Neděle byla letním dnem, v pondělí může být až třicet stupňů. Ochlazení přijde v polovině týdne

Události: Počasí bylo v neděli teplé, čeká nás možná první tropický den (zdroj: ČT24)

Na více než padesáti stanicích v Česku v neděli vystoupala teplota alespoň na 25 stupňů Celsia, což je hranice letního dne. Teplé počasí bylo zejména v západní části země, jižních Čechách a okolí Prahy. Nejvíce naměřili v Plzni-Bolevci, a to 28 stupňů. Teplotní rekordy padaly podle Martina Tomáše z Českého hydrometeorologického ústavu jen výjimečně. V pondělí bude ještě tepleji, Česko by mohlo zažít první letošní tropický den.

Zatímco ještě v sobotu byly na několika místech rekordně nízké teploty, které nad ránem klesaly pod nulu, v neděli se na většině území přes den oteplilo na 19 až 23 stupňů Celsia, v západní polovině Čech ještě výrazněji. Více než 27 stupňů bylo například v Husinci, Dobřichovicích, Dobřanech nebo na stanici Praha-Komořany.

Pro Česko to ale první letošní letní den nebyl. Ten nastal již 31. března, kdy bylo alespoň 25 stupňů na stanicích Praha-Karlov, Neumětely a Dobřichovice.

Teplotní rekordy pro 9. květen v neděli padly například na jihu Čech. V Husinci na Prachaticku odpoledne naměřili 26,4 stupně Celsia, o čtyři desetiny víc než v roce 1958. Ve Vimperku teplota vystoupila na 25,9 stupně Celsia, teplotní rekord pro devátý květen starý 23 let tam byl překonaný o sedm desetin stupně. Na šumavském Churáňově bylo 21,9 stupně Celsia, dosavadní maximum bylo 21,5 stupně Celsia z roku 2002.

Pondělní počasí
Zdroj: ČT24

Výhled na další dny

V pondělí teploty na některých místech Česka vystoupají nad 30 stupňů Celsia, což je hranice tropického dne. Tepleji má být v Čechách.

Pondělí má být slunečné. Nebe bude jasné nebo skoro jasné a slunce nasvítí 12 až 14 hodin. Slunce bude díky UV indexu na hodnotě šest rychle opalovat a může i spálit. Počítat ale lidé musí také s větrným pondělím hlavně ve východní polovině území. Nárazy větru tam můžou dosáhnout až 70, na horách ojediněle 110 kilometrů za hodinu.

Úterý bude ještě teplejší. Maxima se v Čechách můžou dostat až ke 32 stupňům Celsia. A tropické mohou být úterní teploty i na Moravě a ve Slezsku. V úterý odpoledne a večer se v Čechách můžou objevit i přeháňky či bouřky.

Středeční teploty
Zdroj: ČT24



Víc jich bude ve středu, vlnit se nad Českem bude fronta. A výrazné proto budou rozdíly v teplotách, na jihovýchodě může být ještě až 26, na západě bude už jen třináct stupňů Celsia.

A ještě chladnější bude na západě Čech čtvrtek, maxima se očekávají jen kolem deseti stupňů, jinak může být až sedmnáct. Právě čtvrtek bude nejchladnějším dnem příštího týdne. Pak se teploty vrátí k normálu, v maximech na osmnáct nebo devatenáct stupňů. Ve druhé polovině týdne bude častěji i pršet. Déšť může být třeba ve čtvrtek i vydatný.

Kolísavé teploty v příštím týdnu
Zdroj: ČT24



Ve středu má svátek Pankrác, první z ledových mužů. Na mrazy to letos nevypadá. Ranní minima by se měla držet nad nulou. V těch nejteplejších oblastech Česka na jihu Moravy se podnulové teploty po zmrzlých mužích vyskytují jen jednou za 25 let a pod minus jeden stupeň Celsia klesají minima jen jednou za 45 let. Letos jsou vzhledem k výhledu mrazy v květnu málo pravděpodobné.

Ačkoli v březnu odpovídaly teploty normálu, duben byl silně podnormální, a to pátý až šestý nejchladnější od roku 1961. Do jara Česko vstoupilo na rozdíl od loňského roku i s dostatkem vláhy. A protože je příroda pořád o tři týdny pozadu, nebylo třeba do poloviny dubna ani varovat před mrazy. Dnů, kdy by mohl mráz poškodit úrodu, bylo letos v dubnu a květnu jen šest.

Průměrné denní teploty v březnu a dubnu 2021
Zdroj: ČT24