Senátorem za Cheb se stal Plevný za STAN. Porazil Brožovou Lampertovou z ANO

Senátorem ve volebním obvodu Cheb bude Miroslav Plevný (za STAN). Ve druhém kole senátních voleb získal 70,31 procenta hlasů. Druhá Jaroslava Brožová Lampertová (ANO) dostala 29,68 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 10,77 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 30,69 procenta.

Miroslav Plevný působí v současnosti zároveň v akademické sféře jako vysokoškolský pedagog a komunální politice, je místostarostou města Cheb.

Členem chebského zastupitelstva byl poprvé zvolen v roce 2002 za Sdružení nezávislých (SNK). V letech 2006 až 2010 byl místostarostou města, do funkce se vrátil po volbách v roce 2018. V letech 2008 až 2016 byl také zastupitelem Karlovarského kraje, zvolen byl jako nestraník na kandidátce Alternativy pro kraj.

Plevný dlouhá léta působí jako vysokoškolský učitel na Fakultě ekonomické Západočeské univerzity v Plzni. Zde byl nejprve deset let proděkanem a v letech 2010 až 2018 děkanem.

V Senátu by se chtěl zasadit za navýšení rozpočtového určení daní zejména pro menší obce, kterých je podle něj i na Chebsku a Tachovsku hodně. „Dotační tituly nejsou vždy dostatečně průhledné, a dokonce i vhodné pro naše regiony, protože se o jejich směřování často nerozhoduje v regionu, ale v Praze, kde konkrétní problémy tolik neznají,“ řekl ČT po prvním kole senátních voleb.

Prioritou je pro Plevného také udržet školy i v malých obcích, a to i za cenu dofinancování jejich chodu. V Senátu by chtěl působit ve výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Neuspěla Brožová Lampertová

Ve druhém kole senátních voleb neuspěla Jaroslava Brožová Lampertová (ANO). Ta je od roku 2014 starostkou Velké Hleďsebe, kde ale ve druhém kole zvítězil také Plevný.

V letošních krajských volbách se za hnutí ANO Lampertová dostala i do zastupitelstva Karlovarského kraje. Předtím se v komunální politice neangažovala, podnikala v oblasti nemovitostí a finančních služeb.

O post senátora usilovalo devět kandidátů

Do druhého kola senátních voleb ve 3. obvodu v Chebu postoupil Miroslav Plevný s 27,43 procenta hlasů, Jaroslava Brožová Lampertová získala 17,24 procenta. Účast voličů v prvním kole byla 30,69 procenta, což je méně než v předchozích volbách v roce 2014, kdy účast v prvním kole činila 33,29 procenta.

O post senátora letos v Chebském volebním obvodu usilovalo celkem devět kandidátů, což je o jednoho více než při předchozích volbách v roce 2014. Mezi letošními sedmi neúspěšnými kandidáty byl i současný senátor Miroslav Nenutil (ČSSD), který svůj mandát obhajoval podruhé. Nyní získal ale jen 14,49 procenta hlasů a skončil třetí. Spolu s jeho neúspěchem přišla sociální demokracie o senátorský mandát, který držela od roku 1996.

Mezi dalšími neúspěšnými kandidáty byla i manažerka a kulturní aktivistka Markéta Monsportová (Piráti), velitel výjezdové jednotky SDH Planá Josef Švarcbek (KSČM) nebo právník Josef Kvasnička (BOS za SPD).

Uspět se pokoušeli i jednatel společnosti Jiří Sedláček (za hnutí Trikolóra), za Zelení + SEN 21 kandidovala právnička a zastupitelka města Kladruby Svatava Štěrbová (Zelení). O post senátora usiloval za PRO Zdraví také realitní makléř Martin Lojda (KOLONÁDA).