Rychetský narušil kampaň, verdikt o volbách byl účelový, řekl Okamura po jednání na Hradě

Předseda Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomio Okamura jednal s prezidentem Milošem Zemanem o možných podobách volebního zákona. Po schůzce řekl, že se shodli na tom, že verdikt Ústavního soudu o zrušení části předpisu byl účelový.

Ústavní soud před dvěma týdny zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Okamura řekl, že se se Zemanem shodl na tom, že verdikt byl účelový. „Po vyhlášení voleb předseda soudu Pavel Rychetský narušil volební kampaň tím, že podle mého názoru zásadně pomohl některým politickým stranám,“ uvedl.

Zrušení aditivní klauzule pro koalice stran podle Okamury nahrálo trojkoalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která už nemusí získat nejméně 15 procent hlasů, ale také umožní ČSSD se spojit například se Zelenými.

Strany, které o nové podobě zákona jednají, se podle Okamury shodují, že vyšší požadavek pro koalice pro vstup do sněmovny by měl být zachován. Hovoří se podle něj o variantách sedmi a devíti procent pro dvojkoalice, respektive trojkoalice, ale dokonce i o variantě 9,5 a 14 procent. U otázky počtu volebních krajů je SPD ochotná přistoupit na více variant včetně zachování dosavadních 14.

„Nouzový stav v bleděmodrém“

Politické strany ve sněmovně čeká večer další jednání o opatřeních a pandemickém zákonu. Okamura řekl, že v současné podobě je pro SPD nepřijatelný. „Je to jen překlopení nouzového stavu v bleděmodrém,“ uvedl. Hnutí požaduje, aby vládní opatření musela každých 14 dní potvrzovat sněmovna, srozumitelná vysvětlení opatření, ale i to, aby každé rozhodnutí muselo provázet kvalitnější odůvodnění.

Se Zemanem hovořili i o České televizi. „Tématem byl společný zájem na zajištění objektivity ČT. Pana prezidenta to velice zajímalo. Shodli jsme se na tom, že je potřeba dbát na to, aby bylo zajištěno dodržování zákona, který káže objektivitu,“ konstatoval Okamura.