U soudů leží historicky nejméně nevyřízených trestních kauz

U soudů leží historicky nejméně nevyřízených trestních kauz (zdroj: ČT24)

Historicky nejmíň nevyřízených trestních kauz leží aktuálně u českých soudů. Vzhledem k letošním omezením pohybu i přeshraničního styku kvůli koronaviru totiž výrazně klesla kriminalita. A přes mimořádná opatření soudy vyřídily víc případů, než kolik jim jich přišlo na stůl. Starou zátěž snížily o víc než desetinu i dosud nejpomalejší správní soudy, které řeší žaloby na úřady nebo zdravotní pojišťovny. Naopak počet nevyřízených občanskoprávních sporů stoupl.

V případě trestních kauz počty nedodělků soudů od dubna klesaly. I vlivem omezení pohybu přes hranice i uvnitř republiky totiž státní zástupci obžalovali nejmíň pachatelů za dobu zveřejňování podrobných statistik.

„Potenciálního majetku je na ulici méně, to znamená těch trestných činů spočívajících v majetkové oblasti je významně méně, než bylo v loňském roce touto dobou,“ konstatuje mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Prvoinstanční rozsudek letos přišel i v několika vleklých případech –⁠ zproštěni obžaloby byli po čtyřech letech expremiér Petr Nečas s manželkou Janou v kauze takzvaných trafik. A po pěti letech i bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová kvůli letounům CASA.

Justice dostala v prosinci nové posily

Na začátku prosince dostala justice také deset nových posil –⁠ devět z nich pomůže na správních úsecích, které rozhodují nejpomaleji. „Dostali soudce, pokud jsme shledali, že je nutně potřebují. Teď poslední várka na Hradě jmenovaných soudců byla pro správní soudnictví. Takže v podstatě jsem splnila jejich požadavky a teď už musí jenom pracovat,“ řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Šedesát žalob podaných už před třemi lety na úřady a další instituce zdědí v lednu i Kryštof Horn. „Jako bývalý advokát znám tu frustraci účastníků řízení, když čekají na to své rozhodnutí. Za každou změtí paragrafů se skrývá příběh konkrétního člověka nebo konkrétní společnosti. A to je důležité rozpoznat,“ uvedl nově jmenovaný soudce Krajského soudu v Praze Hron.

Právě on a jeho dvě nově jmenované kolegyně teď rozšíří počet středočeských správních soudců z devíti na dvanáct. Budou na skoro tisíc případů ročně. Od léta se proto učí od zkušenějších kolegů. A v lednu začne poprvé rozhodovat sám.

Počet nevyřízených občanskoprávních sporů stoupl

Poprvé po sedmi letech však na druhou stranu stoupl počet nevyřízených občanskoprávních sporů –⁠ i vlivem odkládání jednání kvůli pandemii koronaviru. Soudci měli na jaře i na podzim od ministerstva spravedlnosti doporučeno nekonat líčení, která nejsou nutná. Některé staré spory se tak nehnuly z místa.

Například areál z 19. století nedaleko Pražského hradu s cenou v desítkách milionů korun ministerstvo obrany za korunu převedlo na nadační fond, který tu měl provozovat charitativní služby. Nadační fond ale chtěl dobročinné aktivity přesunout jinam a usedlost Petynku předat developerovi, který by na jejím místě postavil byty.

„Je stejně určený k demolici (objekt), protože jak přiznala protistrana, tak tam byla chemická výroba,“ konstatuje předseda správní rady Nadačního fondu Vincentinum Karel Kloud.

Ministerstvo ale postup nadačního fondu odmítlo a stát už pět let objekt soudně vymáhá zpátky. „Vzhledem k tomu, že nadace odstoupení nerespektovala a stále nerespektuje, tak bylo přistoupeno k podání žaloby na určení vlastnictví,“ uvedla mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Na jaře i na podzim bylo jednání soudu odročeno. A další kolo sporu přišlo tak až v prosinci –⁠ po třináctiměsíční pauze. „Činnost nadačního fondu je totálně paralyzovaná,“ dodal k tomu Kloud.

Navzdory očekáváním letos neměli ale více práce než v předchozích letech insolvenční soudci. Loni zájem o osobní bankrot zvýšily nové podmínky umožňující oddlužení více lidem včetně důchodců. Letos navzdory finančním problémům způsobeným vládními opatřeními bylo žádostí o vstup do insolvence méně. Experti na oddlužení očekávají jejich nárůst spíše až v příštím roce. 

Naopak rekordní je ale letos objem peněz, který ministerstvo spravedlnosti poslalo lidem jako odškodnění za soudní průtahy. I bez prosincových dat je částka přes 83 milionů nejvyšší za posledních deset let.