Exministryni Parkanovou zprostil soud obžaloby v kauze nákupu letounů CASA

UDÁLOSTI: Soud zprostil bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou obžaloby v kauze CASA (zdroj: ČT24)

Bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka soud zprostil obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené. Státní zástupce žádal pro Parkanovou dvouletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest, pro Staňka pět let vězení a pětimilionový trest. Pro oba chtěl také zákazy činnosti.

Případ, ve kterém byli někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL a později TOP 09) a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk obviněni, se týká nákupu transportních letounů CASA C-295 pro české vojenské letectvo.

Obžaloba tvrdí, že Parkanová a Staněk způsobili státu škodu zhruba 777 milionů korun, protože si nenechali zjistit obvyklou cenu strojů. Státní zástupce vinil Staňka ze zneužití pravomoci a z úmyslného porušení povinnosti při správě cizího majetku. Parkanovou pak z nedbalostního maření úkolu veřejného činitele a z porušení povinnosti při správě cizího majetku z vědomé nedbalosti. Soud ale dospěl k závěru, že skutky popsané v obžalobě se nestaly.

Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová v pátek ostře zkritizovala posudek od firmy American Appraisal, o který se obžaloba opírala. „Soud dospěl k jednoznačnému závěru, že posudek předložený obžalobou je metodicky a věcně nesprávný a ve své podstatě nepřesvědčivý. Postrádá erudici, kterou by bylo možné od ústavního znaleckého posudku očekávat,“ uvedla. Ztotožnila se s názorem obhájců a jimi povolaných znalců, že státu žádná škoda nevznikla.

K soudu dorazily desítky svědků včetně bývalých politických špiček

O pořízení letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi. Nákup byl mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Spekulovalo se také o tom, že za pořízením letadel stál tlak vysoce postavených úředníků ministerstva, kteří prý španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. Obchod prověřovala i Evropská komise, která ale v listopadu 2011 řízení zastavila.

Obvodní soud pro Prahu 6 obdržel obžalobu koncem roku 2015. Hlavní líčení začalo v květnu 2017. Kvůli kauze CASA si soud mimo jiné předvolal bývalého předsedu vlády Topolánka, někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL, TOP 09) nebo expremiéra Petr Nečase (ODS). Státní zástupce Jan Kořán spočítal, že senát vyslechl celkem 44 svědků.

Oba obžalovaní vinu odmítali. Bývalý ředitel ministerské sekce vyzbrojování Staněk vypověděl, že ministerstvo obrany řešilo nákup letounů standardním procesem jako ostatní veřejné zakázky a že s vědomím složitosti nákupu byla navíc řada kroků projednávána a schvalována na úrovni vlády.

Parkanová k hlavnímu líčení nikdy nepřišla, pokaždé se omluvila. „Rozhodně tím nemínila demonstrovat neúctu k soudu nebo bagatelizovat trestní řízení. Psychicky to velmi těžce nesla,“ vysvětlil její právník Tomáš Sokol.

Staněk naopak na jednání pravidelně docházel. „Snažil jsem se svou práci dělat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Vždy jsem se snažil maximálním způsobem obhájit zájmy ČR a myslím si, že se mi to v drtivé většině případů podařilo. Dnes bych nepostupoval jinak,“ řekl soudu.

Státní zástupce Kořán dlouhodobě kritizuje způsob, jakým soudkyně Binderová řízení vedla, například to, že hlavní líčení svolávala jen jednou za několik měsíců, a to ještě na jediný den. Za tři a půl roku nařídila jen 21 jednacích dní. Binderová se v mezičase pokusila z věci vyloučit, chtěla také kauzu vrátit k došetření.