Krajský soud v Ústí začne rozplétat kauzu ROP Severozápad. Proces s bývalými politiky a podnikateli začne v březnu

Krajský soud v Ústí nad Labem se 17. března začne zabývat kauzou Regionálního operačního programu Severozápad. Půjde tak o první veřejné zasedání, hlavní líčení bude naplánované později, potvrdila České televizi mluvčí tohoto soudu Veronika Suchoňová. Případ se týká rozdělování dotací z Evropské unie. Jde o jednu z nejrozsáhlejších kauz, kterou bude soud v Ústí řešit. Obviněno bylo 27 bývalých čelných politiků a podnikatelů z Ústeckého a Karlovarského kraje.

„Ano mohu potvrdit, že se jedná o první jednání v tomto případu. Není to ještě hlavní líčení, jedná se ale o první veřejné zasedání,“ uvedla Suchoňová.

Obžaloba, kterou se bude soud zabývat, má celkem 131 stránek. „Z pohledu předsedy senátu, počtu obviněných a rozsahu spisového materiálu je možné kauzu ROP Severozápad považovat za jednu z nejrozsáhlejších,“ uvedla mluvčí Suchoňová.

Případ se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Obžalobu podal státní zástupce loni v červnu. „Převážně pro trestnou činnost spočívající v sofistikovaném ovlivňování hodnoticího procesu výběru projektů soutěžících o dotace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a doprovodnou trestnou činnost,“ sdělil k případu žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle obžaloby bylo 22 z obviněných členy organizované zločinecké skupiny.

Bývalý ředitel dotačního úřadu spolupracuje s vyšetřovateli

S vyšetřovateli spolupracuje jeden z obviněných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Mezi obviněnými jsou ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák či Daniel Ježek a bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný a další politici. Svou vinu odmítají. 

Mezi vyjmenovanými trestnými činy je poškození finančních zájmů Evropské unie, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zločin vydírání a další.

Nejpřísnější právní kvalifikací je v podané obžalobě trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby spáchaný ve prospěch organizované skupiny. Trestní sazba je v takovém případě stanovena v rozmezí pět až 12 let.

Kauza se týká období od května 2008 do září 2011. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech téměř na dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun.