Bouřky dorazily do Česka, hasiči evidovali desítky výjezdů

Bouřky zasáhly jih Čech a Jihomoravský kraj, v noci zamířily i na východ a severovýchod území. Hasiči řešili desítky případů, zejména popadané stromy a odčerpávání vody. Bouře by měly v noci slábnout, vrátí se ale i na počátku nového týdne.

„V tuto chvíli se bouřky vyskytují na východě a severovýchodě území, nejvíce bouří v Olomouckém kraji, nicméně bouřky už oproti večerním hodinám poněkud zeslábly,“ sdělil ve 23 hodin ve vysílání ČT24 meteorolog ČHMÚ Tomáš Mejstřík. Na jižní Moravě a na jihu Čech už bouřky přešly do přeháněk, nebo do mírného deště.

Nejsilnější bouřkové pásmo z pomezí Německa a Rakouska přišlo ve večerních hodinách. Jihočeští hasiči měli několik desítek zásahů. Ve většině případů čerpali vodu a odstraňovali popadané stromy. Nejvíc bylo zasažené Táborsko a Českokrumlovsko.

Hasiči v Jihomoravském kraji evidovali na 70 událostí v souvislosti s počasím. Bouřky postupovaly přes Znojemsko a Brněnsko, kolem 22. hodiny byly první případy přímo v Brně. Většinou šlo o popadané stromy, někde je ale třeba i odčerpat vodu.

Výstraha meteorologů platí do pondělní šesté hodiny ranní pro všechny kraje republiky, silné bouřky mohou doprovázet přívalové srážky kolem šedesáti, ale i osmdesáti milimetrů. „Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem,“ upozornil ČHMÚ – a varoval před záplavami.

Bouřky na začátku týdne

Bouřky hrozí i v pondělí, nově vydaná výstraha platí od pondělní šesté večerní do tří hodin v noci na úterý.

I tentokrát by se nejsilnější bouřky měly vyskytnout na jihu území, kde meteorologové očekávají srážkové úhrny do padesáti milimetrů. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí tak platí pro Zlínský a Jihomoravský kraj, Vysočinu a jihovýchodní část Jihočeského kraje.

Zbytek republiky se sice také může připravit na večerní a noční bouření, varování ale počítá s nižším stupněm nebezpečí, úhrny do pětatřiceti milimetrů – a netýká se Plzeňského a Karlovarského kraje, kde by již počasí mělo být klidnější.