Složka ze spolkového archivu odhaluje život dozorce Felixe Hasericka. Za pomoc českým vězňům zaplatil smrtí

Události: Příběh Felixe Hasericka (zdroj: ČT24)

Historikům se podařilo ve spolkového archivu v Berlíně objevit unikátní složku Němce a člena NSDAP Felixe Hasericka, kterého nacisté zabili za pomoc českým vězňům. Je to jeden z ojedinělých případů, kdy člen Hitlerovy národněsocialistické strany začal pomáhat vězněným nepřátelům Říše.

Vrchní tajemník německého lidového soudu v Berlíně Felix Haserick platil až do roku 1941 za loajálního úředníka třetí říše a přesvědčeného nacistu. Jeho názory změnila smrt Masarykova kancléře Přemysla Šámala. „Tahle zkušenost ho zcela změnila,“ řekl historik Jan B. Uhlíř.

Rok a půl pak pomáhal několika desítkám českých vězňů odsouzených na smrt v nechvalně známé berlínské věznici Plötzensee. „Nechával je potkávat se na fingovaných schůzkách právě u něj v kanceláři a ve vedlejší místnosti, posléze se tam začaly vozit potraviny,“ popsal Uhlíř. 

Felix Haserick pomohl i příslušníkovi Obrany národa a československému pilotovi Josefu Hamšíkovi, který patřil k legendám československého letectva a jako velitel letecké školy v Chebu učil i legendárního bojového pilota Františka Peřinu.

Jako jeden z představitelů Svazu letců Československé republiky, který sídlil v domě v ulici Na Poříčí v Praze, pomáhal organizovat odchody pilotů z leteckého personálu do zahraničí. „Byli natolik úspěšní, že za rok své činnosti se jim podařilo převézt 50 procent stavu československého letectva,“ řekl Uhlíř.

Vedle Wintona a Schindlera

Dostal za to trest smrti, ale Haserick umožnil Hamíškovi opakované návštěvy jeho ženy s dcerou Dagmar, které tehdy bylo devět let. „S jídlem jsme vešli dovnitř a kousek opodál stál pan Haserick a maminka říkala, toho musíš moc hezky pozdravit, ten nám dovolil, abychom přišli,“ vzpomíná.   

Gestapo odhalilo činnost Felixe Hasericka v roce 1943. Po krutých výsleších byl sťatý gilotinou v berlínské věznici Moabit. „Hovoříme-li o Wintonovi a Schindlerovi, to jsou lidi, kterých je potřeba si vážit, ale tito lidé přežili, kdežto Felix Adolf Haserick se obětoval,“ vysvětlil Uhlíř.

Během války zavraždili nacisti v berlínském Plötzensee více než 600 československých odbojářů, Felixi Haserickovi se prokazatelně podařilo pomoci minimálně několika desítkám z nich.