Zvyšovat důchody chce každá strana jinak. Maláčová stojí o mimořádnou schůzi, podle Vondráčka to nepůjde

UDÁLOSTI: Některé sněmovní kluby navrhují dodatečně přidat penzistům víc než 300 korun (zdroj: ČT24)

Tím, že poslanci neprojednali návrh na zvýšení valorizace důchodů, zůstává zcela nejasné, o kolik se v příštím roce penze zvednou. Návrh menšinové vlády zřejmě nenajde dostatečnou podporu, protože každá opoziční strana má své vlastní představy, o kolik a jakým způsobem by se měly důchody zvýšit. Navíc poslancům dochází čas na to, aby stihli valorizaci schválit. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) hovoří o mimořádné schůzi, na níž by se poslanci v červenci sešli. Podle předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) to však naráží na plánovanou rekonstrukci jednacího sálu.

V pátek měla Poslanecká sněmovna na programu druhé čtení vládního návrhu o valorizaci důchodů v roce 2022. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka před jednáním varoval, že kdyby ho poslanci v pátek nestihli dokončit, byl by již problém včas uskutečnit třetí čtení a zvýšení schválit. Stalo se však právě to, čeho se obával – důchody přišly na řadu až půl hodiny před koncem jednání a druhé čtení zůstalo nedokončené. Bylo tomu tak i proto, že se koalice předem nedohodla na přednostním projednání tohoto bodu.

Předseda ODS – a místopředseda sněmovny – Petr Fiala připustil, že je opravdu možné, že se budou poslanci tak dlouho přít, až z navyšování důchodů nebude nic. „Když vidím neshody i ve vládní koalici, tak si nejsem jist, že k nějakému dobrému řešení dospějeme do voleb,“ podotkl.

Návrhy na vyšší valorizaci i tah proti Babišovi

Na druhé čtení bude potřeba hodně času. K vládní předloze se již nyní sešlo přes dvacet pozměňovacích návrhů, přišla s nimi opozice, ale i poslanci vládních stran.

Základní vládní verze počítá s tím, že penzisté dostanou v příštím roce každý měsíc ještě 300 korun nad zákonnou valorizaci, která by měla penze zvednout průměrně o 458 korun. Taková částka přišla kabinetu příliš nízká. „Dohodli jsme se tak i s ohledem na možnosti rozpočtu,“ poznamenala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Koalice Spolu chce přidat ještě 500 korun měsíčně za vychované děti. Na tom se s ní shodne i vládní ČSSD, nikoli však již ANO. SPD by nad rámec vládou navržené valorizace chtěla přidat 500 korun každému, jehož důchod zůstane i tak pod 15 tisíci korunami měsíčně. A komunisté by chtěli rovnou valorizovat o 500 místo vládou navržených 300 korun všem důchodcům.

„Vnímáme to, že je to opravdu v současné situaci potřeba,“ uvedla komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová.

Piráti se STAN nechtějí vyšší valorizaci měsíčních penzí, nýbrž jednorázový tisícikorunový příspěvek pro každého důchodce.

Peníze, které chtějí dát důchodcům, by měl podle Pirátů stát získat tak, že by úpravou zákona o střetu zájmů zabránil čerpat veřejné peníze společnostem, jejichž skutečným vlastníkem je člen vlády. Nepokrytě tedy míří na premiéra Andreje Babiše (ANO), kterého uvádí skupina Agrofert jako konečného příjemce výhod. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek hovoří o „dotační vratce“.

Maláčová chce mimořádnou schůzi. Začíná rekonstrukce, oponuje Vondráček

Druhé čtení by mělo pokračovat v příštím týdnu na řádné červencové schůzi sněmovny, potom by ale chtěla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, aby se poslanci sešli ještě na mimořádné schůzi a do konce července dokončili i třetí čtení. „Máme pro to už teď podporu,“ ujistila. Je podle ní nutné v tomto měsíci zákon v dolní komoře schválit, „aby byl dostatek času dokončit legislativní proces“.

Nevědí o tom ovšem ani její koaliční partneři. Konkrétně má proti plánům Maláčové výhrady předseda sněmovny Radek Vondráček. V dolní komoře se počítá s obvyklou prázdninovou přestávkou v jednání. „Nepočítáme s jednáním po 16. (červenci). Další týden nastupují firmy a bude se rekonstruovat sál. Rekonstrukce už je potřeba,“ poukázal.