Covid v Česku sílí, ve Zlínském kraji ruší plánované operace a žádají o pomoc

Testy ve středu odhalily nových 8235 nakažených koronavirem. To je asi o tři stovky více než v úterý, celkový počet testů přitom klesl. Z krajů přibývá nakažených nejrychleji na Zlínsku, kde nemocnice znovu odkládají plánované operace a obnovují covidová centra. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že při zvýšení hospitalizací bude navrhovat přesun do nejpřísnějšího pátého stupně skóre PES. Podle něj si také lidé nebudou moci vybírat typ vakcíny proti koronaviru.


Blatný očekává, že i bez zhoršení situace bude o Vánocích v nemocnicích asi šest tisíc lidí. Zhoršení, a tedy i přechod do nejpřísnějšího pátého stupně PES, by mohlo přijít v případě, kdy bude hospitalizovaných kolem deseti tisíc a denní nárůst případů covidu kolem patnácti tisíc.

„V žádném případě nemohu vyloučit, že v případě, kdy zaznamenáme počátek tohoto trendu, tak budu navrhovat posun do stupně číslo pět, a ten je v podstatě už velmi přísný,“ řekl. 

„Počty nových případů stoprocentně porostou o něco víc, protože jsme zahájili masivní testování,“ uvedl. Díky tomu by se podle něj ale mělo dařit nakažené zachytávat včas a lidi už před Vánocemi poslat do izolace. „A tím pádem je šance i snížit následně přechod těchto nově zachycených osob do nemocnic,“ dodal.

  • Poslanci se mohou dobrovolně nechat otestovat na koronavirus. Testy zajišťuje lékař z Ústřední vojenské nemocnice. Plošné dobrovolné antigenní testování začalo v Česku ve středu.
  •  V minulých dnech měl pozitivní test předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Nyní je v domácí izolaci.
  •  

Prokázaných případů covidu je přes 600 tisíc, zemřelo přes 10 tisíc lidí

V Česku zemřelo od začátku epidemie už více než 10 tisíc lidí, kteří se prokazatelně nakazili novým typem koronaviru. Počet potvrzených případů nemoci covid-19 přesáhl 600 tisíc případů. Ve středu testy odhalily 8235 nových případů, o 1822 více než ve stejný den předchozího týdne. Zároveň je to nejvyšší denní nárůst od 11. listopadu.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je aktuálně v zemi necelých 70 tisíc lidí nakažených koronavirem. Číslo není úplně přesné, protože ministerstvo vždy až zpětně dopočítává uzdravené z posledních dnů, nicméně naznačuje, že je situace podobná jako v polovině října. Po listopadovém zlepšení počty nakažených den ode dne opět rostou. 

Celorepublikové skóre PES se ale ve středu oproti úterý nezměnilo, zůstalo na hodnotě 71, která je v horní polovině čtvrtého stupně. Ke zlepšení na třetí stupeň by muselo klesnout o jedenáct bodů, ke zhoršení na pátý stupeň vzrůst o pět bodů.

Ve Zlínském kraji znovu odkládají plánované operace

Nejhůře zasažený z hlediska počtu nakažených vzhledem k počtu obyvatel je nyní Zlínský kraj. Tamní nemocnice tak znovu odkládají plánované operace, obnovují také covidová centra. Ve čtyřech krajských nemocnicích bylo ve čtvrtek odpoledne 298 hospitalizovaných s covidem. Ve srovnání se situací před dvěma týdny vzrostl počet pacientů s koronavirem na lůžkových stanicích téměř o 40 procent.

Nejvíce pacientů s covidem je nyní v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, a to 138. Ve čtvrtek ráno ráno v ní bylo volných jen šest standardních lůžek s kyslíkem, pod tlakem je v posledních dnech také Kroměřížská nemocnice, kde bylo k dispozici jen jedno volné lůžko.

„Dnes (ve čtvrtek) jsme ve Zlíně otevřeli další covidovou stanici na geriatrii, vraceli jsme ji do běžného režimu před třemi týdny, ale teď ji znovu potřebujeme pro covidovou péči. A otevírat budeme postupně i další covidová lůžka ve všech nemocnicích. Aktuálně máme pro covidovou péči vyčleněny necelé čtyři stovky standardních lůžek s kyslíkem a asi stovku lůžek intenzivní péče. Podle modelů vývoje epidemie jich ale už na konci letošního roku budeme potřebovat dvojnásobek,“ uvedl ředitel nemocnice Radomír Maráček. Z celkových 298 pacientů je nyní 42 na lůžkách intenzivní péče.

V nemocnicích také stále chybí zdravotnický personál, nyní v provozu schází asi 450 zdravotníků, kteří jsou v izolaci s covidem a v pracovní neschopnosti s jinými diagnózami nebo pečují o člena rodiny.

„Věřili jsme, že si naši lidé budou moci přes svátky trochu odpočinout, ale bohužel nám tato situace nenahrává. Už jsme vedení našich oddělení seznámili s možností, že bude nutné zrušit plánované dovolené. Je nám to líto, ale personál je klíčový a i tak budeme mít problémy otevřít dostatečný počet covidových stanic. Znovu se také obracíme na lidi zvenčí, ideálně na osoby se zdravotnickým vzděláním, kteří by nám byli ochotní přijít pomoci a zapojit se do provozu. Nejlepší by byla dlouhodobá spolupráce, protože pandemie zřejmě hned tak neskončí,“ dodal Maráček.

Praha zůstává těsně pod horní hranicí třetího stupně

Situace se zhoršila i v Praze, kdy druhý den v řadě rizikový index vzrostl, dosáhl 59, je tedy těsně pod horní hranicí třetího rizikového stupně. Praha je ale přesto jediným krajem, který ještě na třetím stupni zůstává. Naopak v Libereckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji dosáhlo skóre 81, což značí nejvyšší, pátý stupeň rizika nákazy koronavirem. Na 76, kde pátý stupeň začíná, je rizikové skóre i v Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Liberecký kraj se do nejhoršího stupně rizika dostal nově, po středě se jeho skóre zhoršilo z 69 na 81. 

Na Kroměřižsku přibylo v posledních sedmi dnech 528 lidí s potvrzenou nákazou na sto tisíc obyvatel. I na Vsetínsku a Zlínsku je tato hodnota nad čtyřmi sty, pouze na Uherskohradišťsku je nižší.

Druhým nejhůře zasaženým okresem v republice je Havlíčkobrodsko s 519 infikovanými na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Nad 400 nových případů na sto tisíc obyvatel přibylo v posledním týdnu také v okresech Chrudim, Jablonec nad Nisou, Karviná, Liberec, Mělník, Opava, Ostrava-město, Prostějov, Přerov a Rychnov nad Kněžnou. Nejlepší situace je na Třebíčsku se 151 novými případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

V Česku nyní platí třetí stupeň opatření, ale poslední den. Od pátku přejde republika do čtvrtého stupně, vláda však rozhodla o zmírnění některých opatření, která původně ve čtvrtém stupni vyžadovala. Nezavřou se obchody ani služby, mimo provoz však budou restaurace. Děti budou mít již od pondělí prodloužené vánoční prázdniny.

Jak dlouho čtvrtý stupeň potrvá, není zřejmé. Je navázán na nouzový stav, který zatím platí pouze do 23. prosince. Vláda již schválila žádost Poslanecké sněmovně o jeho další prodloužení. Jan Blatný zdůraznil, že pro opatření ve čtvrtém a pátém stupni protiepidemického systému je vyhlášení nouzového stavu podmínkou.

Antigenní testy: velký zájem je o termíny do Vánoc

V Česku za velkého zájmu pokračuje antigenní testování. První den přišlo přes 16 tisíc lidí; u pěti procent analýza ukázala infekci. Ke čtvrtečnímu odpoledni se provedlo dalších víc než 10 tisíc testů se zhruba šesti procenty pozitivních.

Možnost nechat se otestovat mají lidé do 15. ledna. Velký zájem je zejména o termíny do Vánoc, kdy lidé chtějí test využít pro ujištění, že se mohou bezpečněji potkat se svými staršími příbuznými.

Události: Češi mají zájem o antigenní testování (zdroj: ČT24)

Na bezplatný antigenní test mají nárok všichni klienti zdravotních pojišťoven, a to jednou za pět dní. Celkem si zatím přes internet stihlo v odběrových centrech zarezervovat místo 210 tisíc lidí. Další mají test domluvený u praktických lékařů. Denní kapacita bude po zapojení všech míst podle dřívějšího vyjádření Blatného asi 60 tisíc lidí.

Vakcínu si nebude možné vybírat

Blatný se ve čtvrtek vyjádřil i k vakcínám proti covidu-19. Typ vakcíny si podle něj nebude možné vybírat. Důvody jsou technické, přičemž nebude narušeno zákonem dané právo na volbu péče. Na možný rozpor se zákonem o zdravotních službách upozornil například odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál. První dodávky vakcíny by se do Česka mohly dostat kolem 28. prosince, čeká se na schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

„Ne všechny vakcíny budou k dispozici ve všech očkovacích centrech,“ řekl ministr. Podle něj budou vakcíny různých výrobců přicházet do Česka postupně, první vakcína firmy Pfizer navíc potřebuje skladování při teplotě minus 70 stupňů Celsia.

První dodávky vakcíny od firmy Pfizer, pokud ji EMA schválí 21. prosince, mají do Česka dorazit mezi vánočními svátky a Novým rokem. „První symbolická dávka je do všech zemí stejná. To je symbol toho, že v celé EU začínáme testovat,“ uvedl ministr. Do Česka má začátkem roku přijít od této firmy 277 tisíc dávek, celkem jí má objednáno čtyři miliony dávek. Pro vytvoření imunity jsou třeba dvě dávky vakcíny.

Premiér Babiš při sněmovních interpelacích uvedl, že prvních deset krabic obsahujících 9750 dávek dorazí do Česka podle nynějších předpokladů v neděli 27. prosince. Dodány budou podle něho do motolské nemocnice.

„V rámci první části, která je už téměř jistá, víme, že vakcínou Pfizer budeme schopni obsloužit zhruba 13 tisíc pacientů denně,“ uvedl Blatný. Až budou k dispozici vakcíny dalších výrobců, bude to podle něho přes 50 tisíc pacientů denně. Ministr popsal, že pokud chce stát naočkovat zhruba sedm milionů lidí, dostane v prvním roce jen dva miliony vakcín od Pfizeru, takže se teoreticky nemusí dostat na všechny, kteří by konkrétně tento produkt požadovali. Dodal ale, že nejde o problém jen Česka, ale že situace je stejná i v ostatních zemích.

Celkově je pro Česko objednáno očkování pro 6,9 milionu lidí od pěti různých výrobců. Nejvíc dávek by mělo dorazit ve druhém a třetím čtvrtletí, dodávky jsou naplánovány až do roku 2022.

Jako první budou očkovaní zdravotníci z nejrizikovějších pracovišť, kteří pečují o pacienty s covidem-19. Mezi prvními budou také senioři a mladší nemocní s vážnými chronickými nemocemi. Očkovat se má asi na 200 místech ve zdravotnických zařízeních a zapojí se zhruba 5 tisíc praktických lékařů. 

Události: Česko přechází do čtvrtého stupně PES (zdroj: ČT24)