Exdetektiv Vokál se brání podmínce za vyzrazení razie v kauze Vidkun. Podal odvolání

Bývalý detektiv Luděk Vokál nesouhlasí s podmíněným trestem za vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun. Proti nepravomocnému rozsudku podal odvolání. Informaci ČT potvrdila soudkyně Jana Humeni z Obvodního soudu pro Prahu 5. Městský soud v Praze se tak případem bude zabývat už potřetí. Všechny předchozí rozsudky obvodního soudu totiž zrušil. Za zneužití pravomoci Vokálovi hrozí až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.

„Odvolání podal obžalovaný Luděk Vokál,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni, která o podmínce v září rozhodla. Někdejšímu policistovi tak už podruhé nepravomocně uložila podmíněný trest vězení 13 měsíců se zkušební dobou dva a půl roku a zákaz činnosti u policie na 16 měsíců. Bývalý detektiv ale s trestem nesouhlasí.

Vokál se podle soudu dopustil zneužití pravomoci úřední osoby. Obžaloba tvrdí, že prozradil podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty, že policie bude zasahovat v kauze Vidkun.

Podnikateli podle státního zástupce zaslal Vokál prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“ Na dotaz podnikatele, o co jde, mu údajně odepsal, že o něj ani o Arifoviče nejde.

Na otázku, jestli se má podnikatel připravit na útok ze strany tehdejšího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), mu Vokál, který v té době byl jedním z vysokých důstojníků ÚOOZ, podle obžaloby odpověděl, že ne.

Rozsudek nyní už potřetí přezkoumá pražský městský soud, který předchozí dva rozsudky obvodního soudu zrušil. Obvodní soud pro Prahu 5 nejdříve v lednu 2019 Vokála osvobodil, protože žalovaný skutek podle soudu nebyl trestným činem. Po zásahu městského soudu ale verdikt upravil na podmíněný trest. I ten ale městský soud letos v červnu v neveřejném zasedání opět zrušil.

V Kauze Vidkun čelí obžalobě bývalý hejtman i policejní náměstek

Olomoucká korupční kauza Vidkun už rovněž mezitím skončila u soudu. Týká se vynášení informací z policejních spisů. Obžalováni jsou bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), vlivný podnikatel Ivan Kyselý, někdejší olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj.

Vokál společně s Arifovičem figuruje jako obžalovaný i v další kauze, kdy podle spisu exdetektiv v letech 2010 až 2015 dávat Arifovičovi informace z živých spisů o šéfovi ČEZu Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi. Obžalobu týkající se mimo jiné i korupce podal státní zástupce v březnu, hlavní líčení začalo koncem srpna.