Klíšťata jsou mimořádně aktivní, odborníci varují před nemocemi

Odborníci varují před klíšťaty. Aktuálně je jejich aktivita na nejvyšším možném, tedy pátém stupni. Meteorologové doporučují nepodceňovat riziko napadení klíštětem. Tento roztoč je nejčastějším přenašečem lymské boreliózy. Letos dosáhl průměrný výskyt klíštat pozitivních na borelii deseti procent.

„Počasí, které jsme měli, vyhovovalo kůrovci, bylo teplo, sucho. Teď je vlhčí počasí, relativně teplo a ty klíšťata jsou nejaktivnější,“ vysvětlil meteorolog Martin Možný.

Aktuálně je podle ČHMÚ riziko napadení klíštětem mimořádně vysoké, a to hned v devíti krajích v Česku. Nepatrně lepší situace je na Moravě, a to v pěti krajích. Tam je riziko o stupeň nižší.

Ideálním místem, kde se klíšťata vyskytují, je louka, lesy nebo také neposekaná zahrada. Klíště totiž žije v trávě a v křoví ve výšce přibližně kolem 1,5 metru.

Výskyt infikovaných klíšťat
Zdroj: ČT24

Rizika nákazy

Klíšťata přenášejí nejčastěji encefalitidu a lymskou boreliózu. Borelióza nemá tak dramatický vývoj, způsobuje například záněty kloubů nebo třes rukou. Proti borelióze není očkovací látka, ale existuje účinná léčba. Encefalitida postihuje nervový systém. Může způsobit například epilepsii, obrnu, ale také meningitidu.

„Obě infekce se závažně projevují zánětem mozkových blan. Postihují děti, dospělé i seniory,“ upřesnil primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

Lidé by se tak podle hygieniků měli ráno a večer prohlédnout. Pokud objeví klíště, místo je nutné vydezinfikovat a klíštěte se nedotýkat. Klasická je třídenní vyrážka, pokud se skvrna objeví týden až dva po odstranění, doporučují hygienici navštívit lékaře. 

Odborníci na onemocnění, která klíšťata přenášejí, upozorňují, že lidé se mohou nakazit nejen při přisátí klíštěte, ale i při jeho odstraňování, například i zvířeti. Nákaza se do těla může dostat i malou oděrkou. Proto je vhodné odstraňovat klíště v ochranných rukavicích a speciálním nástrojem, jako je například pinzeta.