Pieta v pražských Kbelích uctila zemřelou českou vojačku

Pietní akt k úmrtí české vojákyně (zdroj: ČT24)

Vojenský speciál přivezl na kbelské letište v Praze tělo české vojačky, štábní praporčice Michaely Tiché, která zemřela při čtvrtečním pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil na egyptském Sinajském poloostrově. Její památku připomněla pieta za účasti rodiny a nejvyšších představitelů ministerstva obrany a Armády ČR.  Tichá je první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi.

Nad vojenské letiště stroj doprovodily stíhací letouny české armády Gripen. Za účasti rodiny a nejvyšších představitelů armády či ministerstva obrany následovalo pietní vynesení rakve. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) již rozhodl o povýšení Tiché in memoriam do hodnosti štábní praporčice.

Rodině i blízkým zesnulé vojačky vyjádřili ve čtvrtek upřímnou soustrast prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), náčelník českého generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Kondolence rodinám mrtvých vyjádřilo také izraelské ministerstvo zahraničí.

„Nejde jen o to, že letectvo přišlo o jednu příslušnici. Armáda přišla o vojákyni, my jsme přišli o kamarádku a spolubojovnici. Je to určitě nesmírně těžké a vyrovnat se s tím bude trvat nějakou dobu,“ komentoval tragickou událost vojenský historik Eduard Stehlík.

Události: Pieta za praporčici (zdroj: ČT24)

„V současné době jsou nastavené věci, kterými si připomínáme naše padlé. Existuje speciální web inmemoriam.army.cz, na kterém jsou osudy všech lidí, kteří položili životy ve službě České republice,“ dodal.

Vrtulník UH-60 Black Hawk byl ve čtvrtek na pozorovacím letu nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch, když se náhle zřítil. Patřil k misi, která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

Při havárii zemřelo celkově sedm lidí. Kromě české vojačky zahynul i jeden Francouz a pět Američanů. Na Sinaji úřady zahájily vyšetřování, vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu.