Krajský soud musí znovu posoudit Babišovy výroky o Transparency International

Středočeský krajský soud musí znovu posoudit výroky premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu neziskové organizace Transparency International. ČT informaci zjistila z justiční databáze. Premiér organizaci opakovaně označil za zkorumpovanou. O novém projednání žaloby rozhodl Vrchní soud v Praze, který zrušil rozsudek krajského soudu.

Krajský soud loni rozhodl, že se Babiš za svá slova omlouvat nemusí, protože jeho vyjádření významně nezasáhla do práv organizace. Transparency International ale s verdiktem nesouhlasila a podala proti němu odvolání. Tomu nyní vyhověl vrchní soud.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se ve zkráceném usnesení zveřejněném v justiční databázi. Bližší odůvodnění zatím není k dispozici, rozhodnutí ještě není doručeno účastníkům řízení.

„Rozhodnutí Vrchního soudu vítáme. Andrej Babiš začal cíleně poškozovat dobré jméno Transparency poté, co jsme upozornili na jeho střet zájmů. Je to dílčí, ale důležité potvrzení, že lživě pomlouvat své kritiky není v právním státě přípustné,“ říká ředitel Transparency International Petr Leyer.

Premiér Transparency International (TI) v minulosti opakovaně označil za zkorumpovanou. Podle Babišova právníka Jiřího Urbánka tím mínil způsob jejího financování a netvrdil, že by se TI dopustila trestněprávního jednání.

Babiše organizace zažalovala v červenci 2019. Proti zpochybňování způsobu svého financování se u soudu ohradila s tím, že finanční vztahy jsou transparentní, smluvně podložené a zachycené ve výročních zprávách.

Středočeský krajský soud ale loni v únoru žalobu zamítl. „Soud se nedomnívá, že by došlo k významnému zásahu do práva na ochranu dobrého jména žalobkyně,“ řekl tehdy soudce Vladimír Sommer. Odkázal také na právo na svobodu slova. Babišovy výroky navíc podle něj byly hodnotícími soudy, na které má premiér v rámci veřejné debaty právo.

Babišův právník argumentoval tím, že premiér v rámci politické debaty popsal, jak je TI financována – od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat. Urbánek upozornil i na to, že TI vůči Babišovi rovněž užívá ostrou rétoriku. Připomněl označení za dotačního podvodníka, predátora a člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se politické korupce.

Organizace ale s rozhodnutím soudu nesouhlasila a podala proti němu odvolání k Vrchnímu soudu v Praze. Ten nyní nepravomocný rozsudek krajského soudu zrušil a nařídil mu se případem znovu zabývat.

TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova údajného střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert.