Rozvolnění jako v Británii Vojtěch neplánuje. V Česku je málo očkovaných, i s nimi by ho považoval za risk

Události, komentáře: Jak zrychlit očkování a předběhnout deltu (zdroj: ČT24)

Velké zpřísňování opatření se v Česku nechystá a ani nemůže vzhledem k rozsudkům, které stanovily ministerstvu zdravotnictví jasné mantinely pro zavádění restrikcí. Na druhé straně neuvažuje vláda ani o úplném uvolnění po vzoru Velké Británie. V Událostech, komentářích to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Rozdíl mezi Českem a Spojeným královstvím podle něj spočívá v menší proočkovanosti. O tom, že by bylo očkování proti covidu-19 alespoň pro některé skupiny obyvatel v Česku povinné, však ministr neuvažuje.

Adam Vojtěch se koncem května vrátil po mnohaměsíční pauze do fuknce ministra zdravotnictví, a to v situaci, kdy se epidemická situace v Česku rychle zlepšovala, denní počty nových případů padaly z tisíců na stovky – ale tím to skončilo a v červenci již denní počty nově nakažených postupně rostou. Na druhé straně zatím příliš nerostou počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19.

Pro tento rozpor má ministr jasné vysvětlení – nákaza se nyní šíří mezi méně rizikovými mladými lidmi, mezi nimiž je jen málo očkovaných. „Tam, kde je vyšší proočkovanost, se nákaza nešíří – u seniornější populace. Tam, kde je proočkovanost nižší, se nákaza šíří. Není lepší ukazatel účinnosti vakcinace, než je aktuální epidemická situace,“ uvedl.

Z modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky podle něj nevyplývá, že by hrozila náhlá změna situace. „Nevyplývá, že by – byť by se situace dramaticky zhoršila – došlo k zahlcení v řádu následujících týdnů. Určitě ne vzhledem k proočkovanosti v rizikových skupinách,“ ujistil Vojtěch.

I tak považuje za důležité, aby se očkovali všichni, kdo můžou, což považuje za jediný způsob, jak ochránit ty, kteří se očkovat nemohou například kvůli zdravotním problémům, nebo u nich již vakcína dostatečně nezabírá. Očkování však ani nadále nebude povinné, a to ani pro některé skupiny obyvatel, k čemuž přistupují některé státy.

„Nechtěl bych v tuto chvíli hovořit o povinnosti očkování proti covidu. Myslím si, že na to není doba. Očkování je dobrovolné,“ zdůraznil ministr zdravotnictví. Dodal, že případnou povinnost by musel stanovit zákon. „Nemyslím si, že je pro to v Poslanecké sněmovně vůle,“ poukázal.

Přesto se tlak na očkování zvýší, prostředkem má být konec proplácení preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění. „Pro systém je mnohem efektivnější, pokud je člověk naočkován. Je to jednorázová úhrada a pak neskončí v nemocnici. Proto říkáme, budeme hradit testy, které budou indikovány lékařem, pokud má příznaky, hrazené budou i testy ve školách. Ale testy pro restaurace, cestování a podobně předpokládáme, že bychom přestali hradit,“ shrnul Vojtěch plány, které by měla vláda uskutečnit v září.

Za hlavní riziko pro další vývoj pandemie covidu-19 je považována varianta delta, která byla dříve známa jako indická. Kvůli obavě z ní nařídilo ministerstvo laboratořím, aby u pozitivních vzorků provedly takzvanou diskriminační PCR, která by měla určit, zda je ve vzorku zmutovaná verze viru. Podle Adama Vojtěcha to však laboratoře nedělají, nebo si výsledky nechávají pro sebe. Nedodaly je podle něj v desítkách procent případů.

„Už jsem zadal paní náměstkyni Svrčinové – hlavní hygieničce – abychom s některými laboratořemi vedli správní řízení. Jsou laboratoře, které nám v tuto chvíli hlásí pozitivní výsledky z ledna nebo z února, což je neakceptovatelné,“ uvedl. Upřesnil, že ve správním řízení hrozí laboratořím za porušení ministerského nařízení až třímilionová pokuta.

Navzdory deltě má nyní ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěcha jen omezené možnosti, kdyby chtělo opět začít zavádět restrikce ve snaze zabránit novému velkému rozšíření nákazy. „Nemůžeme dnes dělat jakákoliv opatření, máme judikaturu, která je poměrně restriktivní. Říká, že restriktivnější opatření je možné dělat pouze v nouzovém stavu. Tam si myslím, že nejsme, takže budeme muset zvažovat ten aspekt, že pole už není volné z hlediska možných epidemických opatření,“ poukázal Vojtěch.

Na druhé straně úplné zrušení všech zbývajících omezení také není na pořadu dne, doplnil. Velká Británie sice něco takového oznámila, ale Vojtěch vnímá rozdíly mezi ní a Českou republikou. „Británie je v jiné situaci, má vyšší proočkovanost. I tak si myslím, že je to brzy, že tento přístup ‚necháme to běžet a uvidíme‘ se nemusí vyplatit. Virus cirkuluje a mutuje. Přístup Británie a Singapuru je ojedinělý,“ uzavřel.