Kdyby vyhrál volbu předsedy ČSSD Petříček, z vlády bych odešel já, říká Hamáček

Jan Hamáček v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu obhájil místo předsedy ČSSD a v důsledku toho se stal od pondělí také pověřeným vedení ministerstva zahraničí místo svého protikandidáta Tomáše Petříčka (ČSSD). Kdyby ho Petříček ve volbě předsedy porazil, odstoupil by ale z ministerské pozice naopak Hamáček, řekl v Interview ČT24.

Prezident Miloš Zeman odvolal Tomáše Petříčka (ČSSD) z funkce ministra zahraničí, řízením resortu prozatím pověřil vicepremiéra Hamáčka. Znovuzvolený předseda ČSSD uvedl, že Petříček končí proto, aby byla strana před volbami srozumitelná. „Tomáš Petříček šel na sjezd s tím, že má jinou vizi, jak máme fungovat dále, nechtěl dále pokračovat ve vládním angažmá, a pokud delegáti sjezdu rozhodli o tom, že nezískal podporu, tak je logické, že odchází,“ vysvětluje Hamáček.

Vicepremiér chápe proběhlý sjezd ČSSD jako souboj dvou pohledů na pokračování, nebo nepokračování strany ve vládě. „Říkám otevřeně, že kdyby vyhrál Tomáš Petříček se svojí koncepcí, tak já jsem dnes nesl panu premiérovi svoji demisi. Vědí to moji spolupracovníci a ví to moje žena,“ přiznává Hamáček.

Petříčka by na postu ministra zahraničí mohl nahradit jeho spolustraník Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Chtěl jsem rozehnat jakékoliv obavy, že s odchodem Tomáše Petříčka dojde k nějakým změnám, Lubomír Zaorálek držel kontinuitu naší zahraniční politiky, má jasno z hlediska naší proevropské a proalianční orientace,“ vysvětluje svoji volbu Hamáček.

Je přesvědčený, že Zaorálek bude dobrý ministr zahraničí také proto, že resort již spravoval a na šestiměsíční mandát se tak nebude muset tolik zaučovat. I to, že by byl novým ministrem kultury Jan Birke (ČSSD), považuje za dobrou volbu. Hamáček také odmítá, že by se s Birkem vrátil styl bývalého ministra Antonína Staňka, ke kterému má Birke blízko. Protože je zároveň starostou Náchoda, podle Hamáčka by se měl funkce zhruba do týdne vzdát, aby se mohl naplno věnovat práci na ministerstvu kultury.

Použití Sputnik V na našem území

Vicepremiér Hamáček chce, aby bylo Česko připraveno na okamžitý nákup ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V, až ji schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Neschválenou vakcínou by podle něj Česko očkovat nemělo a nebude. „Předpokládám, že Ruská federace má jenom jeden Sputnik a je to ten, kterým se očkuje v Srbsku, pokud se Sputnik bude vyrábět v Bavorsku, tak budu klidný a můžeme aplikovat bavorský Sputnik,“ doplňuje Hamáček.

Dle svých slov sháněl vakcíny v různých zemích světa jako Izrael, Kanada a Německo a nebyly k dispozici. Pokud je tedy podle Hamáčka šance dovézt vakcínu z Ruska, tak není proti za stanovených podmínek. Čínské vakcíny ale vylučuje, protože Čína nepožádala o schválení Sinopharmu Evropskou lékovou agenturu.