Cizinci s pobytem v Česku budou pojištěni jen u VZP. Poslanci schválili i další normy

Poslanci se sešli, aby se vrátili k některým zákonům, které sice dříve schválili, ale nelíbily se senátorům. Nejspornějším předpisem vráceným z horní komory byl nový stavební zákon. Senátoři jej jednomyslně zamítli, poslanci ale jejich vůli přehlasovali také díky konzultacím ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) s komunisty. Na začátku svého jednání sněmovna zvýšila přídavky na děti, zákon o pobytu cizinců na území České republiky schválila v původní sněmovní verzi.

Prvním tématem, o kterém poslanci v úterý jednali, byla rodinná politika a přídavky na děti. Ty se zvýší asi o čtvrtinu a dostane je víc rodin. Větší daňovou slevu mohou rodiče využít také na druhé a další děti. S

němovna přijala verzi zákona v senátní verzi. Nyní už jen novelu musí podepsat prezident Miloš Zeman. Po hlasování se poslanci začali zabývat novým stavebním zákonem vráceným také ze Senátu.

Pojištění cizinců

Cizinci s dlouhodobým pobytem v Česku asi budou muset být pět let komerčně pojištěni jen u společnosti Pojišťovna VZP. Sněmovna to dnes opět prosadila navzdory kritice, že to bude znamenat nepřípustnou monopolizaci.

Dolní komora odmítla asi deset minut po deváté senátní verzi, podle níž cizinci měli být pouze registrováni, zda jsou zdravotně pojištěni. Novou úpravu v rámci cizineckého zákona nyní dostane k podpisu prezident.

Komerční zdravotní pojištění bude moci podle poslanců poskytovat jen dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Až po pěti letech by tuto možnost měly dceřiné společnosti jakékoli zdravotní pojišťovny. Podle kritiků, mezi něž patřily ministerstvo zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven či Hospodářská komora, je ustanovení v rozporu s unijním právem.

Za senátní verzi se proto postavili v dopise poslancům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministryně financí Alena Schillerová i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO).

Poslanec ANO Miloslav Janulík naopak stál za původní sněmovní verzí, jejímž byl spoluautorem. Senátní verze podle něj znamená „pootevření dveří migraci“, což Hamáček odmítl. Poslanecký klub ANO tak hlasoval proti přání svých ministrů.

Ve středu se poslanci budou zabývat například energetickým zákonem nebo zákonem o drahách. Úterní jednání skončilo po dohodě poslaneckých klubů ve čtvrt na deset večer.

Sporný stavební zákon

Na začátku projednávání sněmovna odhlasovala, že o stavebním zákonu bude moci jednat i přes půlnoc. Bylo to na návrh klubů SPD a ANO. Současně s tím zkrátila i prostor na vystoupení poslanců bez přednostního práva na dvakrát 30 minut. Ministryně Dostálová pak vyzvala poslance k jeho podpoře.

Zákon má hlavně zrychlit stavební řízení a zajistit dodržování stanovených lhůt. Senátorům a dalším kritikům se na něm však hlavně nelíbí, že přesouvá stavební úřady pod stát. Počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu, pod nímž budou úřady organizovány podobě jako třeba finanční správa.

Ministryně Dostálová ve svém úvodním vystoupení ujistila poslance, že zákon nezasahuje do pravomocí samospráv, protože stavební řízení je již nyní výkonem státní správy. Poukazovala třeba na to, že zákon posiluje postavení obcí, protože obec bude vždy účastníkem stavebního řízení. Posílí se i role obcí v územním plánování, uvedla.

Opoziční řečníci naopak zákon zahrnuli kritikou. „Když všechny klíčové instituce říkají, že je to blbost, tak to asi blbost bude,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Bylo by žádoucí, kdyby vláda těmto klíčovým partnerům naslouchala. Nejvyšší stavební úřad kritizoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jsme přesvědčeni, že superúřad skutečně není řešení,“ řekl. Uvedl, že pokud se Piráti po volbách dostanou do vlády, budou prosazovat digitalizaci této agendy. „Rozhodně se nezkrátí stavební řízení, jak bylo avizováno,“ prohlásila místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. Varovala, že se nepodaří do nového stavebního úřadu sehnat dostatek zkušených úředníků. Zákon nazvala mimo jiné neschvalitelným spletencem.

Jednání s KSČM

Zákon minule prošel do Senátu díky hlasům většiny přítomných poslanců, ale nikoli většiny všech poslanců – což je počet potřebný k přehlasování Senátu. Ten by chtěl stavební zákon zamítnout. Před schůzí vkládala ministryně Dostálová naděje hlavně do komunistů, za nimiž přišla na klub.

Předseda klubu Pavel Kováčik však poté řekl, že ještě není jasné, jak bude KSČM hlasovat. „Zůstaly tam problematické body. Uvidíme, ještě před závěrečným hlasováním zřejmě dojde k jednání klubu, které dopřesní náš postoj,“ uvedl před začátkem schůze.

Také předseda klubu ČSSD Jan Chvojka oznámil, že strana je stále „spíše na straně opozice“ a většina klubu nebude pro zákon hlasovat.