Za slevy na jízdném za půl roku stát zaplatil 800 milionů, část opozice je chce zrušit

Události: Slevy na jízdném stály stát za půl roku 800 milionů (zdroj: ČT24)

Za slevy na jízdném studentům a seniorům zaplatil stát za první půlrok 800 milionů korun. Kvůli epidemii je to výrazně méně než loni. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tvrdí, že program vedle podpory cestování pomáhá i dopravcům. Část opozice trvá na tom, že slevy jsou nesystémové a populistické.

V březnu šlo cestovat za hranice okresu jen díky několika výjimkám a také jen s potvrzením. Právě tato opatření, která měla zamezit šíření koronaviru, podle ministryně financí do slev zasáhla nejvýrazněji. Letos totiž stát zaplatil o miliardu méně než loni za stejné období. Epidemie ovlivnila čísla v obou letech. Alena Schillerová věří, že pokračování slev pomůže nejen seniorům a studentům.

„Ekonomická situace je složitá. Mnozí přišli třeba o brigády a podobně, a tak si myslím, že to pomůže a ekonomice se to vrátí. Koupí si jízdné, pomůže to dopravcům,“ myslí si ministryně financí.

„Opatření úplně neplní tento účel, protože je třeba řada přeplněných spojů, které využívají studenti, a právě studenti se slevami vytlačují běžné cestující z dopravy,“ argumentuje místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Náklady na slevy na jízdném
Zdroj: ČT24

Zrušit slevy úplně

Část opozice prosazuje úplné zrušení slev na jízdném dlouhodobě. Navrhovala to například pozměňovacím návrhem při projednávání rozpočtu na letošní rok. Návrh ale neprošel. V rozpočtu vláda počítá na celý rok stejně jako před pandemií se skoro šesti miliardami korun. Ty ale nevyužila ani loni.

„Je to způsob, jak zlevnit a umožnit cestování těm, kteří by si to jinak třeba dovolit nemohli,“ říká vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Ten program by měl skončit a peníze sloužit k tomu, co potřebujeme, tedy ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Dotované jízdné si Česká republika nemůže v této rozpočtové situaci dovolit,“ oponuje místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Ministerstvo financí očekává, že náklady na slevy se zejména během léta budou zvyšovat. Podle odhadů resortu by ale ani tak za celý rok neměly přesáhnout dvě miliardy.