Covid v Česku: Nemocných přibývá, šíří se mutace, distribuují se léky, na silnicích jsou kontroly

Počet vážných případů covidu dosáhl v pondělí nejvyšší hodnoty 1568. Hospitalizovaných bylo celkem 7717, nejvíc od listopadu. Laboratoře v pondělí potvrdily 12 150 případů koronaviru, zhruba o 750 víc než před týdnem. Pokračuje očkování, k němuž se hlásí statisíce sedmdesátníků. Autoškoly musí rušit zkoušky studentů, které vláda zakázala. Ministerstvo schválilo lék firmy Regeneron, další léky dorazily do Brna. Tam se objevily další případy jihoafrické mutace. Vláda také projedná další opatření, už se shodla na povinném testování ve firmách od středy.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Nemocnice se potýkají s nedostatkem lůžek. Ze zhruba čtyř tisíc na jednotkách intenzivní péče a ARO je volných jen 595, tedy asi čtrnáct procent. Z 21 tisíc standardních lůžek s kyslíkem je volná méně než čtvrtina. Také z 2320 přístrojů pro umělou plicní ventilaci je využito 72 procent.

Tyto hodnoty jsou průměrné, v některých oblastech je situace významně horší. Nejvíce se v současnosti covid šíří na Tachovsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 1507 nakažených. V naprosté většině ostatních okresů byly počty případů za týden v řádu stovek.

Snížilo se reprodukční číslo udávající průměrný počet lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, z nedělních 1,15 na 1,12. Mírně klesl také podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici. Index protiepidemického systému PES zůstává na 79 bodech.

Situace v Nemocnici Sokolov je kritická

Situace v přeplněné sokolovské nemocnici se nezlepšuje, počet nově přijatých pacientů s covidem dál roste. Navíc se zhoršuje jejich zdravotní stav a přibývá mladších pacientů. Zatímco na začátku února měla nemocnice 70 pacientů s koronavirem a byla na hranici možností, v posledních dnech se zdravotníci starají téměř o sto infikovaných. Situaci zhoršuje zejména britská mutace, která postihuje až 80 procent pacientů sokolovské nemocnice, potvrdil lékařský ředitel sokolovské nemocnice Andrej Farkaš. 

„Situace s ohledem na infekci koronaviru je v posledních dvou týdnech pořád stejná. I když jsme si mysleli minulý týden, že je infekce v kraji na ústupu, není to pravda, čísla jsou stále vysoká a stoupají. Snad už jsme na vrcholu epidemie a čekáme na světlo na konci tunelu,“ řekl Farkaš.

Z celkového počtu nakažených v sokolovské nemocnici tvoří asi dvě třetiny senioři a jednu třetinu mladší lidé, v průměru okolo čtyřiceti let, kteří stále častěji vyžadují intenzivní péči. Situaci nedokážou zlepšit ani převozy nakažených mimo kraj, protože jich lze provést kvůli vyčerpané kapacitě ostatních nemocnic v zemi jen málo.

Rychlé šíření je podle Farkaše zapříčiněno mutací: „Britskou mutaci poznáme i z příznaků, které pacient jeví, i ze snímku plic, dokážeme určit, že se nejedná o klasický covid.“ 

Podíl lidí nakažených britskou variantou koronaviru v Česku přesáhl tři čtvrtiny a dál strmě roste, vyplývá z nové zprávy společnosti DIANA Biotechnologies. Ta v lednu a únoru s dalšími pěti laboratořemi zanalyzovala zhruba desetinu všech PCR testů. Nejhorší situace je podle ní v Praze a Plzni.

Situace v krajích se zhoršuje, na Pardubicku platí stav hromadného postižení osob

V Karlovarském kraji jsou volná lůžka podle dat ministerstva zdravotnictví jen ze tří procent celkové kapacity, standardních lůžek s kyslíkem je volných sedm procent.

Kvůli obavám z šíření covidu-19 uzavřelo Ústí nad Labem největší místní parkoviště pro kamiony. Řidiči podle vedení města často nenosili ochranu úst a nosu a porušovali vládní nařízení. Lidé v okolí se prý báli o své zdraví. Magistrát se proto snaží vytěsnit kamionovou dopravu z průmyslové zóny. Po celé délce asi dvoukilometrové ulice, ve které kamiony stávaly, bude improvizovaná zátarasa a místo zároveň budou hlídat strážníci.

Velmi vážná situace panuje v nemocnicích také v Pardubickém kraji, kde i přes nedávné zvýšení kapacit nejsou už volná žádná akutní lůžka pro covidové pacienty. 

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) kvůli kritické situaci v nemocnicích vyhlásil stav hromadného postižení osob. Kraji podle něj nejen došla lůžka, ale čelí také nedostatku zdravotního personálu. K podobnému scénáři míří podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) také Jihomoravský kraj.

„Nemáme důvod k ničemu, co by se alespoň trochu blížilo optimismu. Ta kapacita lůžek je skutečně v tuto chvíli v podstatě vyčerpaná. Pokud se bavíme o intenzivní péči, tam je kapacita nula, u standardních lůžek je to asi jen o půl procenta lepší,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš.

Léky

Ministerstvo zdravotnictví mezitím povolilo používání neregistrovaného léku od firmy Regeneron, jeho použití už dříve doporučil lékový ústav. Je pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Ministerstvo udělilo výjimku pro dvanáct tisíc dávek, do Česka by měly dorazit od března do května. Povolení bude platit do konce letošního roku.

Ministerstvo už v únoru povolilo také použití podobného léku tohoto typu, bamlanivimab od firmy Eli Lilly. Minulý týden jej zdravotníci podali prvním pacientům.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dostala také deset tisíc balení léku ivermektin, potvdila mluvčí Dana Lipovská. Už dříve ho vyzkoušela u třech desítek pacientů s těžším průběhem, stav většiny se ve spojení s další léčbou zlepšil. 

V Brně se zřejmě objevily další dva případy jihoafrické mutace

Z Brna také přišla zpráva o dalších dvou případech jihoafrické mutace. První ze vzorků je vázaný na brněnskou školku, kde už se vyskytla, druhým případem je žena hospitalizovaná ve vážném stavu, uvedl Omar Šerý, ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon, která vzorky odhalila.  Ředitelka jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek řekla, že se hygienici ale nemohou k případům vyjadřovat, a odkázala na ministerstvo zdravotnictví.

Ve školce se v minulosti objevily čtyři případy, podezření vzniklo u dvou dětí a dvou učitelek. Pátý vzorek spadá časově do doby odhalení těchto případů, ale je potvrzený až nyní. „Je to další dítě. Předtím jsme u něj měli podezření na britskou mutaci, ale zaměřili jsme se na to a je to jihoafrická mutace,“ uvedl Šerý. Případy se ve školce objevily v první půli února, hygienici ji proto zavřeli.

„Jihoafrická je nebezpečnější a snižuje účinnost očkování. Navíc déle přetrvává v organismu. Proto i když je člověk očkovaný, rozhodně by měl zůstat v karanténě, pakliže je v kontaktu s nakaženou osobou,“ varoval Šerý.

Policisté v pondělí odepřeli vstup do okresu v 1527 případech

Pokračuje omezení pohybu přes hranice okresů. Policisté za první den zkontrolovali 53 tisíc vozidel, v 1527 případech je vrátili. „Většina cestujících měla doklady v pořádku a setkávali jsme se s pochopením a vstřícností. Všem za to děkujeme,“ uvedli policisté.  

Policisté naplánovali hlídky na pěti stech vybraných stanovištích na dopravních tepnách. Vedle toho mají i mobilní hlídky nasazované podle vyhodnocení místních policejních velitelů. Od úterý pomáhá také 3834 vojáků a 270 příslušníků Celní správy, dohromady bude v následujících týdnech nasazeno přes třicet tisíc lidí.

Vláda od pondělí výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije.  

Svaz obcí a měst považuje omezení pohybu za nesmyslné a diskrimanační. „Opatření musí být vyjádřeno jasně a srozumitelně. Musí být prakticky realizovatelné a předvídatelné ve všech případech. Pokud vláda vydá opatření, které neposkytuje právní jistotu, nelze očekávat, že takové opatření bude pro osoby, které se jím mají řídit, srozumitelné, a tedy přijatelné,“ uvedl předseda svazu a starosta Kyjova František Lukl.

Vláda by měla projednat ošetřovné nebo povinný home office

Vedle škol a dalších obchodů musely omezit činnost taky autoškoly. Narychlo ruší zkoušky svých studentů, které vláda v pondělí kvůli pandemii zakázala na minimálně tři týdny. Opatření může zdržet až desetitisíce žadatelů o řidičské oprávnění. Na rozdíl od zkoušek ale smí za určitých podmínek pokračovat teoretická i praktická výuka.

Vláda v úterý rozhodla také o úpravě krizového opatření o shromažďování. Podle aktualizovaných pravidel budou muset mít účastníci shromáždění respirátor, chirurgickou roušku nebo podobně účinný prostředek na ochranu dýchacích cest, dosud stačil jen „ochranný prostředek dýchacích cest, který brání šíření kapének“.

Vláda chystá i další kroky. V úterý večer by měla projednat návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na navýšení ošetřovného na sto procent výdělku. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ale zatím v kabinetu není shoda.

Kabinet by měl probrat i široce pojatou povinnou práci z domova. Například v administrativě by měli docházet jen lidé bezpodmínečně nutní k ochraně majetku a základních funkcí. Věnovat by se měla také odměnám pro zaměstnance v sociálních službách. Po první vlně na ně schválil 5,2 miliardy korun. O peníze požádaly tři čtvrtiny ze zhruba 2200 poskytovatelů pro 93 600 pracovníků. Vláda uvolnila 2,03 miliardy korun.

Zatím však není jisté, zda se ministři k jednání vůbec sejdou. Záviset to bude na programu schůze Poslanecké sněmovny a rychlosti, s jakou poslanci projednají návrh na navýšení nemocenské kvůli epidemii covidu. Podle Maláčové se termín zřejmě nestihne. Oficiálně premiér Andrej Babiš (ANO) jednání vlády ani nesvolal.