Francie a Dánsko zčervenají, od pondělí bude po příjezdu nutná karanténa. Česko je mezi nejméně zasaženými státy EU

Mezi státy s vysokým rizikem nákazy koronavirem se od pondělí posunou Dánsko a Francie. Neočkovaní lidé tedy budou muset po příjezdu odtud nejméně na pět dní do karantény. Andorra bude nově mezi zeměmi s velmi vysokým rizikem. Česko se naopak může těšit z poměrně nízkého množství infikovaných. Ve čtvrtek potvrdily testy nákazu covidem-19 u 203 lidí. Po delší době je to vyšší denní přírůstek než v minulém týdnu, kdy bylo pozitivních testů 193. Reprodukční číslo zůstává pod jednou, ale po čtvrtku stouplo z 0,85 na 0,9. Týdenní incidence činí 12 nakažených na sto tisíc obyvatel.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Po necelých dvou týdnech se zastavil nepřetržitý pokles počtu lidí, kterým test potvrdil nákazu covidem-19. Minulý čtvrtek jich bylo 193, nyní o deset více. Celkový počet provedených testů byl o trochu nižší.

K mezitýdennímu růstu denního počtu nakažených přispěly především Plzeňský a Pardubický kraj, kde přibyly desítky případů oproti minulému čtvrtku. V Praze, která zhoršovala celorepublikovou statistiku počátkem prázdnin, naopak počty nakažených dál výrazně klesají – z 63 minulý čtvrtek na nynějších 37 – a v ostatních regionech jsou rozdíly v řádu jednotek.

Za týden přibylo v celé republice dvanáct případů na sto tisíc obyvatel. Z krajů je nejvyšší  týdenní incidence v Plzeňském s 31 potvrzenými případy na sto tisíc obyvatel, z okresů v Plzni-městě s 45 nakaženými na sto tisíc obyvatel za týden.

Sedmá nejlepší země EU, ale také čtvrtá nejhorší v regionu

V rámci Evropské unie je na tom Česko poměrně dobře. Z 27 zemí má v přepočtu na obyvatele sedmý nejnižší počet nakažených ve dvoutýdenní retrospektivě. Na sto tisíc obyvatel připadá v tomto období necelých 27 případů. Ze čtyř sousedních států jsou na tom ovšem tři lépe.

Srovnatelné množství nakažených vzhledem k počtu obyvatel mělo Německo (24), Slovensko ovšem mělo relativní dvoutýdenní přírůstek nakažených poloviční (13) a Polsko je na tom se čtyřmi případy na sto tisíc obyvatel nejlépe z celé Unie. Rakousko hlásí za dva týdny 51 případů na sto tisíc obyvatel. V oblíbených středomořských destinacích je ovšem covid-19 rozšířen výrazně více. Nejhůře z celé EU je na tom Kypr s 1514 případy na sto tisíc obyvatel za dva týdny před Španělskem (784). Ve stovkách se pohybují dvoutýdenní počty nakažených na sto tisíc obyvatel i v Portugalsku (436), Řecku (346) nebo Francii (269). V Chorvatsku se za dva týdny nakazilo 45 lidí ze sta tisíc, v Itálii 77.

Mapa cestovatele: Francie a Dánsko zčervenají, Andorra bude tmavě červená

Ministerstvo zdravotnictví ohlásilo změny, které se od pondělí dotknou pravidel pro návraty ze zahraničí. Mezi státy s vysokou mírou rizika nákazy koronavirem se přesunou Dánsko a Francie. Znamená to, že po návratu budou muset lidé, kteří nejsou alespoň dva týdny po poslední dávce očkování proti covidu, případně nemoc v posledním půlroce neprodělali, nejméně na pět dní do karantény, kterou bude možné ukončit po negativním testu.

České úřady také od příštího týdne přeřadí do horší kategorie Andorru, bude tmavě červená, což značí velmi vysokou míru rizika. Mezi zeměmi s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy však není pro lidi, kteří odtud přijíždějí, z hlediska pravidel rozdíl.

Island, Itálie a Švýcarsko se přesunou ze zelené kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy mezi oranžové středněrizikové státy. Podmínky pro návrat se však nezpřísní – kdo není očkován nebo nemá doklad o prodělání covidu-19, musí po příjezdu na test, a dokud se nedozví jeho výsledek, musí nosit zakryté dýchací cesty. Žádná faktická změna se nedotkne ani Lichtenštejska, které se naopak posune z oranžové kategorie do zelené.

Pravidla pro školy zveřejní ministerstvo zdravotnictví, až se s nimi seznámí resort školství

O změnách některých opatření souvisejících s pandemií covidu-19 jednala v pátek vláda. Schválila například úlevu pro nošení respirátorů pro lidi, kterým to lékař nedoporučí, zrušení povinnosti testovat se po příjezdu ze zahraničí pro děti mezi šesti a dvanácti lety či dva dny volna pro státní zaměstnance, kteří podstoupí očkování.

Naopak nejednala o pravidlech, která budou platit na začátku školního roku ve školách. Ministerstvo zdravotnictví návrh představí až poté, co se s ním seznámí ministerstvo školství, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). To by se mohlo stát po víkendu.

„Materiál ministerstva zdravotnictví jsme v minulých týdnech opakovaně připomínkovali a jakmile dorazí, pošleme jej informativně do škol. Poté, co jej resort zdravotnictví právně ošetří mimořádným opatřením, což očekáváme v polovině srpna, rozešleme do škol detailní informace,“ dodal ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ministerstvo zdravotnictví před časem uvedlo, že žáci v základních a středních školách se otestují antigenními testy 1. či 2. září a dál 6. a 9. září. Podle výsledků testů z prvních dvou termínů se rozhodne o dalším testování. Pokud se v některém okrese potvrdí 25 případů nákazy na sto tisíc provedených testů v součtu dvou prvních termínů, mělo by tam testování pokračovat jednou týdně.

Resort zároveň nově navrhl, aby školy od září zřídily místnost nebo prostor pro izolaci nakaženého pracovníka či dítěte. Pokud bude ve škole někdo nakažen nebo je u něj podezření na nákazu, měl by být tento člověk izolován ve stanovené místnosti, kde bude až do odchodu domů nebo do doby, než si jej převezme rodič. Tento prostor by měl být větratelný a ideálně vybavený umyvadlem s tekoucí teplou vodou, mýdlem a dezinfekcí. 

Pokud má škola vlastní ubytovací zařízení, měla by mít prostory pro případnou karanténu ubytovaných. V případě ubytování na vysokoškolských kolejích budou podle ministerstva platit podmínky jako pro ubytovací služby.

Dle návrhu ministerstva by školy také měly v co největším možném rozsahu zachovávat homogenitu skupin a omezit slučování tříd či hromadné školní akce. Pokud to počasí dovolí, tělocvik by se měl odehrávat na venkovních sportovištích. Omezit by se měl i pohyb cizích lidí v prostorách škol a školy by neměly pořádat například besedy či divadelní představení.

Češi smějí letecky cestovat do Ruska

Občané Česka mohou opět letecky cestovat do Ruska, oznámila to ruská agentura TASS s odvoláním na příslušné rozhodnutí tamní vlády. Ta rozšířila seznam zemí, jejichž občané smějí znovu přicestovat do Ruska letecky. Kromě Česka byly na seznam nově zapsány i Francie a Albánie.

Změny jsou zapsány v příloze k nařízení vlády z loňského 16. března, které dočasně omezilo vstup cizích občanů a osob bez státní příslušnosti do Ruska v rámci opatření proti šíření koronaviru. Příloha stanoví seznam cizích států, jejichž občané mohou do Ruska přicestovat přes letiště.

Dříve vládní operativní štáb pro boj s pandemií covidu-19 rozhodl o obnovení pravidelného leteckého spojení s Českem a Francií a ještě dříve tak učinil v případě Albánie, připomněl TASS. Rusko celkově obnovilo letecké spojení s přibližně padesátkou států.