Výstava o maršálu Koněvovi i s jeho sochou by mohla být v Domě pážat nebo na Strahovském stadionu

Muzeum paměti 20. století spolu s magistrátem vybírá místo pro výstavu o sovětském maršálovi Ivanu Koněvovi. Uvažuje se nad Domem pážat na Hradčanech. Podle ředitele muzea Jana Kalouse přichází v úvahu i Strahovský stadion, kam se má muzeum přestěhovat. Součástí expozice bude socha maršála, která od 80. let stála na náměstí Interbrigády v Praze 6. Muzeum lidem představí jeho roli v českých dějinách za pomoci osobních předmětů a dobových filmových záznamů.

„Expozici o maršálu Koněvovi chystáme v Domě pážat na Hradčanech. V budoucnu se ale nabízí Strahovský stadion, kam budeme naše muzeum společně s výstavou přesouvat,“ uvádí ředitel Kalous. Dům pážat je dočasným sídlem, protože se s magistrátem dohodl na přemístění. Tomu bude předcházet rekonstrukce stadionu.

„Jsme doposud v počáteční fázi plánů na rekonstrukci, která bude trvat několik let. Víme ale, že muzeum by se mělo umístit do jedné z kratších tribun, tedy buď severní, nebo jižní,“ říká Václav Vorlíček, asistent náměstka primátora pro oblast územního rozvoje a plánovaní.

Muzeum si vzhledem k vládním nařízením stále není jisté, na kdy by mělo akci naplánovat. „Je možné, že bychom za podmínky zlepšování pandemie od léta dokázali už příští rok expozici v Domě pážat zpřístupnit veřejnosti,“ sděluje ředitel. „Máme samozřejmě i záložní plány. Ve hře je stále přespříští rok, ale i on-line verze expozice,“ dodává Kalous.

Politici s výstavou souhlasí

Součástí výstavy bude socha maršála Koněva, kterou Praha 6 nechala 3. dubna odstranit z původního místa na náměstí Interbrigády. Krátce na to ji propůjčila Muzeu paměti 20. století. „Součástí smlouvy s muzeem je, že se musí o sochu řádně starat a najít jí vhodné místo pro vystavení,“ sdělil pro ČT starosta Městské části Prahy 6 Ondřej Kolář. Smlouva o propůjčení sochy je platná do roku 2029.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznil nutnost vhodného zacházení s ohledem na emoce, které Koněv vyvolává především v Kremlu: „Česko by mělo ve svém vlastním zájmu dodržet to, k čemu se jednou zavázalo. Tedy zajistit soše důstojné zacházení a najít pro ni vhodné místo.“

Výstava má ukázat i další historické předměty

Výstava bude obsahovat i historické předměty, které souvisely s Koněvovým životem v Československu. „Praha Koněvovi v minulosti udělila čestné občanství. Vystavíme například tuto listinu,“ dodává Kalous s tím, že by rádi získali i další důležité předměty k výstavě, jako jsou doprovodné cedule, které u sochy byly, nebo původní projekce, které s Koněvem přímo souvisí. „Chceme udělat udržitelnou expozici, která bude věcně informovat o jeho životě a vazbách na komunistický režim,“ uzavírá ředitel.

Pomník maršála Koněva v Praze 6 byl odhalen na počátku 80. let. V roce 2015 se vyostřily dlouhodobé porevoluční spory o jeho existenci. Několikrát ho neznámí lidé polili barvou nebo popsali nápisy upozorňujícími na jeho neblahé působení ve službách totalitního sovětského režimu. Praha 6 usoudila, že už nedokáže zajistit jeho bezpečnost a v dubnu 2020 ji přemístila do depozitáře v Měšicích za Prahou.

Ivan Stěpanovič Koněv byl sovětský vojevůdce a maršál, který se podílel na vyhnání nacistů a nástupu komunistů ve značné části východní Evropy. Podílel se také na potlačení maďarského povstání roku 1956 a výstavbě Berlínské zdi.