Vláda schválila podmínky výběru Rafajova nástupce v antimonopolním úřadu

Vláda schválila podmínky výběrového řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Současný předseda Petr Rafaj rezignuje k 1. prosinci. Jeho nástupce bude muset mít čisté lustrační osvědčení a bezpečnostní prověrku. Vláda také odsouhlasila nový program Covid – cestovní ruch, ze kterého by mohli průvodci, cestovní kanceláře a agentury dostat celkem půl miliardy korun.

Ve výběrové komisi předsedy ÚOHS budou podle materiálu, který prošel vládou, tři vysocí státní úředníci – Yvona Charouzdová z Úřadu vlády, Vlastimil Fidler z ministerstva pro místní rozvoj a Josef Postránecký z ministerstva vnitra. Vláda schválením předlohy uložila premiérovi vyhlásit výběrové řízení bez zbytečného odkladu.

Kdo bude chtít stanout v čele antimonopolního úřadu, bude muset být bezúhonný, předložit čisté lustrační osvědčení a bezpečnostní prověrky na stupeň důvěrné v době podání přihlášky do výběrového řízení. Pro případný výkon pozice předsedy antimonopolního úřadu by ji potom potřeboval na stupeň tajné.

K požadavkům dále patří české státní občanství, magisterské vysokoškolské vzdělání v právním nebo ekonomickém studijním programu, nejméně pětileté působení v řídicí funkci v uplynulých 15 letech, pětiletá odborná praxe v oblasti hospodářské soutěže či zadávání veřejných zakázek a znalost angličtiny na komunikativní úrovni.

Komise bude posuzovat krátkodobou koncepci ÚOHS pro jeden rok i dlouhodobou pro tři a více let, vyplývá z materiálů. Zájem zúčastnit se výběrového řízení zatím vyjádřil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Jednal o tom i s prezidentem republiky, který v rozhovoru pro Mladou frontu DNES řekl, že Mlsna je velice vhodným kandidátem.

K Rafajovi byl Babiš dlouhodobě kritický

Petr Rafaj předal svoji rezignaci prezidentu Miloši Zemanovi v první polovině října. Jeho odvolání předtím hlavě státu společně navrhli premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Babiš byl k předsedovi antimonopolního úřadu dlouhodobě kritický, vystupoval proti němu již v době, kdy Sobotkova vláda rozhodovala o Rafajovu jmenování pro druhé funkční období.

Návrh na jeho odvolání zdůvodnil Babiš tím, že ho k tomu vyzvala protikorupční rada a že si na postup antimonopolního úřadu vedeného Rafajem stěžoval Ústecký kraj. Ten vyzýval k Rafajovu odvolání kvůli tomu, jak úřad zasahoval do krajské zakázky na dodávku autobusů.