V pondělí by vláda mohla zvážit přísnější koronavirové zákazy, obchody by ale měly podle Blatného zůstat otevřené

Vláda se souhlasem sněmovny prodloužila nouzový stav do 23. prosince, potvrdil Blatný (zdroj: ČT24)

Vláda ve čtvrtek prodloužila nouzový stav do 23. prosince. Ve středu k tomu získala souhlas sněmovny, jinak by skončil v sobotu 12. prosince. Prodloužení o jedenáct dnů dnů má stačit k tomu, aby bylo možné posoudit výsledky uvolnění restrikcí z minulého týdne. Podle ministra zdravotnictví Blatného (za ANO) jsou plošná opatření stále nezbytná. Ve středu přibylo nejvíce případů od 19. listopadu, skóre PES je nadále 64.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

V Česku ve středu přibylo 6402 potvrzených případů koronaviru, je to nejvyšší nárůst od 19. listopadu. Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech, pátý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně rizika. Podle dat ministerstva zdravotnictví se zhoršily všechny ukazatele. Počet úmrtí s onemocněním covid-19 stoupl o 90 na celkových 9226. Hospitalizovaných je nyní 4326 lidí, z toho 545 ve vážném stavu.

Laboratoře ve středu provedly 22 951 testů na koronavirus, pozitivní výsledek mělo 27,89 procenta z nich. Je to nejvyšší podíl od 7. listopadu. Od březnového začátku epidemie se v Česku koronavirem nakazilo 563 333 lidí, vyléčilo se téměř 494 tisíc z nich. Aktuálně je v zemi přibližně 60 tisíc nakažených, většina má mírný průběh nemoci.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) počty nově nakažených nedovolují opustit dosavadní omezení. Nouzový stav a plošná opatření nebudou podle něj nutná, až bude přibývat nejvýše 3500 nakažených novým koronavirem týdně. Česko je podle Blatného od takové situace zatím poměrně daleko.

Vláda proto nouzový stav prodloužila, a to po středečním souhlasu poslanců. Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů, nezískal pro to ale podporu sněmovny. Poslanci odhlasovali na návrh komunistů odsunutí konce nouzového stavu o 11 dnů.

Sněmovna rozhodovala během podzimní vlny epidemie už o třetí žádosti vlády. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav 66 dnů, nynější je zatím, bez započtení dalších 11, na 68 dnů. Pokud to bude nutné, znovu by mohla sněmovna o prodloužení rozhodovat 22. prosince. Podle Blatného je pravděpodobné, že vláda před vánočními svátky poslance o další prodloužení požádá.

Při zhoršení situace vláda v pondělí zváží zpřísnění

Už v pondělí by vláda mohla jednat o zpřísnění opatření podle čtvrtého stupně rizika, a to ve chvíli, kdy by došlo k dalšímu negativnímu vývoji epidemie. Podle Blatného je pravděpodobné, že by ke zpřísnění mohlo dojít ještě do Vánoc.

„Je možné, že by se v pondělí jednalo o změně do stupně čtyři. Dopředu říkám, že by to bylo s dostatečným odstupem, aby se na to všichni mohli připravit,“ dodal s tím, že nejde o změny v systému PES, které od jeho zavedení v polovině listopadu odmítal. Vyhodnocení jeho fungování a případná úprava opatření, které plánoval ke konci roku, bude podle ministra provedeno dříve.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) podle ministra dostal za úkol vyhodnotit do pondělního jednání vlády data, kde teď s největší pravděpodobností dochází k novým nákazám. Posoudí se také informace o mobilitě obyvatel. „Ve chvíli, kdy to bude možné, a zatím se zdá, že by to tak bylo, uděláme všechno proto, abychom zrovnoprávnili malé a velké obchody,“ dodal.

K razantnějším opatřením, které by vedly ke snížení kontaktů, vyzývá i Česká lékařská komora, která již v říjnu apelovala na vládu, aby šla cestou takzvaného lockdownu. „Kdybychom dva, tři týdny vydrželi v karanténě a zaťali zuby, tak by se ten index šíření razantním způsobem snížil,“ okomentoval kroky vlády prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Někteří opoziční politici sice vítají vládní snahu o jiný přístup k obchodům, protiepidemický systém ale podle nich nefunguje. Často také kritizují vládní komunikaci. „Komunikace opět není předvídatelná a opět dochází k tomu, že jsou ta zařízení v naprostém stresu, jestli mají nakoupit suroviny, nebo nemají a co bude,“ kritizuje vládu 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Alkohol si zákazníci mohou odnést ve džbánku nebo v lahvi

Vláda zatím v souvislosti s delším trváním nouzového stavu k datu 23. prosince prodloužila aktuálně platné restrikce. Zároveň ale změnila opatření týkající se prodeje alkoholu mimo provozovny. 

Úprava reagovala na kritiku zákazu prodeje alkoholu s sebou a na trzích. Ten měl omezit srocování lidí u stánků se svařeným vínem a před výdejovými okénky. Odpůrci ale upozorňovali na to, že změna znemožní prodávat třeba balenou medovinu na vánočních trzích nebo prodej piva domů do džbánků či PET lahví. Podle ministra zdravotnictví nešlo o záměr.

Závěrem čtvrtečního jednání tak je upřesňující zákaz prodeje rozlévaných alkoholických nápojů a limonád do kelímků u výdejových okének a na trzích. Ještě ráno to nicméně vypadalo, že v restauracích nebude možné prodávat rozlévané nápoje vůbec. A to ani uvnitř. Na webu vlády se totiž objevil text nového usnesení s chybou.

„Při publikaci vládního usnesení došlo k tiskové chybě, která již byla opravena. Vláda schválila jeho správnou verzi, která samozřejmě konzumaci nápojů v restauracích nezakazuje,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.  

Opravené znění, které se na stránkách objevilo odpoledne, už konkretizuje, že zákaz platí pouze pro výdejová okénka. Pořád ale zahrnuje i nealkoholické nápoje. U okénka by tak nemělo být možné zakoupit ani čaj. 

Některé restaurace se ve středu vzepřely nově platnému nařízení zavřít už v osm večer. Podle policie jich tento úmysl oznámilo jen pár, sami provozovatelé ale mluví skoro o stovce podniků. V řadě z nich ukončili provoz strážníci.

Řada restauratérů i majitelů pivovarů navzdory novému vládnímu opatření odmítla v osm zavřít (zdroj: ČT24)

Lyžovat by se možná mohlo i ve čtvrtém stupni pohotovosti

Vláda také upravila omezení provozu lanovek, zákaz dál trvá jen pro lyžařská střediska. O termínu, kdy budou moct skiareály otevřít, má kabinet jednat v pondělí. Horská služba očekává, že kvůli pandemii bude většina Čechů chtít lyžovat na zdejších kopcích.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) připouští variantu, že by lyžaři mohli vyrazit na sjezdovky i v případě, že by se Česko vrátilo do 4. stupně pohotovosti. „Tady nejde o ten sport jako takový, ale spíš o to zázemí, takže já samozřejmě budu podporovat, abychom mohli lyžovat, to znamená sportovat,“ řekla ministryně s tím, že občerstvení na sjezdovkách by ale musela zůstat zavřená.

S přípravou sjezdovek se musí začít v předstihu, třeba skiareál na Špičáku tak už příprava stála půl milionu korun. „To není jenom zmáčknout zelené tlačítko a pojedeme, ta práce za tím být musí. Takže pokud nás nepustí, bude to pro nás velmi složité,“ komentuje situaci vedoucí provozu Vladimír Kasík.

Vláda upravila omezení provozu lanovek, zákaz dál trvá jen pro lyžařská střediska. (zdroj: ČT24)

O dobrovolné testování má zájem asi 40 procent lidí, uvedl Blatný

Pomoci ve zvládání epidemie by nově mělo dobrovolné testování. Podle průzkumu ministerstva zdravotnictví má o něj před Vánoci zájem asi 40 procent lidí, řekl Blatný. Test bude možné absolvovat na 2000 místech, na stávajících odběrových stanovištích nebo v ordinacích lékařů. Zapojení praktických lékařů bude dobrovolné. Začít by mělo 18. prosince a skončit 15. ledna, opakovat test bude možné jednou za pět dní.

Všichni zájemci budou mít test, který stojí asi 150 korun, hrazený i opakovaně z veřejného zdravotního pojištění. Vzorek se odebírá stejně jako pro PCR test výtěrem z nosohltanu. Antigenní metoda na rozdíl od metody PCR nevyžaduje kultivaci vzorku v laboratoři, výsledek se vyhodnocuje přímo na místě odběru zhruba za 15 minut.

Z veřejného zdravotního pojištění bude hrazené také očkování proti covidu-19. První vakcína  pro použití v Evropské unii by mohla být schválena 29. prosince. Blatný to uvedl s odkazem na informace Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Očkovat by se s ní i v Česku začalo do šesti až osmi týdnů od schválení. Vláda v pondělí přijala vakcinační strategii, podrobnější prováděcí předpis chce mít do Vánoc.

Očkování bude  dobrovolné. Ti, kteří ho podstoupí, by podle vyjádření ministerstva zdravotnictví neměli mít v Česku žádné výhody. Strategie jen počítá s tím, že by nemuseli nastoupit do karantény. Možné ale je, že některé země umožní očkovaným snadnější cestování.

Ministerstvo školství zváží prodloužení vánočních prázdnin

Na epidemickou situaci by podle Blatného mohl zareagovat také resort školství. Uvedl, že  ministr Robert Plaga (za ANO) zváží prodloužení vánočních prázdnin. Místo původně plánovaného 22. prosince by mohli jít žáci naposledy do škol v pátek 18. prosince. 

„Ministr školství zváží, jestli ty prázdniny neprodlouží, aby poslední den docházky byl pátek 18. prosince. Nechci to rozhodnutí předjímat, on to musí prokomunikovat s vedením škol a se svým resortem,“ řekl Blatný. Rozhodnutí podle něj padne na pondělním zasedání vlády.

Škol by se dotklo také případné zpřísnění opatření. „V případě, že dojde ke zhoršení situace a tím i k přechodu do stupně čtyři (systému) PES, měla by se daná opatření týkat i škol,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Při případném zpřísnění opatření se podle ní budou školy primárně řídit pokyny pro daný stupeň, který již mají k dispozici. „O případných dílčích úpravách či načasování je budeme jako vždy informovat včas, a to prostřednictvím datových schránek,“ dodala.

Studentům všeobecného lékařství končí pracovní povinnost

Už v pondělí vláda rozhodla také o zrušení pracovní povinnosti studentů všeobecného lékařství ve zdravotnických zařízeních. Ta studentům končí ve čtvrtek. Pracovní povinnost se týkala studentů čtvrtého a pátého ročníku, nyní se tedy budou moct vrátit ke studiu. Neplatí to ale pro studenty pátého ročníku zubního lékařství či farmacie, jejichž nasazení může dál trvat.

Povinnost uložila vláda v polovině října kvůli druhé vlně koronavirové epidemie. Na začátku listopadu povolaly kraje do nemocnic, kde chyběl personál kvůli covidu-19, téměř 800 mediků. Dalších více než 2100 studentů medicíny z osmi lékařských fakult do zdravotnických zařízení se zapojilo dobrovolně. Nastoupili například jako sanitáři nebo ošetřovatelé.