Lidé v karanténě by k nemocenské mohli dostat až 370 korun denně. Návrh získal přednost před 100 procenty

Dolní komorou prošel návrh na příspěvek pro lidi v karanténě k nemocenské až ve výši 370 korun denně. S částí opozice se na částce shodla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), návrh tak zamíří do Senátu. Vláda přitom k zrychlenému projednávání navrhovala stoprocentní nemocenskou. Na programu březnové schůze byly také předlohy ve druhém čtení, poslanci ale schůzi po 21. hodině přerušili.

Příspěvek by měli lidé dostávat prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše by měli 90 procent svého průměrného výdělku. Nárok by se vztahoval také na lidi s nemocenským pojištěním pracující na dohody. Vyloučeni by byli lidé, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu z dovolené v zahraničí. Opatření má bránit propadu příjmů a motivovat lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými covidem-19 nastoupili do karantény a hlásili své kontakty.

Po celkové úpravě návrh zákona předložila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Zákon dostanou k posouzení senátoři. O termínu schůze rozhodne organizační výbor horní komory ve středu.

S úpravou Pekarové Adamové souhlasila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Řekla, že jde prakticky o někdejší vládní návrh, který nakonec sněmovna po vrácení Senátem neschválila v pátek ani v jedné z verzí.

Z konzultací podle Maláčové vyplynulo, že pro stoprocentní nemocenskou by nebyla mezi poslanci podpora. Právě 100 procent redukovaného výdělku pro lidi v karanténě nyní navrhoval kabinet. 

Podle ministryně práce je vyšší nemocenská spravedlivější a administrativně méně náročná, ale také dražší. Šéfka resortu uvedla, že bez razantnějších opatření by se nepodařilo v Česku šíření epidemie omezit a situaci výrazněji zlepšit. „Cílem tohoto návrhu je dostat pandemii pod kontrolu,“ zdůraznila Maláčová.

Politici z ODS a TOP 09 navrhovali nižší nemocenskou než vláda

Od poslanců ODS a TOP 09 se sešly pozměňovací návrhy na nemocenskou 80 procent a 90 procent. Dominik Feri (TOP 09) navrhl rozlišit karanténu a izolaci, v níž je pozitivně testovaný člověk. V karanténě by lidé mohli pobírat 70 procent nebo 80 procent a v izolaci 90 nebo sto procent. Maláčová oponovala, že lidé v karanténě i izolaci mají stejné podmínky. 

Podle předsedkyně TOP 09 by nebylo navýšení na sto procent úplně spravedlivé vůči lidem, kteří stále chodí do práce. Navýšení na 90 procent mzdy vnímala jako férovější. Za důležité taky považuje kontrolovat, zda lidé skutečně karanténu dodržují. Stoprocentní nemocenská by podle Pekarové Adamové mohla být zneužitelná.

Také podle předsedy ODS Petra Fialy nebyl vládní návrh dostatečně projednán se zaměstnavateli. Občanští demokraté chtěli najít rozumnější řešení. „Aby to bylo třeba 90 procent, aby to bylo udržitelné,“ uvedl Fiala před jednáním sněmovny.

Příspěvek ve výši 370 korun denně označili jako nejlepší řešení šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Po odhlasování příspěvku poslanci schůzi přerušili

Členové dolní komory měli na programu i projednávání dalších bodů jako například návrh zákona proti invazivním druhům rostlin a živočichů a o zvýšení příspěvků na dítě pro Klokánky a podobné azylové domy. V úterý však návrhy projednat nestihli, věnovat se jim budou na dalších schůzích sněmovny.