Je výročí komunistického nástupu k moci. Češi si připomínají oběti totality

Před třiasedmdesáti lety, 25. února 1948, převzala moc ve státě Komunistická strana Československa a nasměrovala zemi ke stalinistické totalitě. Bolševický puč, dobové studentské protesty i oběti nastoleného režimu si ve čtvrtek připomínají Češi na pietních akcích v Praze i v Brně.

Již dopoledne proběhla pieta v bývalé brněnské věznici na Cejlu, kde představitelé města i kraje položili květiny v cele smrti k poctě těm, kteří obětovali své životy v boji za svobodu.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) připomněl, že režim poslal na smrt stovky lidí v celé republice, tisíce zemřely při nucených pracích a bezpočet dalších postihla perzekuce. „V těchto prostorách ti neodvážnější, kteří řekli tomu ďáblu 'ne', položili oběti největší,“ uvedl hejtman.

Náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) vyslovil přání, aby celá společnost dokázala mít ústavu, demokracii, svobodu a právo na prvním místě. „A až poté řešit věci politické, krátkozraké, věci související se čtyřletým volebním obdobím,“ podotkl.

Pražské piety

Odpoledne se uskutečnilo rovněž pietní shromáždění u pamětní desky Senátu v pražské Nerudově ulici, které připomnělo jeden z protestů proti komunistickému nástupu k moci. Pieta se konala při příležitosti 73. výročí pochodu asi pěti tisícovek vysokoškolských studentů a učitelů i dalších lidí na Pražský hrad dne 25. února 1948. Zúčastnili se jí zástupci akademické obce a Senátu.

„Jednalo se o poslední vzmach svobodného projevu občanů, proto je výjimečný a proto je důležité si ho připomínat,“ uvedl místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS).

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) při příležitosti pietního setkání připomněla důležitost svobody v souvislosti s výročím Jana Zajíce, který se 25. února 1969 demonstrativně upálil na Václavském náměstí. Svým činem chtěl stejně jako před ním Jan Palach vyjádřit nesouhlas s nastupující normalizací a pasivitou lidí.

Oběti komunistického převratu uctili pořadatelé akcí u Pomníku tří odbojů v Brně a Pomníku obětem komunismu v Praze. Platforma BEZkomunistů.cz na Staroměstském náměstí v Praze naplánovala formou živého obrazu zahájení kampaně Sto let stačilo, která bude připomínat zločiny komunistického režimu.