Vláda vyhradila miliardu na kulturu, poslance požádá o prodloužení nouzového stavu

Tisková konference po mimořádném jednání vlády 17. prosince (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek ráno vláda schválila, že požádá Poslaneckou sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu o 30 dnů. Šíření koronaviru v Česku totiž nadále zrychluje, v pátek kabinet Andreje Babiše (ANO) zavádí zpřísněná opatření, zavřou například restaurace. Vláda schválila také uvolnění miliardy korun pro kulturu. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) připraví dvě výzvy, jednu podobnou programu COVID kultura, druhou pro audiovize.

Vláda bude ve sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Trval by tak do 22. ledna. Bez prodloužení skončí k 23. prosinci. Premiér zmínil, že by poslanci mohli rozhodnout 22. prosince. S prodloužením stavu nouze sněmovna souhlasila zatím třikrát, pokaždé ale o kratší dobu, než původně vláda chtěla. Trvá zatím 79 dnů.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už dříve uvedl, že pro poslance chystá analýzu opatření, pro která by nebyl stav nouze potřebný, a naopak těch, pro která je nezbytný. Podle části opozice není třeba stav nouze prodlužovat, kritizuje, že vláda opatřeními diskriminuje některé obory a nepřijímá dostatečné kompenzace.

Události: Vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Blatný po jednání vlády sdělil, že vakcíny proti covidu-19 si nebude možné vybírat. Důvody jsou technické, nebude narušeno právo na volbu péče, řekl. Ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zase uvedl, že kabinet v opatření výslovně umožní prodej na Štědrý den dopoledne. Vláda také upravila pravidla pro pohyb, aby nevylučovala zbytné nákupy.

Pomoc kultuře

Ministr kultury Zaorálek připraví dvě výzvy. Jedna bude podobná dosavadnímu programu COVID – kultura, rozšířena například o výtvarníky. Druhá bude určena pracovníkům v audiovizuálním umění.

Dosavadní program už se podle Zaorálka blíží vyčerpání. Ministerstvo v něm zhodnotilo 4300 žádostí, 2600 jich bylo vyplaceno, 200 bylo odmítnuto.

První program COVID – kultura měl umožnit podnikatelům v kultuře žádat o peníze za zbytečně vynaložené náklady. Kritizovali ho ale zástupci firem z hudebního průmyslu a také filmoví distributoři a producenti za to, že mnozí z něj čerpat nemohou. Na tento první program vláda vyčlenila 900 milionů korun, žádostí ale i po prodloužení lhůty přišlo jen 326 v objemu 121,5 milionu korun. Druhá výzva po kritice rozšířila okruh žadatelů a měla k dispozici přes 750 milionů korun.

Reakce Divadla v Dlouhé na pandemii COVID-19
Zdroj: Divadlo v Dlouhé

Vláda umožní půlnoční mši

Kabinet také specifiky umožnil účast na půlnočních mších. V kostelech bude možné využít jen pětinu míst. Blatný o záležitosti diskutoval s pražským arcibiskupstvím. Účastníky vyzval k užití roušky či respirátoru.

Počty lidí na bohoslužbách se s přechodem na čtvrtý stupeň systému PES sníží od pátku z 30 na 20 procent kapacity kostela. Maximální kapacitu lze využít jen pro sedící účastníky bohoslužeb. V platnosti zůstává, že mezi sedícími v jedné řadě musí být dvoumetrové rozestupy.

Omezení od pátku

Od pátku se zavádí přísné restrikce, nákaza koronavirem totiž na území Česka nadále stoupá. Blatný doporučil, aby lidé chodili do obchodů a na předvánoční nákupy, jen pokud to bude nutné. Vláda nicméně žádné obchody ani nakupování v nich nezakázala, zdůraznil.

Naopak se zavřou restaurace. Někteří jejich majitelé se obávají, že to pro ně může být likvidační. Právě restaurace se společně s fitness centry ukazují jako místa, kde se nemoc šíří nejvíc.

Ministerstvo kultury upřesnilo pravidla výjimek pro galerie a muzea, které se mají od pátku opět zavřít. Pořadatel výstavy ho musí požádat o výjimku, ministerstvo posoudí jedinečnost každého projektu.

Podmínkou pro získání výjimky je také splnění parametrů daných hygieniky. Ministerstvo reagovalo na výhrady některých pořadatelů k tomu, že výjimku mají dostat dvě výstavy v Národním muzeu a v Národní galerii.

V pátek se uzavře většina galerií a muzeí (zdroj: ČT24)