Den pozemního vojska Bahna se letos konal bez diváků. Připomněl poslední dny bojů druhé světové války

Letošní ročník tradičního Dne pozemního vojska Bahna 2021 se kvůli epidemické situaci konal bez diváků a hostů. Pořadatelé připravili on-line vysílání. Tématem 31. ročníku byl konec druhé světové války v Evropě, což je námět připravený už na loňský rok k 75. výročí konce války. Loni byla akce ale kvůli epidemii covidu-19 zrušena. Bahen se v minulých letech účastnilo až padesát tisíc lidí.

Fandové současné i historické armády a její techniky si i při on-line přenosu přišli na své. „S hlavním organizátorem, což je Nadace pozemního vojska, jsme připravili soubor ukázek ovládání vojenské techniky, doplněné tatickými drily našich vojáků,“ řekl zástupce velitele pozemních sil Pavel Kolář.

Ukázka měla dvě části. První předvedla příjezd amerických jednotek na území tehdejšího protektorátu. „Chceme připomenout část, kdy jednotky pěší divize USA vstoupily na Soumarský most u Volar a tam padl poslední americký voják při bojové akci v Evropě,“ uvedl před časem ředitel Muzea na demarkační linii František Koch. Druhá část ukázala boje u Slivice na Příbramsku.

Armáda podle Koláře prezentovala současnou bojovou techniku. K vidění byla bojová vozidla Pandur, obrněná lehká vozidla Iveco, tanky, samohybné houfnice či minové vrhače. Nasazen byl rovněž vrtulník. Na ukázkách se podíleli i příslušníci aktivních záloh.

Nová technika

Zájemci mohli stream sledovat přes web bahna.eu. Podle Stanislava Drábka ze správní rady Nadace pozemního vojska lidé mohli vidět také záběry ze zákulisí a detailní ukázky některé techniky, například nové vozidlo Toyota, jehož dodávky pro armádu se připravují.

Součástí Dne pozemního vojska bývá tradičně také prezentace Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Vězeňské služby ČR, Muzea na demarkační linii v Rokycanech, Československé obce legionářské a klubů vojenské historie.

Den pozemního vojska Bahna patří k největším prezentacím Armády České republiky na veřejnosti. Probíhá každoročně od roku 1990 v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic. Jeho cílem je ukázat vyspělost vojensko-historických jednotek předválečné československé armády, předvést současnou techniku a praktickými ukázkami demonstrovat profesní připravenost příslušníků Armády České republiky.