České středoškoláky učí on-line zahraniční studenti z Německa, Palestiny či Venezuely

Na tuzemských středních školách vypomáhají s on-line výukou i studenti ze zahraničí. Zhruba stovka vysokoškoláků z celého světa se rozhodla zapojit na více než padesáti školách po celé republice. Projekt začal fungovat v druhé polovině října. Vzešel z iniciativy českých vysokoškolských spolků, které propojují učitele ze středních škol se zahraničními studenty. Ti pak vedou na škole třeba výuku jazyků, dějepisu nebo i mezinárodních vztahů.

Do programu se přihlásilo okolo sto padesáti vyučujících ze středních škol po celé republice, pomoc jim nabídlo zhruba sto zahraničních studentů. „Podle preferencí je spolu propojíme a následně se spolu domluví na výuce,“ říká Michal Ostrý, koordinátor projektu z Erasmus Student Network VŠE. Zájem o zahraniční studenty je podle Ostrého obrovský.

S programem, který je součástí projektu Erasmus in Schools (EiS), se snažili přijít již minulý rok v rámci prezenční výuky. „Narazili jsme ale na různé problémy. Zahraniční studenti byli nesmělí. Nechtěli sami chodit na cizí školu, kde nikoho neznají,“ řekl Ostrý. O projekt je letos i díky distanční výuce větší zájem. „Nejprve se studenti měli zapojit pouze do jedné hodiny, ale většina chce pomáhat, dokud bude moct,“ doplnil Ostrý.

Studenti z výměnných programů dobrovolně pomáhají s různými předměty. „Nejčastěji je po nich poptávka na hodinách nějakých cizích jazyků, zapojit se ale můžou i do hodin dějepisu nebo zeměpisu. Záleží na dohodě s učitelem,“ vysvětlil Ostrý.

Výuka s Venezuelankou nebo Němcem

Většinou jde o studenty, kteří momentálně v České republice studují. Přihlásili se ale i studenti, kteří už odjeli nebo tu nikdy nebyli. Ostrý uvedl, že se nejvíce zapojili vysokoškoláci z Evropy, ale přidali se i studenti z Kolumbie, Palestiny, Číny nebo Ruska.

Do projektu se zapojila i Siulmary Gonzálezová, 23letá studentka lingvistiky na Universidad de Los Andes ve Venezuele. „Jsem v České republice momentálně v rámci studijního pobytu na univerzitě v Hradci Králové,“ vysvětlila. „Pomáhám s výukou španělštiny ve třech skupinách. Ať už jde o mladší děti, nebo holky, které se připravují na maturitní zkoušku,“ dodala studentka.

Gonzálezová je v kontaktu s učitelem Dalimilem Šebestou, který učí španělský jazyk na Gymnáziu Komenského v Havířově. „Siulmary je skvělá učitelka, už má za sebou sedm lekcí a rozhodně se bude připojovat na další. Už jsem dal doporučení i svým kolegům,“ uvedl učitel. „Na hodině neučí jen jazyk, ale v podstatě i historii a geografii Venezuely. Je to taková všehochuť a žáky to baví. Jsou velmi aktivní,“ vysvětlil Šebesta.

Na Gymnáziu Rokycany pomáhá s výukou němčiny Flemming Ostermann, 21letý student udržitelné vědy na Univerzitě Leuphana Lüneburg v Německu. „Snažím se studentům vysvětlit různé dialekty v Německu a probíráme i aktuální dění. Hodně žáky zajímá náš místní slang,“ říká.

Při výuce spolupracuje s učitelkou německého jazyka Danielou Moulisovou. Ta chtěla studenty představit rodilému mluvčímu, aby studenty motivovala. „Někdo na ně mluví cizím jazykem a oni si uvědomí, že mu vlastně všechno rozumí a jsou schopni mu samostatně odpovědět,“ vysvětlila učitelka.

Zahraniční studenti čerpají i z vlastních zkušeností s distanční výukou, která je teď součástí jejich studia. „Vím, že výuka on-line není vždy zajímavá a zábavná. Proto prosím žáky o zapnutí webové kamery, je důležité, abychom na sebe viděli. Lépe se pak společně komunikuje,“ řekl Ostermann.

Výuku se snaží vést tak, aby celou hodinu nemluvil pouze on. Jeho cílem je si se žáky také popovídat a navázat tak osobnější kontakt, který podle něj v distanční výuce chybí.

Třeba v Brně chtějí nadšení zahraničních studentů využít trochu jiným způsobem. „Spolupracujeme se spolkem z VUT. Celý program se odehrává v průběhu jednoho týdne, kdy se studenti připojí do jednotlivých hodin a představí svou rodnou zem. Pak si se studenty povídají,“ popsala proces Adéla Hurtová, viceprezidentka z Erasmus Student Network MUNI Brno.

Do projektu se podle Hurtové zapojí asi sedm škol. Vyzkoušet si hodiny se zahraničními studenty budou mít žáci možnost v týdnu od 23. do 27. listopadu.