Němci považují za rizikové celé Česko. Do Tuniska lze jet s kanceláří bez testů

Německo zařazuje na seznam epidemicky rizikových oblastí i Ústecký a Moravskoslezský kraj, rizikové se tak stává na německém seznamu celé Česko. Naopak čeští turisté, kteří se s cestovními kancelářemi vydají do Tuniska, nadále budou moci přijet bez nutnosti negativních testů na covid-19. Obě informace potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Aktualizovaný seznam rizikových oblastí z pohledu Německa večer zveřejní Institut Roberta Kocha (RKI). Ve středu Německo na „černou listinu“ k Praze a Středočeskému kraji přidalo s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje všechny zbývající české regiony. 

„Bohužel to netrvalo dlouho. Německo právě rozhodlo o vyřazení zbylých dvou českých krajů,“ napsal na Twitteru Petříček. „Za rizikovou tak považuje už celou ČR, a to s okamžitou platností,“ dodal.

Pro zařazení na německý seznam rizikových zemí je hlavní podmínkou překonání hranice 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Druhým kritériem je aktuální epidemická situace v dané zemi. Pokud například počet případů prudce roste, ale celková sedmidenní bilance ještě nedosáhla zmíněného limitu, může Německo i tak zemi vyhodnotit jako rizikovou.

Pro cesty z rizikových oblastí do Německa je požadován negativní test na koronavirus, nebo povinná karanténa s následným testem v Německu. Od října bude vyžadována karanténa plošně, ukončit ji bude možné až po pěti dnech negativním rozborem. Výjimky prozatím mají řidiči kamionů či pendleři, pokud nemají příznaky nemoci covid-19.

Tunisko

„Dobrá zpráva! Tunisko včera (ve čtvrtek) zrušilo výjimku pro organizované zájezdy a chtělo zavést testy pro všechny Čechy. Na základě vyjednávání ministerstva zahraničí a naší ambasády v Tunisu se ale podařilo vyjednat výjimku. Turisté cestující s cestovkami mohou do Tuniska nadále bez testů,“ uvedl ministr.

Test je naopak povinný pro Čechy, kteří se do země vydávají bez cestovní kanceláře.

Černínský palác dříve uvedl, že podle údajů od cestovních kanceláří má stále zájezdy do Tuniska koupeno více než 8 tisíc lidí.

Ve čtvrtek vydalo kvůli šíření koronaviru varování před cestami do Prahy Rakousko. Platit začne v pondělí. Českou republiku nebo její část mezi rizikové oblasti zařadily kvůli zhoršené epidemické situaci v posledních dnech i další státy, například Slovensko, Německo či Nizozemsko. Od pondělí bude negativní test vyžadovat při příletu z Česka také Řecko.