Povolání zdravotníků je správně, vláda je ale ve vleku pandemie, shodují se politici

Události, komentáře: Radim Fiala, Miloslava Vostrá a Martin Kolovratník o situaci v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Kabinet večer rozhodl, že hejtmani a pražský primátor můžou od čtvrtka nařídit pracovní povinnost lékařům i lidem s nelékařským zdravotnickým povoláním, kteří dosud nepečují o pacienty s covidem. Je to především kvůli kritické situaci v nemocnicích. Hosté Událostí, komentářů Radim Fiala (SPD), Miloslava Vostrá (KSČM) a Martin Kolovratník (ANO) se shodují na tom, že povolání zdravotníků bylo správné. Situaci ale podle nich vláda řeší se zpožděním a kabinet by mohl být pružnější.

Kapacita nemocnic začíná být na maximu v celé republice. Vláda ale zatím nevyužila nabídek například Německa a neposlala české pacienty do tamních nemocnic. Sám Martin Kolovratník z hnutí ANO se považuje za proevropského člověka a nabídku sousedů by akceptoval o něco dříve.

Chápe rozhodování ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který v proměnlivé situaci k převozům zatím nesáhl. Kdyby bylo rozhodnutí na něm, tak by například v případě Chebu, který je u hranic a do německých nemocnic je to z něj blízko, pacienty převážel. Nesouhlasí ale s tím, že by vláda situaci řešila na poslední chvíli.

Podle místopředsedy SPD Radima Fialy měl kabinet i hejtmani v minulosti více řešit personální kapacitu nemocnic. Uvádí možnost rekvalifikačních kurzů a příspěvků. Povolání neakutních zdravotníků do nemocnic ale považuje za správné.

„U pacientů, kteří přijdou z intenzivní péče, jsme navrhovali využití lázeňských center, kde ten personál je a jsou i lékaři. Ti pacienti už jsou relativně na tom dobře, ale pořád potřebují lékařský dozor,“ navrhuje využití lázeňských kapacit Fiala.

Pokud lékaři v přetížených nemocnicích nemají možnost stoprocentně pečovat o zdraví pacienta, tak musí využít jakoukoliv možnost, třeba i zvážit převoz, myslí si Fiala.

„Jsme v časovém vleku, pandemie roste rychle, situace se rychle mění, vláda se snaží rychle reagovat a ty reakce nejsou vždycky dotažené,“ říká si Miloslava Vostrá z KSČM. Nesouhlasí třeba s opatřením vlády o zákazu závodního stravování, chápe ale, že je kabinet v těžké situaci.

Oceňuje třeba nákup vakcín a testování ve firmách, jen se oboje podle Vostré mělo stát dříve.

Vládu ale spíše podporuje, v současné situaci by podle ní vyslovení nedůvěry uškodilo. „Měla bych velké dilema při hlasování o důvěře, ne proto, že bych byla obdivovatel vlády, ale protože si myslím, že by to občanům nic nepřineslo,“ předpokládá Vostrá.

Výměna hlavní hygieničky

Ministr zdravotnictví Jan Blatný po jednání vlády rovněž potvrdil, že uvažuje o odvolání hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Nahradit by ji mohla ředitelka moravskoslezské hygieny Pavla Svrčinová. Martin Kolovratník si není jistý, jestli je dobré měnit hygieničku v časech epidemie, pokud ale na její místo přijde odborník, kterému lidé věří, tak by změna mohla být podle něj k lepšímu.

„O práci paní hygieničky Rážové informace nemám, takže nedokážu říct, zda je výměna namístě, nebo není,“ říká Vostrá. Stejně jako se za poslední rok často mění ministr zdravotnictví, tak ani výměna hygieničky podle ní nepřispívá k hladkému chodu řešení pandemie. „Vždycky někdo nastoupí, trvá to měsíc, dva a už se zase spekuluje, jestli by neměl končit,“ myslí si Vostrá.

Apeluje především na přijatá opatření a jejich kontrolu. Výměna na takové pozici je podle ní ospravedlnitelná při profesním selhání.

„Lidé ztratili důvěru ve vládu a nevím, jestli výměna na pozici hlavní hygieničky je důležitá k tomu, aby lidé viděli světlo na konci tunelu, aby se důvěra v opatření vrátila,“ říká Fiala. Někdo by ale podle něj měl být zodpovědný za špatné zvládání epidemie v Česku. Lidé by dle něj měli být především partneři vlády.

Žádost o čínskou vakcínu

Prezident Miloš Zeman požádal na popud premiéra Andreje Babiše (ANO) Čínu o dodávku její vakcíny Sinopharm proti nemoci covid-19. Ministr zdravotnictví Blatný přitom tvrdí, že chce používat jen vyzkoušené a ověřené vakcíny pro Evropskou unii.

Podle Martina Kolovratníka lze v Česku používat jen vakcíny schválené evropským a českým úřadem pro kontrolu léčiv. V poslaneckém klubu ANO však dle něj panují rozdílné názory.

Radim Fiala opakuje, že by vakcinace měla být dobrovolná a lidé by si měli moci vybrat vakcínu. Dle jeho názoru by ale vakcína měla být schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Pro nás není důležitá evropská agentura, pro nás je důležitý český ústav, avizuje Fiala. Pokud by vakcínu schválil, sám Fiala by se jí nechal naočkovat.

Podle výzkumu agentury STEM/MARK, by se ale většina Čechů nechala naočkovat pouze schválenými vakcínami. „Já to spíš beru tak, že je to snaha vlády zrychlit očkování, jestli se tou vakcínou bude očkovat ale bude záležet na Státním ústavu pro kontrolu léčiv a ministerstvu zdravotnictví,“ hodnotí snahu využívat také čínské vakcíny Vostrá.