Počet hospitalizovaných s covidem v Česku dál stoupá

Události: Nemocnice a covid pacienti (zdroj: ČT24)

V Česku dál přibývají počty lidí nakažených koronavirem. V sobotu hygienici evidují zatím 4308 potvrzených případů, za celý pátek denní přírůstek poprvé překonal hranici deseti tisíc. Dál stoupá také počet hospitalizovaných a zemřelých s prokázaným onemocněním covid-19. Vojáci pak začali s přípravou polní nemocnice v pražských Letňanech.

On-line přenos
Šíření koronaviru - říjen
22:48

Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

21:40

Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

20:14

Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

V sobotu přibylo v Česku zatím 4308 potvrzených případů covidu, o 1360 méně než ve stejnou dobu v rekordní pátek. O víkendu se ale obvykle méně testuje.

Počet úmrtí se od ranních údajů zvýšil na celkových 1338 zemřelých. Polovina úmrtí připadá na říjen, v sobotu zatím zemřelo 21 lidí. Hospitalizovaných bylo v pátek podle dat ministerstva zdravotnictví 3415 lidí, o 295 více než ve čtvrtek, ve vážném stavu jich bylo 596, o 45 víc.

Od března se v Česku koronavirem prokazatelně nakazilo 160 112 lidí. V říjnu se celkový počet už více než zdvojnásobil, přibylo přes 89 tisíc případů. V tomto týdnu se denní přírůstky poprvé dostaly přes hranici devíti tisíc. Ve středu laboratoře odhalily 9544 případů, ve čtvrtek pak 9718.

Česko má od počátku měsíce vyšší denní přírůstky než Německo. Téměř dvojnásobný je proti konci září počet úmrtí, počet hospitalizovaných s koronavirem už je na trojnásobku, blíží se k němu i počet pacientů ve vážném stavu. 

Armáda připravuje polní nemocnici

Vláda kvůli možnému nedostatku lůžek v běžných zdravotnických zařízeních rozhodla v pátek o postavení polní nemocnice v pražských Letňanech. Zařízení bude mít 500 lůžek určených pro pacienty s mírnějším průběhem nemoci, nikoliv pro vážné případy. S konstrukcí začali vojáci v sobotu –⁠ v Hradci Králové naložili materiál. Zařízení má být připraveno k 25. říjnu.

Vojáci do Prahy převezou deset intenzivních a 80 standardních lůžek, operační sál, jednotky intenzivní péče, laboratoře a rentgeny, součástí je i deset ventilačních stanic jednotek intenzivní péče. V kontejnerech jsou také zdravotnické přístroje, nábytek a další vybavení.

Na vybavení záložní nemocnice se bude podílet i Správa státních hmotných rezerv, která dodá přes 300 lůžek. Armáda má k dispozici asi 200 zdravotníků a dalších 60 lidí na technické zajištění.

První předvoj, který připraví prostory, opustí Hradec v neděli ráno. Hlavní kolona odjede v pondělí v 8:00.

Do Uherského Hradiště zamířily plicní ventilátory

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) budou nakažení přibývat ještě deset dní až dva týdny. Odborníci uvádějí, že do nemocnic se dostanou asi tři až čtyři procenta nakažených, z nich asi 20 procent bude ve vážném stavu. Doba od diagnózy do vážných příznaků, které hospitalizaci vyžadují je mezi týdnem a deseti dny.

Koordinátor intenzivní péče v zemi Vladimír Černý v pátek prohlásil, že nejbližší týdny budou pro české zdravotnictví mimořádně těžké, velmi náročné především pro zdravotníky, kolaps systému ale nehrozí. Podle Prymuly se kapacity v nemocnicích zdvojnásobily.

Do nemocnice v Uherském Hradišti v sobotu stát poslal deset plicních ventilátorů. Původně je měl doručit vrtulník, kvůli nepřízni počasí ale cestovaly v nákladním voze. Podle předsedy Státní správy hmotných rezerv Pavla Švagra schválilo dodávku ventilátorů ministerstvo zdravotnictví na základě žádosti nemocnice.

Studio ČT24: Uherskohradišťská nemocnice převzala plicní ventilátory (zdroj: ČT24)

„Dnes (v sobotu) ráno tam posíláme deset kusů. Ministerstvo zdravotnictví má v našich skladech ještě zhruba desítky těchto přístrojů. Zároveň vláda včera (v pátek) schválila nákup dalších 500 plicních ventilátorů,“ upřesňuje Švagr.

Mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant zdůrazňuje, že kapacita intenzivních lůžek v uherskohradišťské nemocnici je napjatá. „Aktuálně tam máme k dispozici 24 ventilátorů a 22 z nich je obsazených, přičemž covid pozitivních pacientů je na umělé plicní ventilaci v tuto chvíli 13,“ popisuje. 

Fakultní nemocnice v Olomouci předesílá, že pro pacienty s covidem-19 je schopna připravit až 200 standardních a přes padesát intenzivních lůžek. Postupně je hodlá chystat od začátku příštího týdne přesunem pacientů na jiné kliniky.

„V pondělí přesuneme ortopedické pacienty na traumatologii a pacienty z kliniky ústní a čelistní chirurgie na ORL. Tímto získáme dvě stanice ortopedie s 50 lůžky a lůžkovou jednotku kliniky ústní a čelistní chirurgie, téměř 20 lůžek pro covid pacienty. Dále postupně vyprázdníme jedno patro na druhé interní klinice, dvě jednotky pro standardní péči, tedy dalších 50 lůžek. Tím budeme mít postupně nachystáno až 200 standardních lůžek pro covid pozitivní pacienty,“ popisuje ředitel nemocnice Roman Havlík.

Uherskohradišťsko patří k nejpostiženějším regionům

V posledních dnech se více testuje, od úterý bylo testů vždy více než 30 tisíc. Ve čtvrtek laboratoře provedly 33 445 testů, pozitivních jich bylo zhruba 29 procent, což je rovněž druhý nejvyšší podíl od března. Páteční počet testů zveřejní ministerstvo v sobotu vpodvečer. Prymula v pátek na tiskové konferenci řekl, že hranice, na kterou se ČR potřebuje dostat je pod desetiprocentní podíl pozitivních ze všech denních testů.

Nejrychleji se nemoc šíří v okrese Plzeň-sever, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno téměř 699 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Následuje Příbramsko se 678 nakaženými a Uherskohradišťsko se 670 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Pod 200 má tento údaj aktuálně jen Mostecko a Chebsko.

V celém Česku kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti. Další opatření v nejbližších dnech nebudou, řekl v pátek Prymula.