Uherskohradišťsko a okolí Prahy na semaforu zčervenalo. Ve čtvrtek bylo nejvíc nově nakažených

Události: Na koronavirovém semaforu zčervenaly další tři okresy (zdroj: ČT24)

Červenou barvu, značící nejvyšší riziko nákazy koronavirem, má na mapě okresů nově také Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů v přehledu zůstává oranžová, tedy na druhém stupni nebezpečí. Aktualizovanou mapu v pátek představil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci. Uvedl také, že se v příštím týdnu či 14 dnech nebudou přijímat žádná nová opatření kvůli covidu-19. Ve čtvrtek padl další rekord v počtu nově nakažených, hygienici jich odhalili 3493. Do pátečních 18:00 pak přibylo dalších 1759 případů.

Ministr zdravotnictví na páteční tiskové konferenci také avizoval, že chce příští týden představit výhledovou strategii k onemocnění covid-19. Bude obsahovat zvažovaná opatření v případě dalšího vývoje epidemie a parametry, kdy by je bylo potřeba zavést. Chystá se také zveřejňovat všechna data o epidemii, u kterých to bude možné. Resort také plánuje bojovat proti dezinformacím souvisejícím s epidemií.

„Trend, který není pozitivní, je narůstající podíl pozitivních testů,“ řekl Prymula. Cílem současných opatření je podle něj dostat se k hranici deseti procent, v posledních dnech to bylo až 15 procent.

Podle Prymuly je hlavním důvodem hodně neodhalených případů v populaci. Ministr uvedl, že vliv hraje i to, že ubylo negativních testů, kterými se dříve ukončovaly karantény a izolace. Důležité je teď podle něj navýšit denní kapacitu testů, umožní to kombinace současných PCR testů, zapojení akademické sféry a nových LAMP testů.

Prymula chce také snížit reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, které nyní dosahuje přibližně hodnoty 1,24. Ke zpomalení epidemie je podle ministra potřeba toto číslo dostat pod jedna, poté případů začne ubývat.

Za celý měsíc září přibylo více než 40 tisíc nově pozitivních. „Trend dosáhl až explozivního charakteru šíření a byli jsme nuceni přijmout nová opatření,“ zhodnotil ministr. Od pondělí tak budou na 14 dní hromadné akce omezené na deset lidí uvnitř a 20 venku a zavřené střední školy. Do 26. září se nakazilo téměř sedm tisíc dětí do 18 let, z nich zhruba čtyři tisíce bylo ve věku 13 až 18 let, tedy většinou středoškoláků. „Toto je výrazně postižená skupina, a proto jsou na ni orientována ta opatření,“ vysvětlil šéf zdravotnického resortu.

Ani při okamžitém zavedení přísných opatření se podle Prymuly nepodaří nárůst nových případů okamžitě zastavit. „Zbrzdění je velmi dlouhé. Je to jako plující zaoceánský parník, kdy musíte točit kormidlem hodně dopředu,“ řekl. Každé opatření se podle něj projeví za sedm až deset dní. Cílem všech přijímaných opatření je podle ministra zabránit vyčerpání kapacit nemocniční péče a co nejméně ji omezit na úkor jiných diagnóz. 

Brífink ministra zdravotnictví Romana Prymuly k epidemiologické situaci 2. října (zdroj: ČT24)

Další tři okresy na semaforu zčervenaly

Většina okresů je na nově zaktualizované mapě, kterou v pátek Prymula představil, oranžová, což znamená druhý stupeň nebezpečí. Kromě hlavního města jsou teď na mapě zakreslené červenou barvou také Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko.

Při předchozí aktualizaci zachycující stav k 22. září byla na mapě okresů červená pouze Praha, 58 okresů bylo oranžových a 18 zelených. Regionů s nizším rizikem nákazy tak zůstal stejný počet.

Zelenou barvu mají na semaforu okresy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice, Domažlice, Jablonec nad Nisou, Semily, Jičín, Trutnov, Žďár nad Sázavou, Jeseník, Bruntál, Tachov, Louny, Česká Lípa a Rychnov nad Kněžnou.

Prymula už dříve řekl, že mapa bude brzy jednobarevná, čímž by pozbývalo její další publikování smysl. Minulý týden řekl, že v nejbližší době bude semafor minimálně celý oranžový s některými červenými regiony, může se ale stát, že zčervená celý.

Mapa se obvykle zveřejňuje každý pátek. Vzhledem k tomu, že nová opatření budou od pondělí platit po dobu dvou týdnů, bude aktualizovaný semafor zřejmě vydán také až po 14 dnech. „Abychom byli schopni harmonizovat opatření a nedělali chaos v opatřeních, která jsou v podstatě na úrovni regionů,“ řekl Prymula. Kromě uzavření středních škol v rizikových regionech mají být od pondělí na dva týdny zakázány hromadné akce ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V restauracích nově bude moci u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Kanárské a Baleárské ostrovy už nebudou rizikové

Ministerstvo zdravotnictví v pátek představilo také aktualizovaný seznam rizikových oblastí, nově z něj vyřadilo Kanárské a Baleárské ostrovy. Od pondělí tak nebude při návratu z těchto míst povinný test na covid-19 ani karanténa, uvedl resort v tiskové zprávě. Zbytek Španělska stále zůstává rizikovou zemí, je tak jedinou takovou zemí Evropské unie na českém seznamu.

Lidé, kteří se vracejí ze Španělska s výjimkou obou souostroví, budou muset nadále do pěti dnů od vstupu na české území podstoupit na vlastní náklady test na covid-19 a jeho výsledek oznámit příslušné hygienické stanici do sedmi dnů od vstupu na české území. Do oznámení výsledků testů platí pro navrátilce omezení pohybu na cesty do zaměstnání a do školy. Lidé, kteří se testu nepodrobí, musí být deset dní v karanténě.

Lidé, kteří se vracejí z rizikových zemí, kam kromě Španělska patří i většina mimoevropských států, také budou muset nadále vyplňovat příjezdový formulář, a to ještě před cestou do Česka. Vztahuje se to na všechny, kdo v posledních 14 dnech rizikovou zemi navštívili na více než 12 hodin. Podle hygieniků formulář pomáhá snížit riziko zavlečení nemoci ze zahraničí.

Rekordní počet nově nemocných

Čtvrteční přírůstek nových případů koronaviru v Česku byl rekordní, laboratoře odhalily 3493 nakažených. Denní nárůst nově odhalených nakažených překročil 3000 teprve podruhé od březnového začátku šíření nákazy v Česku. Čtvrteční počet převýšil dosavadní maximum ze 17. září, kdy hygienici zaznamenali 3126 případů koronaviru. Hranice 2000 potvrzených případů za den byla dosud překonána desetkrát, poprvé 16. září.

K pátečnímu podvečeru pak přibylo dalších 1759 nových případů. Hygienici v tuzemsku potvrdili celkem 76 017 případů koronaviru. Aktuálně je nemocných 40 447 lidí. S covidem-19 zatím zemřelo 699 lidí.

Podíl nakažených, kteří skončili v nemocnici, na celkovém počtu aktuálně nemocných je ke středě zhruba 2,8 procenta. Ministr zdravotnictví ve čtvrtek ve sněmovně řekl, že zhruba dvě pětiny hospitalizovaných s koronavirem nemají skoro žádné příznaky a v nemocnicích zůstávají například kvůli tomu, že nemohou být kvůli nákaze v zařízeních sociální péče.

K pátečnímu podvečeru bylo hospitalizovaných s koronavirem celkem 1134 pacientů. Podle šéfa klinické skupiny ministerstva a předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého bylo k páteční 14. hodině na jednotkách intenzivní péče 192 pacientů. „Kapacity jsou naplněné asi z 20 procent. Zatím ve většině nemocnic není nutné omezovat elektivní necovidové péče, je ale možné, že k tomu v nejbližších dnech může dojít,“ uvedl. Podíl lidí s covidem-19 je mezi pacienty na JIP menší než pět procent.

Od zvýšení počtu případů k náporu na nemocnice podle Černého trvá asi dva až tři týdny, které mají nemocnice na přípravu. Nejvíc pacientů s covidem je v nemocnicích v Praze (206), Jihomoravském (147) a Středočeském kraji (131). Vůbec nejvíc nemocných leží v nemocnici v Uherském Hradišti, kde je nakažených covidem 73. Naopak nejméně je na Bulovce (38).

Nejrychleji se nemoc šíří na Uherskohradišťsku

Množství nových případů obvykle roste s počtem testů, ve čtvrtek jich laboratoře provedly 22 712, dosud nejvíc v tomto týdnu. Nakažených mezi testovanými bylo ve čtvrtek přes 15 procent, o den dříve to bylo podle revidovaných údajů zhruba o procento méně. 

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří na Uherskohradišťsku, kde za poslední týden připadá na 100 tisíc obyvatel asi 353 případů koronaviru. Na Benešovsku je to skoro 270, na Pelhřimovsku téměř 245, na Náchodsku 227, v Praze zhruba 209 a v okrese Praha-západ 204. V ostatních okresech je tento údaj pod 200. Nejméně nakažených hlásí Českolipsko s víc než 44 případy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Po volbách do zastupitelstev krajů a třetiny Senátu, které se konají v pátek a v sobotu, začne od pondělí platit nouzový stav. Jeho zavedení na měsíc schválila ve středu vláda. Od pondělí budou platit do 18. října také nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby.

Kraje pokračují v zavírání škol

V okresech, které jsou na mapě značící riziko nákazy označeny červenou nebo oranžovou barvou, se podle opatření ministerstva zdravotnictví mají v pondělí na dva týdny uzavřít střední školy. Mezi studenty se totiž od začátku školního roku koronavirová infekce rychle šíří. Zatímco během srpna se nakazilo přes 400 lidí ve věku 13 až 18 let, v září to bylo skoro desetkrát víc.

pátek tak rozhodli například hygienici Zlínského kraje, že se od pondělí na dva týdny uzavřou střední a základní umělecké školy a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky. Mimořádné opatření také zapovídá osobní přítomnost studentů na vysokých školách. Zavřená budou i střediska volného času.

O uzavření středních škol v šesti ze sedmi okresů rozhodli také hygienici v Plzeňském kraji. Prezenčně se bude nadále učit pouze na dvou středních školách na Rokycansku, které je na epidemickém semaforu ministerstva zdravotnictví označeno zelenou barvou.

Na dva týdny zůstanou zavřené také střední školy, konzervatoře, základní umělecké školy i jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Pardubickém kraji. „Od minulého týdne jsou na semaforu v oranžové barvě už všechny okresy, účinnost opatření je proto pro celý kraj,“ zdůvodňuje hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Uvedené kraje tak následují několik regionů, které o podobných krocích rozhodly už ve čtvrtek. Na dálku tak budou pedagogové učit ve většině krajů. Otevřené zůstanou střední školy jen v tom Libereckém, Olomouckém, Jihočeském a Královéhradeckém a také na Rokycansku.

Sociální služby musí hlásit nakažené

Od pátku musí zařízení sociálních služeb hlásit každý den resortu zdravotnictví své klienty a zaměstnance, u nichž se potvrdil koronavirus nebo jim byla nařízena karanténa. Nové případy musí do systému zadat do dvou hodin, do dvou hodin musí oznámit i těžký stav nebo nutnost převozu do nemocnice. Ministerstvo připravilo vlastní semafor pro domovy seniorů a postižených či stacionáře. Všem provozovatelům doporučuje zajistit si dostatek roušek, respirátorů i personálu.

„Jestli to bude užitečné, bude záležet na tom, jak se bude pracovat s těmi daty,“ konstatuje prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Mohlo by to podle něj například pomoci, pokud by se hlídaly personální kapacity a případně se nasazovaly mobilní týmy, které by mohly v zařízeních, kde by měli zaměstnanců nedostatek, pomoci.

Mezi zařízeními se sociálními službami, které jsou zasažené koronavirovou nákazou, se nově ocitl například ostravský Domov důchodců Slunečnice. Nakazilo se tady 23 klientů, čtyři jsou ve vážném stavu. Budovu proto v pátek dezinfikovali hasiči.

Podle Horeckého se koronavirus celkem vyskytl v 54 z asi sedmi stovek zařízení. Nakažených je v nich zhruba tři sta lidí, kteří většinou v domovech zůstali.