Zpívání koled se přesune na internet. Soubory přichystaly on-line koncerty a vánoční videa

Rybova Česká mše vánoční každoročně rozezněla prostory pražského hlavního nádraží nebo Fakultní nemocnice Motol. Letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru soubory většinu vánočních koncertů zrušily. Místo nich některé sbory připravily alternativní verze vystoupení. Symfonický orchestr Hlavního města Prahy bude své komorní koncerty streamovat, sbor Cancioneta Praga nebo Studio HaF připravily vánoční videa.

Symfonický orchestr hlavního města Prahy musel do konce letošního roku zrušit plánovaný repertoár. Uskuteční pouze tři komorní koncerty s českými interprety, které se budou streamovat na YouTube.

„Spousta koncertů, co jsme měli naplánované, byly se zahraničními umělci, takže tam je to opravdu těžko realizovatelné v tuhle chvíli,“ řekla manažerka marketingu symfonického orchestru Kateřina Riethofová. Penězi z koncertů orchestr podpoří muzikanty na volné noze.

Koledy na internetu

Na Štědrý den se Pražané tradičně scházeli pod Karlovým mostem a pod vedením Studia HaF zpívali vánoční koledy. Vedoucí Studia Hana Francová řekla, že akce se neruší. „Domluvili jsme se, že tam přijdeme v malém počtu. Nikomu předem nebudeme nic ohlašovat a uvidíme na místě. Alespoň pozdravíme a půjdeme domů. Případně si zazpíváme jednu koledu. Hlavně jsme si řekli, že to odimprovizujeme až na místě,“ uvedla. Studio s dětmi a seniory natočilo i několik koled, které nabídne na svém webu místo tradičního zpívání.

Pražský pěvecký sbor Cancioneta Praga letos poprvé za svou desetiletou historii neodzpívá vánoční koncert, který býval poslední sobotu před Štědrým dnem. Podle sbormistra Lukáše Jindřicha museli zrušit i celý program do konce roku. Jako náhradu sbor nazpíval video s vánoční písničkou Jingle Bells. Každý člen nahrál klip sám u sebe doma a sestřihem vznikl sborový zpěv.

Sbory se dostávají do finančních problémů

„Vše, co jsme měli naplánováno do 19. prosince, bylo odvoláno,“ popisuje vedoucí pěveckého sboru Andílci Jana Korbelová. Dětský soubor z Plzně pravidelně vystupuje v předvánočním čase v místních kostelech a na plzeňském náměstí.

„V řešení je jeden on-line koncert, který je veřejnou sbírkou od lidí, kteří Andílky mají rádi,“ upřesnila. Peníze potřebují, aby mohl soubor dál pokračovat a měl na zaplacení nájmu a energie. „Vlastně se snažíme nějakým způsobem přežít,“ řekla Korbelová.

Letos poprvé za dvě dekády nezazní ani tradiční Česká mše vánoční od skladatele Jakuba Jana Ryby na hlavním nádraží v Praze. České televizi to řekl dirigent orchestru a zakladatel koncertu Lukáš Prchal.

„Je to prvně po 20 letech, kdy se akce nebude konat. Bývá tradičně den před Štědrým dnem,“ doplnil Prchal.

Rybova mše se neuskuteční ani na zastřešeném nádvoří Fakultní nemocnice v Motole. „Pěvecký sbor Accord, který je složen z lékařů a dalších pracovníků nemocnice, nemohl nacvičovat,“ uvedla sekretářka Odboru komunikace FN Motol Hana Frydrychová.