TÉMA

Vánoční koledy

Svátky konce roku doprovází zpěv už od starého Říma. Koledy po středověké Evropě roznesli poutníci

Tradice vánočních koled je pevně zakořeněná snad ve všech českých domácnostech. Ačkoliv se melodické písně během svátků těší přízni posluchačů už celá staletí, jejich historie je ještě mnohem hlubší. Zpívání vánočních koled totiž sahá až do dob starověkého Římského impéria, odkud se ve středověku rozšířily do celé Evropy. „Tichá noc“ nebo „Nesem vám noviny“ se objevily až mnohem později – v 19. století.
24. 12. 2020|

Středověké Vánoce byly bez stromečku, nechyběl ale plný stůl a rituály. Lidé si dávali i dárky

Středověké Vánoce se v českých zemích nesly ve znamení hojnosti a štědrosti. Na plném stole často nechyběla vánočka, houbový kuba či pivo. Rozšířené byly také rituály. Některé z nich navazovaly na dávné pohanské zvyky, které se církev snažila v předchozích staletích vymýtit. Vánoční stromky tehdejší lid ještě nezdobil.
24. 12. 2020|

Zapomenutá česká koleda se dočkala nahrávky. Píseň oživil její objevitel

Noc krásná čarovná jasná. Tak se jmenuje česká vánoční koleda z poloviny devatenáctého století, která byla dlouho téměř zapomenutá. Teď se ale dočkala první profesionální nahrávky. Ve spolupráci s Českým centrem v New Yorku ji nazpíval bývalý operní pěvec Stanislav Kotyza, který koledu jako mladík objevil.
20. 12. 2020|

Zpívání koled se přesune na internet. Soubory přichystaly on-line koncerty a vánoční videa

Rybova Česká mše vánoční každoročně rozezněla prostory pražského hlavního nádraží nebo Fakultní nemocnice Motol. Letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru soubory většinu vánočních koncertů zrušily. Místo nich některé sbory připravily alternativní verze vystoupení. Symfonický orchestr Hlavního města Prahy bude své komorní koncerty streamovat, sbor Cancioneta Praga nebo Studio HaF připravily vánoční videa.
20. 12. 2020|