Do Česka míří téměř milion vakcín proti chřipce. O patnáct procent víc než loni

UDÁLOSTI: V Česku je zájem o očkování proti chřipce (zdroj: ČT24)

Do Česka před nadcházející chřipkovou sezonou zamířilo bezmála 900 tisíc vakcín proti chřipce. Informovali o tom zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny, jejímiž klienty je zhruba 60 procent Čechů. Oproti loňskému roku je dávek víc o patnáct procent a praktici kvůli koronaviru očekávají i vyšší zájem o očkování. Vakcína sice před covidem-19 nechrání, může ale chránit organismus před oslabením.

Loni se nechalo očkovat 359 871 pojištěnců nad 65 let nebo s některými nemocemi, kteří mají vakcinaci zdarma. Dalších 16 tisíc, kteří ji hrazenou nemají, u pojišťovny požádalo o příspěvek. Většinou chřipková epidemie Česko zasáhne koncem roku, v posledních letech někdy až koncem ledna.

„Do České republiky bude dodáno téměř 900 tisíc dávek, o 15 procent víc než v minulém roce,“ uvedl náměstek generálního ředitele pojišťovny David Šmehlík. „Každý praktický lékař si objednává předpokládaný počet na podzim rok předem a na jaře doobjednává. Je velmi obtížné počet odhadnout,“ dodal.

Složení vakcíny se každý rok mění, proto je nutné očkovat každý rok. Letos lékaři i kvůli epidemii covidu-19 očekávají zájem vyšší. Zástupci pojišťovny připouští, že lokálně tak může být nedostatek očkovací látky.

V některých ordinacích už začali očkovat

„Dohodli jsme se s lékaři, že budeme sdílet informace a směřovat pacienty k těm kolegům, kteří ještě volné vakcíny mají,“ dodal Šmehlík. Pojišťovna chce o navýšení dodávek jednat i s výrobci a distributory.

Očkování v některých ordinacích už začalo, poslední lékaři by objednané vakcíny měli podle Šmehlíka dostat tento týden. Přednost by měli dostat senioři, kterých se v předchozích letech nechávala očkovat asi pětina, a rizikové skupiny chronicky nemocných, například s cukrovkou nebo nemocemi srdce. Ostatním na vakcínu, která stojí kolem 400 korun, přispívají zdravotní pojišťovny.

Očkování doporučuje i WHO

Očkování proti chřipce v době epidemie covidu-19 doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Snížení počtu nemocných s chřipkou může ulevit nemocnicím, kde vážné případy chřipky i covidu-19 potřebují stejná lůžka intenzivní péče. Lidé s příznaky chřipky, které jsou stejné jako u nákazy novým typem koronaviru, budou také čerpat kapacity odběrových míst a laboratoří testujících vzorky.

Přímo před covidem-19 vakcína proti chřipce nechrání. Na vývoji specifického očkování pracuje na celém světě několik firem a výzkumných týmů. Deset z nich je v poslední fázi hodnocení účinnosti a bezpečnosti.

„Do konce roku bude k dispozici několik typů vakcín na covid-19 od různých výrobců. Pro emergentní využití by potom měly být dostupné ještě letos, distribuce miliard dávek vakcín bude příští rok,“ sdělil Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

V Česku bude vakcína nejprve pro zdravotníky nebo složky integrovaného záchranného systému, poté pro chronicky nemocné nebo seniory. Celkem jí chce ČR objednat asi pro 3,5 milionu lidí, pro které ji uhradí stát. Ostatní by si ji mohli zaplatit.