrný provoz v jednom jízdním pásu a poslední omezení zmizí z D1 do 3. října.

Mezi středočeskými Mirošovicemi a Hvězdonicemi končí bezmála po třech letech oprava dálnice. S omezením se řidiči potýkali od října 2018. Jak podotkl šéf ŘSD Radek Mátl, byla rekonstrukce úseku, který je ze 160kilometrové modernizace D1 nejblíž Praze, velmi náročná hned ze dvou důvodů.

„Tento úsek patřil k nejkomplikovanějším. Nejen svojí stavební náročností, ale zároveň tím, že zde jsou zdaleka nejvyšší intenzity dopravy a kongesce a problémy, které zde byly, byly obrovské,“ uvedl. Veškerá omezení již skončila ve směru na Prahu. Na Brno se bez zpomalení a v plné šíři bude jezdit od pondělních 11 hodin.

Cesta z Prahy do Brna ale ani potom ještě nebude zcela plynulá. Modernizace pokračuje ještě v dalších třech úsecích. Termínem úplného dokončení oprav má podle Mátla být víkend 2. a 3. října. „Mělo by být pro řidiče vše hotovo. (…) Řidiči budou moci jezdit naplno,“ podotkl i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Konkrétně by měla 2. a 3. října skončit omezení dopravy na úsecích Devět křížů – Ostrovačice a také mezi Velkým Beranovem a Měřínem. V úseku Koberovice–Humpolec by se mělo začít jezdit bez omezení o týden dříve, tedy po víkendu 25. a 26. září, nastínil Havlíček.

Ředitel silničářů upřesnil, že již koncem srpna by mělo skončit pokládání povrchu u Devíti křížů, potom se sice ještě bude jezdit osmdesátkou ve zúžených jízdních pruzích, ale již se nebude jezdit obousměrně v jedné polovině dálnice. „Budeme pouze provádět práce ve středovém dělicím pásu,“ řekl Mátl.

I když velká modernizace – která začala v roce 2013 a postupně padly termíny jejího dokončení v letech 2018 a 2020 – má skončit týden před parlamentními volbami, nebude ještě v novém úplně vše mezi středočeskými Mirošovicemi a jihomoravskou Kývalkou. Zbude most Šmejkalka, který je hned za Mirošovicemi. Na něm se totiž nepracovalo. Podle Radka Mátla má jeho oprava začít v příštím roce. Při jeho rekonstrukci se budou muset řidiči připravit na kilometrové omezení.