Bezpečnostní expert Salivar: Komunikace vlády je příšerná, premiér nemá důvěru obyvatel

Události, komentáře: Komunikace vlády (zdroj: ČT24)

V posledních dnech přední politici celého světa promlouvají k občanům s prosbami o dodržování opatření proti šíření koronaviru, s výzvami k solidaritě i se slovy povzbuzení. Při těchto proslovech není důležité jenom to, co kdo říká, ale i jak to říká. Rétorika českého premiéra se během covidové doby nepochybně proměnila, páteční projev k lidem byl pak výrazně emotivní až rázný. Premiér při něm ale zároveň hodně nahlížel do papírů. Podle ředitele CEVRO institutu Jaroslava Salivara, který byl hostem pořadu Události, komentáře, jsou Babišovy projevy neprofesionální a v lidech nevzbuzují důvěru.

Salivar na samém začátku rozhovoru vysvětlil, že pokud chce člověk zvládnout jakoukoliv krizovou situaci, musí jednotlivé aktéry přesvědčit, že je toho schopen a že mu mohou věřit. „Zdá se mi, že do voleb celé tohle řešení vypadalo jako kampaň a po volbách to vypadá jako poměrně nedůvěryhodný chaos,“ komentoval současnou situaci.

Dle něj by se občané v žádném případě neměli zbytečně strašit. Lidé poté budou buď vyděšeni, nebo nebudou věřit tomu, co se jim podává. V obou případech nad virem ale nevyhrají. „Velká vada je, že diváci premiérovým projevům nevěří, osm z deseti kroutí hlavou a říkají si, kdopak mu to tam asi napsal a copak mu tam napíše příště. Ovšem takhle se to nedá dělat,“ je přesvědčen.

Důvěra na prvním místě

Krizové řízení je odborná činnost, v Česku je však dle názoru Salivara příliš zpolitizované. „K tomu, abyste vládli, vám stačí 25 procent. K tomu, abyste zvládli takovouto krizovou situaci, potřebujete důvěru 80 - 90 % lidí. Mně se zdá, že zapomínat na důvěru je zcela zásadně špatné,“ řekl.

Podle experta nemají důvěryhodnost například vládní opatření. Kritizoval premiéra, že říkal, ať jsou lidé doma, a sám odjel na Krétu. Špatná je podle něj ale i vzájemná komunikace členů vlády, kdy ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) jeden den oznámí, že se lidé v restauracích budou zapisovat a premiér vzápětí řekne, že je to nesmysl.

Salivar je přesvědčen, že krizové řízení je multidisciplinární disciplína. Na všechno by měl být nějaký odborník – i na komunikaci. Navrhl, že by se například profesionální herci v rámci kurzarbeitu mohli najmout a komunikovat místo politiků. Komunikaci vlády považuje za otřesnou, příšerné je dle něj také stavění generací proti sobě a obviňování jednotlivých skupin za současnou situaci. 

Vládu by pochválil třeba za to, že začala uvažovat v mezích krizového zákona. Podotkl ale, že by ministr Prymula měl zůstat odborníkem a nesnažit se být v pozici čistého politika, na důvěryhodnosti tak prý hodně ztratí.

V Česku prý jednoznačně chybí upřímnost a emoce. „Můžeme závidět třeba Německu, ti zvládají krizi profesionálně a Němci navíc významně více důvěřují celebritám, nebo mají takové, kterým by mohli důvěřovat,“ shrnul na závěr.