Už žádné Vejprty. Poslanci mají na stole novelu o lepší protipožární ochraně

Události: Lepší protipožární ochrana (zdroj: ČT24)

Starší domy sociálních služeb by měly mít povinně požární hlásiče. Za připojení k dispečinku hasičů by navíc nemusely platit. Počítá s tím novela o požární ochraně, kterou vláda poslala do sněmovny. Návrh reaguje na lednový tragický požár ve Vejprtech.

V domě pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku se v lednu rozšířily plameny poté, co někdo zapálil oheň ve společenské místnosti. Osm lidí nepřežilo, hasiče musel přivolat přes tísňovou linku místní vychovatel.

„Na domově Kavkaz nebyl před požárem žádný čidlový systém, který by hlásil dým nebo požár, protože se jedná o starý domov, který šedesát let fungoval v nějakém stylu,“ konstatuje ředitel vejprtské městské správy sociálních služeb Viktor Koláček.

Deset měsíců od tragédie se stále pracuje na nové fasádě, vnitřek budovy už je ale v novém – včetně požární ochrany. „Čidla fungují jako autonomní hlásiče dýmu. To znamená, že to, co se tady stalo, bychom detekovali daleko dřív,“ popisuje Koláček.

Právě požár ve Vejprtech přiměl politiky změnit paragrafy. Podle návrhu skupiny poslanců včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) musejí mít domovy sociálních služeb s kapacitou pod padesát osob minimálně detekční čidla. Podobně jako dnes novostavby. Větší zařízení pak vyžadují elektrickou požární signalizaci.

Není třeba očitých svědků

Signál jde do ústředny elektrické požární signalizace, která má možnost ovládat některé další funkce v objektu, například větrání, vysvětluje vedoucí oddělení stavebně-technické prevence hasičského sboru Michal Valouch.

Dispečinky hasičů mohou díky permanentní kontrole objektů v případě potřeby ihned vyrazit na místo a nespoléhat se pouze na hlášení očitých svědků, jako museli například u nedávného požáru kostela svatého Michala v Praze.

„Je na opuštěném místě, takže v určité hodiny dne je prakticky bez dohledu. My jsme prakticky závislí na tom, kdo požár pozoruje,“ podotýká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Tento kostel hlásiče neměl, protože mu chybí i elektřina. Hasiči by ale i u památek elektrické signalizace uvítali. Novela památkám sice takovou povinnost nedává – na dispečink hasičů by se ale nově mohli připojit bezplatně. Stejně tak i zařízení sociálních služeb.

„Majitel sociálního zařízení a kulturní památky si může vybrat, zda tam nechá trvale jednoho pracovníka, který to bude monitorovat, nebo jestli to nechá připojit na pult centrální ochrany,“ uvádí předseda poslaneckého podvýboru pro hasičskou službu Pavel Růžička (ANO).

Možnost připojení systému na hasiče vítají i ve Vejprtech. Elektrickou signalizaci budou mít v jednom z větších domovů, kde žije přes padesát lidí. „Největší pozitivum vidím v tom, že by se jednalo o bezplatné připojení. Nejenom to první, ale hlavně paušální platby,“ připouští Koláček.

O konečné podobě změn teprve rozhodnou poslanci. Kromě hlásících systémů návrh také zavádí kategorie staveb podle míry požárního rizika.